"Загін самогубців: Місія навиліт" – нова стрічка за коміксами DC, яка днями вийшла в прокат в українських кінотеатрах.

Рівно п’ять років тому, у серпні 2016 року, на екрани вийшла перша частина, яка не виправдала сподівання ані студії, ані поціновувачів кіно.

Чим нова картина може захопити, а чим віднадити глядачів? Спробуємо розібратися.

Фільм 2016 року зняв Девід Ейр. На папері задум виглядав чудово: для порятунку людства збирають загін лиходіїв, які в кіно часто цікавіші за добрих героїв. 

От тільки студія Warner Bros. залишилася незадоволеною результатом роботи Ейра, тому дозняла і перемонтувала фільм. Після цього режисер заявив, що від його картини мало що залишилось.

Таке траплялося й раніше, згадайте "Лігу справедливості" Зака Снайдера, яку також добряче пошматували після тестових показів. Та старання босів студії виявилися марними, глядачі не оцінили перший "Загін самогубців", сюжет якого буквально розлазився на клаптики. 

Середній рейтинг фільму на IMDB сьогодні 5,9 з 10, а оцінка критиків на Metacritic – 40 зі 100.

Нову стрічку довірили Джеймсу Ґанну, який зробив для Disney дилогію "Вартових галактики", одну з найвеселіших франшиз за коміксами Marvel. 

Студія дала Ґанну повну свободу, чого не було у того ж Ейра чи Снайдера. 

Загін самогубців: Місія навиліт від DC. Гумор і насилля 18+, або чи варто йти на фільм
Warner Bros DC Comics

Режисер вирішив не робити продовження "Загону самогубців", тому жодних двійок у назві, хоча в українському прокаті фільм все ж іде з підзаголовком "Місія навиліт".

Отримавши карт-бланш на втілення власних ідей, Ґанн намагався відійти від стандартних кліше супергеройського кіно. 

Це проглядалося і в його "Вартових галактики", проте в Disney свобода режисера все ж мала межі.

До чого ми звикли в кіно за коміксами? До відомих персонажів та зіркового касту. У першому фільмі був Джокер Джареда Лето, Дедшот Вілла Сміта, Харлі Квін Марґо Роббі. b

А Ґанн просто вбив у пошуковий рядок: "Хто найтупіший персонаж DC?". Так у фільмі з’явився Крапочка Мен, чия суперздібність – вибльовувати у ворогів міжвимірне конфеті.

Загін самогубців: Місія навиліт від DC. Гумор і насилля 18+, або чи варто йти на фільм
Warner Bros DC Comics

Режисер спеціально підібрав у новий загін самогубців найбільш невідомих персонажів, які ніколи не змогли би стати прийнятними лиходіями для іншого блокбастера. 

Маємо людиноподібну акулу, що заледве розмовляє, чоловіка, який вміє відділяти свої кінцівки, та величезну ласку, котра взагалі не розуміє, де вона і навіщо.

Це дозволило Ґанну поставити купу смішних сцен та діалогів, а головне – без жалю повбивати героїв. 

Загін самогубців нарешті підтвердив свою назву, вони дійсно йдуть на смерть. І це те, чого від супергеройського кіно ми не чекаємо, хоча саме за такий жорстокий підхід мільйони глядачів полюбили "Гру престолів".

Нормальних героїв все ж фільм отримав. Ідріс Ельба зіграв Бладспорта, чий костюм – набір смертоносних гаджетів, а Марґо Роббі знову перевтілилися у Харлі Квін. А ще нам показали Миротворця у виконанні Джона Сіни, який наступного року отримає сольний проєкт.

Загін самогубців: Місія навиліт від DC. Гумор і насилля 18+, або чи варто йти на фільм
Миротворець. Warner Bros DC Comics

Останніх двох персонажів Джеймс Ґанн розкриває яскраво та непередбачувано. Харлі Квін знову вступає у токсичні стосунки, проте тепер вона цілком усвідомлює, що по життю її тягне до негідників. Якщо в минулому фільмі на спині героїні було татуювання "Належить Джокеру", то тепер там – "Належить нікому".

А Миротворець вийшов сатирою на схильність США насаджувати мир залізним кулаком. Виконавець ролі Джон Сіна охарактеризував свого персонажа як "мерзенного Капітана Америку".

У "Загін самогубців" Ґанн додав не лише цікаві історії для персонажів, безліч жартів та підколів супергеройського кіно, але й доволі глибоких ідей сьогодення. При цьому все вдало обіграно і фільм відчувається цілісним, чого не так просто досягти, маючи стільки персонажів.

Наприклад, обов’язкова нині тема емансипації розкривається "в лоб" через героїню оскароносної Віоли Девіс, яка грає керівницю всієї операції. 

Загалом жіночі персонажі діють нарівні з чоловічими, і ви можете запросто побачити, як жінка керує військовою технікою або загоном солдат.

Найбільше новий  "Загін самогубців" вирізняється рейтингом 18+. 

Роблячи найбільш смішний фільм у своїй кар’єрі, Джеймс Ґанн виводить на безпрецедентний рівень не лише жарти, але й насилля у супергеройському кіно.

Подібне до цього вдавалося лише дилогії "Дедпул", що мала неабиякий успіх.

Особливістю творіння Ґанна є і відмова від тотальної комп’ютерної графіки. Втомившись від неї на зйомках "Вартових галактики", він максимально застосував класичні спецефекти. Тому, коли на екрані розриватимуть людські тіла навпіл, знайте, це справжні бутафорські ляльки зі штучною кров’ю.

Тож фільм "Загін самогубців" вийшов ковтком свіжого повітря в еру пластикових супергеройських блокбастерів, вихолощених цензорами для продажу максимально широкій аудиторії.

Фільм став сумішшю комедії, коміксів та військових драм минулого століття. Тих, де загін солдат можуть пошматувати кулеметами на очах у глядачів, а за 5 хв вцілілі герої жартуватимуть так, ніби нічого не сталося.

Це одночасно й недолік фільму, бо на перегляд ви точно не візьмете дітей. Та і не кожний дорослий витримає стільки жорстокості та гумору за межами пристойності. 

Нехай акула весь час поїдає людей, але є ще персонаж, який керує щурами, і деякі сцени з гризунами дійсно огидні.

Загін самогубців: Місія навиліт від DC. Гумор і насилля 18+, або чи варто йти на фільм
Warner Bros DC Comics

Також явним недоліком став головний лиходій. Космічний завойовник Старро геть недоладний і нагадує про те, як важко буває знайти гідного супротивника для команди героїв, тим паче складеної з лиходіїв.

Те ж саме можна сказати і про сюжет, за яким "Загін Ікс" відправляють у вигадану острівну країну Корто Мальтезе, щоб знищити експериментальний військовий проєкт у старій фашистській фортеці.

Загалом, якщо ви здатні закрити очі на банальний сюжет, не боїтеся щурів та крові і полюбляєте чорний гумор, "Загін самогубців: Місія навиліт" стане хорошим вибором.

Це вдалий приклад того, що супергеройське кіно за коміксами – це не завжди дитяча забавка.

Дмитро Сидоренко, для LIGA.LIfe