Зміст:
  1. Видавництво 21
  2. КСД
  3. #книголав
  4. Yakaboo Publishing
  5. Видавництво Анетти Антоненко
  6. Видавництво Старого Лева
  7. Discursus
  8. Жорж
  9. Vivat
  10. Фоліо
  11. Фабула
  12. Наш Формат
  13. Астролябія
  14. Віхола
  15. Лабораторія
  16. НК-Богдан
  17. КМ-Букс
У березні на читачів чекає багато художньої літератури від українських та зарубіжних авторів: від історій кохання, дружби та заплутаних сімейний звʼязків до зустрічі з прибульцями, розгадування вбивст та історій, які народились після початку повномасштабної війни.

Однак поціновувачам нон-фікшну також буде з чого обрати: бізнес-література, історичні свідчення та книги про мистецтво. Добірку новинок лютого можна знайти за посиланням.

Видавництво 21

Ми робили бомби для Гітлера

Автор: Марша Форчук Скрипух.
Опис: Продовження роману "Викрадене дитя". Ліду та її молодшу сестру захоплюють і розділяють нацисти. Ліду відправляють у трудовий табір, де вона працює від ранку до ночі тільки на хлібі та юшці, одягнена в одну лише тоненьку сукню і без взуття. Навіть якщо їй удасться пережити війну, як вона знову знайде свою сестру?

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Видавництво 21

Шлях додому

Автор: Тетяна Бондарчук.
Опис: Герої оповідань збірки – майже невигадані. Вони цілком можуть бути тими, з ким ви бачитеся щодня: військові у відпустці, волонтери на відпочинку, дружини, які чекають із фронту своїх чоловіків, закохані, які зустрілися за кілька місяців до повномасштабного вторгнення, а тепер їхні стосунки випробовують відстань і виклики воєнного часу. У кожного з них, як і у вас, власна історія на цій війні. Вони всі – різні, однак об’єднує їх спільна риса: любов до свого й до ближнього.

Уночі під кам’яним мостом

Автор: Лео Перуц.
Опис: У романі йдеться про Богемію, про явне й таємне життя Праги періоду Рудольфа ІІ, імператора Священної Римської імперії, короля Богемії. Історичне тло роману виписане зі знанням справи. Однак пристрасті й мотиви, що керують персонажами, не історичні, вони – позачасові. Спонуки, з яких діють герої і героїні роману, не втратили актуальності, отож читачі приречені на емпатію. Лео Перуц створив світ, у складних перипетіях якого не бракує корисливості, ницості, байдужості й абсурду, але з вами залишаються радість буття, мистецтво, людяність, приязнь і диво кохання.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Видавництво 21

КСД

Ворог дуже близько

Автор: Кара Хантер.
Опис: Детектив оксфордської поліції Адам Фоулі знає: якщо злочин скоєно проти дитини, то в 9 випадках із 10 в цьому винен хтось із її найближчого оточення. Тому, коли під час костюмованої вечірки восьмирічна Дейзі Мейсон зникає із власного двору, її родина підпадає під підозру. А сім’я у Дейзі, безумовно, дивна: маму цікавить лише власна зовнішність, батько – холодний та байдужий, а брат, імовірно, має проблеми із психікою.

Детектив намагається знайти хоч якийсь слід зниклої дівчинки, але вона ніби розчинилась у повітрі: ніхто нічого не бачив, ніхто навіть не розмовляв із нею на тій вечірці. Шанси знайти дитину живою тануть із кожною годиною…

Ляльководи

Автор: Роберт Гайнлайн.
Опис: У новинах повідомили, що в Айові приземлилася летюча тарілка. Звісно, уряд оголосив цей випадок містифікацією. Але вже шість детективів, яких відправили на місце події, не виходять на зв’язок.

Голова надсекретної служби, про яку знає лише президент, власноруч береться до справи і з’ясовує: тарілка існує. Слимакоподібні прибульці, що прилетіли на ній звідкись із космосу, захоплюють людей. Приєднавшись до нервової системи жертви, вони отримують всі її знання й повністю підкорюють своїй волі. Боротися з їхніми наказами неможливо. Падіння людства неминуче. Чи ні? Секретний агент Сем скоро дізнається про це.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: КСД

Самійло Кошич. Чорноморський похід

Автор: Дмитро Воронський.
Опис: Самійло Кішка має вже багато років за плечима, але його розум досі такий же гострий, як і його шабля. Міцно тримає він у руках гетьманську булаву. Ніколи не відступає перед смертельною небезпекою й вчить того ж молодих козаків, на яких покладає особливі надії: Петра Сагайдачного, Михайла Дорошенка, Івана Сулиму.  Гартуючи тіло й душу у полум’ї боротьби, юний Сагайдачний розпочне нову сторінку свого життя, зустріне вірних друзів і перше кохання.

