Зміст:
  1. Переможці конкурсної програми
  2. Зірковий гість
  3. Переможці "Марафону фільмів"
  4. Гід з локаціями для зйомок
  5. Пітчинги: як підтримують українське кіно
  6. Нові українські фільми, які презентували на ОМКФ, про які вже говорять

Одеський міжнародний кінофестиваль завершено. З нагоди 30-річчя незалежності України він сфокусувався на українському кіно. Чим запам'ятався кінофестиваль? Коротко від LIGA.Life.

Переможці конкурсної програми

Нагороди та міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI та ОМКФ у категорії  "Найкращий короткометражний фільм" отримав "Папині кросівки" (режисерка Ольга Журба)

Фільм про 13-річного Сашка. Ще трошки, і він назавжди попрощається з інтернатом для дітей, позбавлених батьківського піклування. Йому пощастило. Хлопця всиновила родина з США. І ось він вже на валізах, готується їхати до іншої країни. Проте є річ, яка його не відпускає. 

Одеський міжнародний кінофестиваль: переможці, майбутні фільми та скандал
Кадр з фільму

Найкращим повнометражним фільмом, на думку міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, став "Із зав’язаними очима" (режисер Тарас Дронь).

Вона – спортсменка, боєць. Вона, як ніхто знає, що таке терпіти біль. Юлія давно займається боями без правил.

Проте її життя змінюється, коли дізнається, що на війні загинув її наречений. Дівчина залишає спорт та починає нові стосунки, аби звільнити себе від ролі вдови героя війни, яку нав'язує їй суспільство. У 2020 році стрічка отримала нагороду Варшавського міжнародного кінофестивалю як найкращий фільм конкурсу.

Одразу три нагороди ОМКФ за "Найкращого актора", "Найкращий повнометражний фільм" та гран-прі ОМКФ "Золотий дюк" виборов фільм Катерини Горностай "СТОП-ЗЕМЛЯ".

Картину зняли у 2020 році, цього ж року фільм отримав "Кришталевого ведмедя" Берлінського кінофестивалю. Це автобіографічна драма про 16-річну Машу, яка навчається у звичайній київській школі в 11 класі. Дівчина майже не спілкується з однолітками, але поруч завжди є друзі – Яна та Сєня. У кожного з них своє ставлення до школи, проблем та розуміння свого віку. 

Скоро іспити, і крім запитання, як все встигнути та підготуватися, тепер Машу хвилює ще одна проблема – як дізнатися, чи взаємні її почуття з однокласником Сашком.

Нікона Романченко за роботу у фільмі Leopolis night визнали найкращим режисером. Фільм  Leopolis night про трьох дівчат - Полю, Соломію та Марію, які після вистави в місцевому театрі знайомляться з хлопцем та разом гуляють нічними містом.

Полі здається, що вона закохується в нього. Зранку він поїде з міста і більше вони не побачать одне одного.

Одеський міжнародний кінофестиваль: переможці, майбутні фільми та скандал
Кадр з фільму

Фільм "Суперник" Маркуса Ленца (Україна/Німеччина) отримав спеціальний диплом журі. Стрічка розповідає про дев'ятирічного Романа, який приїжджає до Німеччини до своєї мами.

Вона давно там на нелегальних заробітках, а тепер живе з 62-річним вдівцем Гертом, у якого діабет. Раптом Оксані стає зле, Роман залишається з Гертом, який намагається всіма силами потоваришувати з хлопчиком, іноді обираючи надто активні для нього ігри.

Герт помирає від інсульту, а дев'ятирічний хлопчик опиняється в пастці – з трупом в глушині, зовсім один. 

Не обійшлося і без неприємних несподіванок.

Британський режисер Террі Гілліам під час отримання нагороди за внесок у світове кіномистецтво від Одеського міжнародного кінофестивалю переплутав Україну та Росію. 

Зірковий гість

Гостем 12 ОМКФ став зірка німецько-іспанський актор, номінант на премію Золотий глобус і BAFTA Даніель Брюль. 

