Зміст:
  1. Про що серіал?
  2. А до чого тут аніме?
  3. Сюжет – наче все знайоме, але що відбувається?
  4. Хімія серед акторів
  5. Музика та заставка – данина поваги прихильникам
  6. Всесвіт та спецефекти
  7. Динаміка та екшн
  8. Що пишуть критики?
  9. Вам сподобається серіал, якщо:
  10. Вам не сподобається:

Проте попри велику кількість зацікавлених глядачів, почути про нього схвальні відгуки – місія майже нездійсненна. Розбираємося – чому.

Про що серіал?

2071 рік. Найпопулярніша професія – мисливці за головами. Вони подорожують космосом у пошуках злочинців, за яких обіцяють шалені гроші. Цим заробляє екіпаж міжпланетного корабля "Бібоп". Якщо треба, то вони готові врятувати Всесвіт, головне, щоб їм заплатили. У кожного з них свої секрети та свою вороги, які готові самостійно відірвати команді Бібопа голову. Тому завдання екіпажу ускладнюється – знайти злочинця, привезти його, виконати замовлення та вижити.

А до чого тут аніме?

Наприкінці 90-х світ побачив аніме-серіал "Ковбой Бібоп", який не залишив байдужими своїм сюжетом, яскравими героями та дуже серйозним посилом – хочете жити далі, навчіться відпускати та прощати. Свого часу історія про міжпланетний екіпаж потрапила до переліку 50 найкращих аніме за всі часи. Тому не дивно, що почувши про версію від Netflix справжні фанати "Бібопа" боялися, що це буде або повністю списана копія, або щось нове, що взагалі не зайде. Майже вгадали.

Сюжет – наче все знайоме, але що відбувається?

Уже зараз у соцмережах можна побачити, як ті, хто вже переглянув серіал, поділилися на два табори:

  • хто знає аніме, той пише негативні відгуки;
  • ті, хто вперше побачили історію "Ковбоя Бібопа", вважають, що це "непоганий серіал", "можна подивитися", "бодай чимось вихідні зайняті".

Чому прихильники аніме так проти? Насправді режисери та сценаристи дуже продуктивно пропрацювали сюжет аніме. Саме тому у перших трьох епізодах ми бачимо скопійовані шматки з оригіналу. Причому не просто – вони узяли сюжет. Ні! Навіть кадрування деяких фрагментів – це майже 90% відтворення з аніме. І в цьому найбільша проблема цього серіалу. Спочатку заявляють глядачеві, що це буде копія, а далі – події переписані до невпізнання, через що сюжети пізніх епізодів аніме відбуваються в перших серіях нового "Бібопа". У підсумку – структуру пригод втрачено. А отже, те, що важливо для фанатів, стає якимось вульгарним та смішним.

Серіал "Ковбой Бібоп" на Netflix – непотрібна копія аніме чи вартий уваги. Рецензія
Кадр з серіалу "Ковбой Бібоп"

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Хімія серед акторів

В оригіналі саме хімія головних героїв розкривала увесь сюжет. У кожного своя історія та свій біль. Кожен на власному прикладі показує, чому треба вміти своєчасно зупинятися та змінюватися. Але переплетіння всіх історій в аніме просто зачаровувало.

У серіалі з цим важче. Режисери знайшли акторів, які неймовірно схожі на героїв з аніме. Але схожість не показує внутрішній стан. Добрий Спайк Шпігель, яким його звикли бачити, у виконанні Джона Чо просто хмурий персонаж. Саме хмурий. Тобто ви не вірите, що у нього болить душа, що він хоче знайти правильний шлях. Ні! Він просто постійно якийсь невдоволений.

Джетт, який мав би бути непереможним копом, отримав нову сюжетну лінію – сімейні проблеми з ексдружиною та донькою. Через що він стає нервовим, м’яким та з повною відсутністю логіки у своїх діях.

Серіал "Ковбой Бібоп" на Netflix – непотрібна копія аніме чи вартий уваги. Рецензія
Кадр із серіалу: "Ковбой Бібоп"

Фей, яка вражала своєю хитрістю та вмінням викрутитися з будь-якої ситуації, тепер просто по-чорному жартує та постійно кривляється.

Можливо, якби ці зміни у героях були поєднані спільною сюжетною лінією, то були б виправдані. А так лише одне запитання – що це було?

Музика та заставка – данина поваги прихильникам

От що залишилося незмінним, це заставка та музика. Тут прихильники можуть спокійно видихнути. Серіал повністю копіює ці речі з аніме.

Всесвіт та спецефекти

Коли ми чуємо, що серіал про міжпланетні подорожі, то хочеться, щоб було якомога більше нових рас, галактик, зірок. Тим більше, що в аніме була купу нових планет і жителів, які мали свої неповторні сили чи бачення на розвиток Всесвіту. У серіалі – подорожі є, кораблі є, планет майже немає.

Серіал "Ковбой Бібоп" на Netflix – непотрібна копія аніме чи вартий уваги. Рецензія
Кадр із серіалу "Ковбой Бібоп"

Та й до спецефектів критики встигли вже причепитися. Мовляв, ну можна ж було краще. Відверто, навряд чи яскравіші спецефекти врятували б цей серіал. Коли питання до акторів і до сюжету, картинка не завжди вирішує.

Динаміка та екшн

У першому епізоді вражає, з якою швидкістю відбуваються бійки, а головне – як часто. Спочатку це захоплює – динаміка, енергія, швидкість, а потім більше викликає реакцію "Знову?". І якщо в аніме більшості бійок були виправдані акцентами – чому саме тут і саме зараз, то в серіалі це просто бодай щось, що може зачепити глядача.

З іншого боку, якщо не порівнювати цей серіал з аніме, то дійсно екшн-сцени рятують загальне враження від серіалу.

Серіал "Ковбой Бібоп" на Netflix – непотрібна копія аніме чи вартий уваги. Рецензія
Кадр із серіалу: "Ковбой Бібоп"

Що пишуть критики?

"Чо, як і іншим акторам, не вдалося показати переконливу хімію зі своїми партнерами із серіалу. Це критично, зважаючи, наскільки сильно враження від шоу залежать від того, чи перейметься глядач стосунками Спайка з персонажами", – пише журналіст Енджі Хан. 

"Попри неприродну дію, безглузді перуки та проблеми з графікою, серіал змусив мене нарешті подивитися аніме. Це найкраще, що я можу про нього сказати", – пише Ендрю Вебстер.

Серіал "Ковбой Бібоп" на Netflix – непотрібна копія аніме чи вартий уваги. Рецензія
Кадр із серіалу "Ковбой Бібоп"

Вам сподобається серіал, якщо:

  • Ви – прихильник легкої наукової фантастики зі стрілялками.
  • Бажаєте подивитися щось на кшталт "Вартові галактики", але буде трохи менш цікавим, але більш динамічним.
  • Ви любите коргі, тоді Ейн зачепить ваше серце.

Вам не сподобається:

  • Якщо Ви пам'ятаєте та любите аніме "Ковбой Бібоп".