Гетьман збирає запорозький флот для походу у саме серце Османської імперії, щоб звільнити полонених земляків. Та страшніше за турків для Кошича ті, хто, хоч і звуться братами, потай гострять ножі, щоб вдарити у спину.

#книголав

Американа

Автор: Чімаманда Нґозі Адічі.
Опис: Це – соціальна сатира, замаскована під любовний роман. У ньому розгортається історія про двох закоханих молодих людей, які залишають Нігерію та планують податися на Захід. Проте їхні шляхи розходяться, а кожен із них переживає важкі випробування. Нігерійська письменниця розглядає тонкощі раси, різницю між темношкірими в Африці та в Америці, а також торкається важливої теми — імміграції.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: #книголав

Щоденник Ґуантанамо

Автор: Мохамед Ульд Слахі.
Опис: Автор - громадянин Мавританії, який із 2002-го до 2016 року перебував у в'язниці Ґуантанамо на Кубі. Протягом 14 років вважався підозрюваним у терактах 11 вересня 2001 року. Через 3 роки перебування в полоні Слахі почав вести щоденник, розповідаючи про своє життя до того, як він зник під вартою в США, і про повсякдення ув’язненого.

Він вивчив англійську мову, перебуваючи у в'язниці, і написав 466 сторінок свого щоденника від руки. Його адвокати передали рукопис журналісту Ларрі Сімсу, який редагував книгу. Кожна сторінка мала бути представлена ​​військовим цензорам. Протягом кількох років книга перебувала під забороною публікації з боку американських офіційних осіб.

Мемуари опублікували у 2015 році, коли Слахі все ще утримували під вартою без пред'явлення звинувачень. 

Кармен

Автор: Проспер Меріме.
Опис: Історія маленької сироти, котра повсякчас стикається із несправедливістю та неприйняттям, впродовж сторіч зворушує серця багатьох. Адже попри всі негаразди героїні вдається зберегти і честь, і гострий розум, і вірність своїм прагненням та переконанням. 

У дорослому віці, шукаючи кращої долі, Джейн стає гувернанткою і починає нове, майже щасливе життя в Торнфілді. От тільки привабливий та багатий душею господар, містер Рочестер, щось від неї приховує. 

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: #книголав

Yakaboo Publishing

ЙО-КЕ-ЛЕ-МЕ-НЕ. 55 історій з дитинства 

Автор: Наталія Кальченко
Опис: Збірка біографічних оповідань. Вас потішать тонка іронія, море по-дитячому світлої любові і трохи справжніх, майже забутих чудес. Для широкого загалу читачів, для покоління дорослих людей, які пам’ятають своє дитинство і прекрасні моменти минулого, навіть якщо тоді вони сприймалися геть інакше. Книга для дорослих, які люблять свої спогади.

Майстер ілюзій

Автор: Олексій Тимошенко.
Опис: Ми живемо надто швидко, щоб помічати деталі, які вже є ознаками майбутнього. У цій збірці читач побачить звичайних героїв у незвичайних обставинах і, можливо, у комусь із них впізнає себе, свої проблеми та знайде відповідь на одвічні питання про сенс буття, зазирне за лаштунки дійства, незнаного досі, але імовірного. 

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Yakaboo Publishing

Супроти єства

Автор: Жоріс-Карл Гюїсманс.
Опис: Головний герой Жан дез Ессант, який самотньо живе в заміському будинку, віддається витонченим розвагам, створює власний світ, де все навпаки. Багатий мовний стиль прози Гюїсманса позначається глибокими асоціаціями, неологізмами, архаїзмами, гротесковістю та багато­плановими метафорами.

Видавництво Анетти Антоненко

Борхес, неписаний

Автор: Хорхе Луїс Борхес.
Опис: 
Борхес — культовий автор інтелектуалів, професор honoris causa провідних університетів світу й провідник Вавилонською бібліотекою й чи не всіма бібліотеками світу. Коли у 1978 році Борхесу запропонували прочитати цикл лекцій, він обрав для них теми, з якими його зріднив час. У першій великий аргентинський письменник розповідає про книжку, в другій – про безсмертя, у третій – про Сведенборга, візіонера, який написав, що мертві обирають пекло чи рай зі своєї власної волі. У четвертій — про детективну історію, а в п’ятій — про час.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Видавництво Анетти Антоненко

Історія американських традицій. Від "Мейфлауера" до Сінко де Майо

Автор: Джек Девід Еллер.
Опис: 
Як застільна пісня стала гімном Сполучених Штатів? Що насправді сталося у найперший День подяки? Хто вигадав слово "окей", яке лунає мільйони разів на хвилину в усьому світі? Звідки взялися джинси, без яких сьогодні ми вже не уявляємо свого життя? 

"Історія американських традицій" складається з чотирьох частин, у яких автор розповідає нам про політичні традиції і національні свята США, про притаманні американцям традиції повсякденності, а також про історію вигаданих персонажів, які стали для світу уособленням Америки. Стислі окремі розділи кожної частини охоплюють найважливіші традиційні символи і ритуали – від гімну до американського прапора, від синіх джинсів до гамбургера, кока-коли й Міккі Мауса. 