Ви можете його знати за головною роллю в серіалі "Алієніст" (доктор Ласло Крайцлер), ролями полковника Земо у "Перший месник. Протистояння", Фредріка Цоллера у "Безславних виродках" тощо. На Одеському кінофестивалі він разом із продюсером Мальте Ґрунертом представив перший фільм актора та відкрив Літню школу кінофестивалю.

Переможці "Марафону фільмів"

На Одеському міжнародному кінофестивалі оголосили переможців "Марафону фільмів" Держкіно до 30 річниці незалежності України, які транслюватимуть у святкові дні.

Саме за ці дні протягом кількох місяців українські глядачі мали змогу проголосувати на офіційному сайті Держкіно. Інформацію щодо місця трансляції переможців у Держкіно обіцяли уточнити найближчими днями. 

Українці проголосували за:

  • "Мої думки тихі" (режисер Антоніо Лукіч) та "Кіборги" (режисер Ахтем Сеітаблаєв) у категорії "Фільми широкої глядацької аудиторії".

За напрямом "Авторські фільми" найбільше голосів глядачі віддали:

  • фільму "Плем'я" (режисер Мирослав Слабошпицький), "Додому" (режисер Наріман Алієв), "Атлантида" (режисер Валентин Васянович).

Серед документальних фільмів українці виокремили:

  • "Земля блакитна, ніби апельсин" (режисерка Ірина Цілик), "Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго" (режисерка Надія Парфан), "Міф" (реж. Леонід Кантер, Іван Ясній) та "ЮКІ" (режисер Володимир Мула). 

Гід з локаціями для зйомок

Тепер закордонним партнерам буде легше шукати локації для своїх партнерів, вважають в Українській кіноасоціації. На Одеському кінофестивалі представили онлайн-путівник Lviv Location Guide – це 35 локацій. За кожною з них склали окремий мінігід, що складається з:

  • докладного опису локації англійською мовою – включно з важливими технічними деталями: від наявності паркінгу до потужності електричних мереж;
  • контактів, необхідних для організації зйомок на цьому об’єкті;
  • професійних фотоматеріалів, що дають наочне уявлення про локацію та її знімальні можливості.

А ось всеукраїнський каталог таких локацій продовжує набирати обертів та доповнюватися, кажуть в кіноасоціації. 

Пітчинги: як підтримують українське кіно

На фестивалі не лише показували нові чи старі фільми, але й підтримували майбутні.

У пітчингу в рамках Film Industry Office, мета якого привернути увагу потенційних інвесторів, до трійки переможців потрапили фільм "Вєра" (реж. Марина Степанська), "Демони" (реж. Наталка Ворожбит), "Вакуум" (реж. Єлізавета Сміт). Спеціальна відзнака дісталася українсько-ізраільському проєктові "Дім".

А в пітчингу Work in progress, який підтримує фільми вже на етапі постпродакшну або фінальній стадії зйомок, найкращими стали "Швидка на периферії" (Дмитра Грешка), "Спас" (Максима Наконечного) та "Терикони" (Тараса Томенка).

Нові українські фільми, які презентували на ОМКФ, про які вже говорять

"Довбуш" - пригодницько-історичний екшн. 

Початок 18 століття. Жорстоке правління польської шляхти змушує гуцулів тікати в гори. Двоє братів, Олекса та Іван Довбуші, опиняються поза законом і стають опришками. У пошуках помсти панам за вбивство батьків Довбушів, брати стають ворогами один одному. Один прагне грошей, другий – справедливості. 

"Рози. Фільм-кабаре" – повнометражне документальне кіно, яке показує гастролі та залаштунки вокалісток театрально-музичного гурту Dakh Daughters.

Трилер "Між нами" з Ірмою Вітовською в головній ролі. 

"Зірки за обміном" - різдвяна комедійна історія про протистояння двох українських представників музичної індустрії. В головних ролях – Оля Полякова та лідер гурту  DZIDZIO – Михайло Хома.