Зміст:
  1. Про дитинство
  2. Переїзд до Харкова
  3. Про Олімпіади
  4. Про стосунки
  5. Українська позиція
  6. Бізнес
  7. Благодійність
  8. Цікаві факти про Світоліну

Шоста ракетка світу Еліна Світоліна саме сьогодні переписала історію українського тенісу.

Світоліна програла півфінальний матч чеській спортсменці Маркеті Вондроушовій, але виборола бронзову нагороду Олімпійських ігор в Токіо у надважкій боротьбі.

Перша ракетка України обіграла Олену Рибакіну з Казахстану з рахунком - 1:6, 7:6, 6:4.

Це перша в історії України медаль з Олімпіади в тенісі.

Більше того, третє місце – це найкращий результат Еліни на Олімпійських Іграх та історичне досягнення для українських представниць одиночного розряду. Адже до Світоліної жодна тенісистка з України не пробивалася до півфіналу.

Крім того, Світоліна повторила найкращий результат українок у тенісі на Олімпійських іграх взагалі, бо раніше в 1/2 фіналу Олімпіади виступали "синьо-жовті" лише в парному розряді. Це було у 2008 році, коли Альона та Катерина Бондаренко посіли четверте місце.

Як дівчинка з Одеси стала світовою зіркою тенісу? Які риси її характеру допомогли вибороти олімпійську нагороду?

Про дитинство

Еліна Світоліна народилася в Одесі в спортивній родині. Батько займався боротьбою, мама – веслуванням. Брат Юліан прийшов у теніс у 9 років, проте для хлопців такий вік вважають пізнім.

А Еліна з самого дитинства була на тренуванні поруч. Спочатку з бабусею їхала на танці чи гімнастику, а потім на корт – гратися тенісними м'ячиками та ракетками, поки брат займається "серйозними справами".

Коли їй було п’ять, тренерка брата запропонувала й Еліні почати займатися. Дівчинка впевнено відповіла: "Так". Її не треба було змушувати займатися. Навпаки, виступати на змаганнях – це було наче нагородження за важкі тренування, згадує мама Еліни.

В дитинстві Еліни був не тільки спорт. Вона встигала вчитися. До 4 класу була в іноземному класі, далі – школа олімпійського резерву, після 8-го класу екстерном закінчила все.

Еліна Світоліна виграла першу для України медаль з тенісу в історії: біографія спортсменки
Фото: Facebook сторінка Еліни Світоліної

Переїзд до Харкова

Коли дівчині було 12 років, її виступ побачив харківський підприємець Юрій Сапронов, який згодом став спонсором Еліни. Сапронов розповідає: перше, що кинулося в око, – це погляд дівчини. Він був серйозним і дорослим.

Щоб у Еліни була можливість систематично готуватися до змагань, родина переїхала до Харкова. Світоліни та Сапронов підписали контракт на сім років, а потім ще на п’ять. Меценат жартує, що тоді ніхто його "умним" не називав. Шанси на повернення інвестицій були примарними.

"Якби мені хтось тоді, у її 14 років, сказав, що Еліна буде третьою ракеткою світу та виграє вже 15 турнірів WTA, я би не повірив. Мріяв, що потрапить у топову двадцятку", – розповідає LIGA.Life Юрій Сапронов. 

У Харкові Світоліна тренувалася у Андрія Луценка. З 2010 року Еліна почала вчитися в академії відомої бельгійської тенісистки, олімпійської чемпіонки Жустін Енен. 

"У Еліни не було і сьогодні немає своєї "фішки", наприклад, вбивчої подачі як у Серени Уільямс, або складного "удару зліва", як у Белінди Бенчіч. І фізичні параметри у неї за тенісними мірками середні. Але у Еліни є своє – бігти за кожним м'ячем. Багато хто її за це критикує. Мовляв, вона – захисник і грає не дуже агресивно. Ні. Вона багато думає на корті. Еліна розумний гравець", – розповідає LIGA.Life Юрій Сапронов. 

Еліна Світоліна виграла першу для України медаль з тенісу в історії: біографія спортсменки
Фото: EPA

У 2010 році Світоліна виграла юніорський чемпіонат Франції. А вже за кілька років виступала під прапором України на всіх міжнародних турнірах. Кожен не згадуватимемо, але головні факти – до вашої уваги.

У 16 років Світоліна стала другою українкою після Катерини Бондаренко, яка перемогла на юніорському Ролан Гарросі.

А свій перший дорослий турнір виграла 2013-го, коли їй було 19 років. Тоді вона стала володаркою Кубка Баку, а вже за рік зуміла цей титул захистити.

З 2013 року, за словами батька Еліни, Світоліна вже самостійно інвестувала в свою кар'єру. Сапронов же згадує, що загалом у кар'єру Світоліної вклав $500 000.

У 2017 році Світоліна побила усі свої рекорди.

За 2017 рік вона виграла п’ять турнірів Жіночої тенісної асоціації (WTA), потрапила на третє місце світового рейтингу, і вперше в історії українського тенісу взяла участь у Підсумковому турнірі WTA.

У 2018 році Еліна стала першою українкою, яка здобула перемогу у підсумковому турнірі Жіночої тенісної асоціації. Тоді за звання у фіналі українська тенісистка не залишила шансів американці Слоан Стівенс – 3:6, 6:2, 6:2.

Це був перший успіх української тенісистки на такому рівні.

Еліна Світоліна виграла першу для України медаль з тенісу в історії: біографія спортсменки
Фото: EPA

Про Олімпіади

Олімпіада в Токіо – це її друга доросла і третя загалом.

У 2010 році Світоліна виступала на Юнацьких Олімпійських іграх. Проте не змогла поборотися за нагороди.

В одиничних виступах не пройшла кваліфікацію, поступившись російській тенісистці Дарії Гавриловій. А потім дует за участі Гаврилової зупинив український дует Світоліна-Ковалець уже у чвертьфіналах у парних виступах.

На своїй першій "дорослій" Олімпіаді у Ріо-де-Жанейро Еліна сенсаційно переграла першу ракетку світу Серену Вільямс.

А потім у чвертьфіналі поступилася Петрі Квітовій з Чехії.

На Іграх у 2021 році Світоліна вже побила свій особистий та національний рекорд – адже до цього саме в індивідуальному розряді українкам не вдавалося пробитися до півфіналу.

"Еліна – дуже досвідчений гравець. Вона має в досвіді і поразки, коли лідирували до останнього, і навпаки – перемоги, коли здавалося би, що вже нічого не вийде. Вона доволі сильна психологічно, щоб вигравати на Шоломах і на Олімпійських Іграх. Але Токіо – важка Олімпіада не лише через психологію. Хоча без глядачів і підтримки трибун важкувато. Але треба враховувати погодні умови. Грають вони на харді – це розколена сковорідка для стопи. Але всі в однакових умовах. Не забуваємо і про +80% вологості. Це не лише важче дихати, але й м'яч з кожним геймом стає мокрішим та важчим. І ти вимушений постійно змінювати техніку. Ну і розклад. Еліна грає п'ятий день поспіль. Крім своїх матчів у індивідуальному розряді, вона ще зіграла одну зустріч у парній. Це нелегкі матчі. Я думаю, що вже близько 11 годин вона зіграла на корті. Це багато", – розповідає LIGA.Life Сапронов.

Про стосунки

Світоліна святкувала свій тріумф у 2018 році в Парижі разом з друзями.

"Виставила фото в Instagram, і Гаель написав мені. Ми зустрілися і вже не змогли розлучитися. Це був дивовижний збіг, що ми одночасно опинилися в Парижі, адже живу зараз в Лондоні, а Гаель, хоч і сам родом з Парижа, – в Женеві. Ми обидва приїхали відпочити всього на кілька днів", – розповідала Світоліна.

Вони брали паузу у стосунках, 3 квітня 2021 року він зробив їй пропозицію. Еліна Світоліна та Гаель Монфіс одружилися 16 липня.

І хоча перша ракетка України змінила у соцмережах своє прізвище на Монфіс, в інтерв’ю Еліна зазначила, що в спорті залишатиметься Світоліною.

Українська позиція

За словами самої спортсменки, з дитинства їй пропонували виступати під іншим прапором і не замалі гроші. Проте Світоліна відмовляла.

У 2018 році вона не поїхала до Росії, де проходив турнір WTA Moscow River Cup. Його призовий фонд був $750 000.

Крім того, спортсменка також відмовлялася давати інтерв’ю російським журналістам.

Еліна Світоліна виграла першу для України медаль з тенісу в історії: біографія спортсменки
Фото: EPA

Бізнес

За інформацією видання Forbes, з 2016 року Світоліна заробляє понад $1 млн призових на рік.  Крім того, ще доходи від реклами. Наприклад, п’ять років тому перша ракетка України підписала контракт з фірмою Nike.

У перший же рік Світоліна отримала $90 000. Наразі тенісистка не коментує, скільки отримує з реклами через договір про конфіденційну інформацію.

Проте за ці п'ять років українка стала обличчям і українських, і іноземних брендів: Lacoste, Wilsom, "Моршинської" тощо.

У 2019 році, за інформацією видання Forbes, дівчина заробила $6,1 млн. А її доходи від рекламних контрактів того року були оцінені в $1,5 млн.

Щоправда, сама Світоліна говорила, що насправді ці цифри дуже перебільшені. За її розповідями, усі призові, які вона заробила у 2017 році, витратила на команду – дієтолога,  фізичного терапевта, психолога та фітнес-тренера. З того часу, близько $400 000 на рік витрачає на команду.

По 10% від прибутку – на логістики та оплату роботи запрошених спеціалістів, а 30% – податки.

Еліна Світоліна виграла першу для України медаль з тенісу в історії: біографія спортсменки
Фото: EPA

Благодійність

Світоліна організувала фонд допомоги юним тенісистам. У 2019 році вона особисто переглядала кандидатури дітей, які тепер тренуються та навчаються під її опікою.

В межах роботи фонду були організовані табори для дітей.

Крім того, Еліна запустила бренд здорового харчування. 10% від продажу йде у її фонд.

Еліна Світоліна виграла першу для України медаль з тенісу в історії: біографія спортсменки
Фото: Facebook Еліна Світоліна

Цікаві факти про Світоліну

  • Любить мексиканську кухню, але борщ мами поза конкуренцією. Сама смачно готує. Коронна страва – кіноа з вареними овочами.
  • У валізу зі спортивною формою Світоліна завжди складає пару вечірніх суконь. У дитинстві займалася у школі акторської майстерності.