Видавництво Старого Лева

Твоя Вільма

Автор: Ґюдрун Скреттінґ.
Опис: У житті Вільми Ваєрьод розпочинається нова сторінка. Вільма відкрита для нових досвідів, вражень і, можливо, навіть кохання. Але якщо даруєш комусь своє серце, чи можна бути впевненою в тому, що його не розіб’ють? А ще в неї вдома тепер оселився чоловік, загадковий медіум, який, як Вільма припускає, може бути її близьким родичем. Звучить заплутано? Щоб дізнатися правду, жінці доведеться розгадати давню сімейну історію, переглянути старий родинний архів і навіть записи на проєкторі, й несподівано з’ясувати, хто ж був таємним коханням її двоюрідної бабусі.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Видавництво Старого Лева

Аромат щастя найсильніший під час дощу

Автор: Віржіні Ґрімальді.
Опис: "Я хочу розлучення". Знадобилося лише три слова, щоб світ Полін перевернувся з ніг на голову. Приїхавши зі своїм чотирилітнім сином до будинку батьків, вона, розбита і пригнічена, дозволяє спливати дням, що схожі один на одного, поки її поглинає біль і роз’їдають марні сподівання. Аж врешті вирішує взяти життя у свої руки: якщо почуття чоловіка згасли, варто нагадати йому про те, які вони були щасливі разом. Тож Полін писатиме йому листи, щоб відновити всю їхню історію, веселу і щемку. Але минуле може ховати в собі найнещадніші таємниці.

Твоя книга про кіно

Автор: Ольга Бірзул.
Опис: 
Як з’явилося і еволюціонувало кіно? Як воно відзеркалює наші страхи і мрії, а також впливає на масову свідомість? Як працює сучасна кіноіндустрія? І які професії необхідні у кіновиробництві? Про усе це та багато іншого розповість "Твоя книга про кіно" від кураторки кінопрограм і культурної менеджерки. Та ще й порекомендує цікаві фільми до перегляду й розкаже, як створити власні колекції улюблених стрічок. 

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Видавництво Старого Лева

Discursus

Ти не впізнаєш мене

Автор: Поліна Кулакова.
Опис: Після серії моторошних убивств минуло шість років. Здавалося б, що життя Єви нарешті владналося: тепер у неї є сім’я, друзі й новий затишний дім. Але чи всі її рани загоїлися? Чи трагічне минуле справді забуте, а темрява, яку колись посіяв у ній Садівник, не пустила коренів? Після років спокою тихі дні міста потривожені загадковим зникненням студентки. Поліція вважає, що та втекла, але після чотирьох місяців даремних пошуків усе рвучко перевертається з ніг на голову. Доки Максим розбиратиметься з власним життям і шукатиме відповіді на свої запитання, Володі доведеться з’ясувати, що ж насправді сталося зі зниклою дівчиною, і поборотися за життя тих, кого він так сильно любить.

Руки і сльози. Роман про Івана Франка

Автор: Степан Процюк.
Опис:
Ця книга про різного Франка. Про хлопчика, зачудованого навколишнім світом, і наполегливого юнака, який стає непересічним інтелектуалом. Про не завжди щасливого сім’янина і фанатичного трудоголіка. Це історія про бідність, яка змушує займатися літературними підробітками, і про генія, з-під пера якого навіть у таких умовах виходять вершинні твори. А ще тут про арешти і переслідування, болючі втрати друзів і коханих жінок. Також це психологічний роман, у якому пронизливо відтворено внутрішній світ Івана Франка, зокрема в його останні найтяжчі роки, затьмарені хворобами.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Discursus

Рецепти львівської пані з берегів Босфору

Автор: Ірина Окур.
Опис: 
Не зовсім кулінарна книжка для жінок і про жінок, наповнена цікавими особистими нотками: деталями життя авторки, розповідями про першу зустріч із чоловіком, особливостями стосунків із мамою та турецькою свекрухою, вишуканим поєднанням українського норову з практичністю Близького Сходу. Під час прочитання книжки з’являється відчуття, ніби авторка — давня колежанка, яка радить, підтримує, а іноді й насміхається (в хорошому сенсі). 

Жорж

Жовтолика

Автор: Ребекка Кван.
Опис: Атена Лю і Джуніпер Гейворд разом навчалися в Єлі, відвідували письменницький курс і мали б одночасно зійти на вершину слави. Але Атена — справжня літературна зірка з шестизначними гонорарами, а про Джуніпер майже ніхто й не чув.

Все змінюється, коли Джун стає свідком раптової смерті Атени й викрадає її щойно дописаний шедевр — експериментальний роман про роль китайських робітників у Першій світовій війні. Письменниця редагує рукопис і надсилає агенту як власний твір. Навіть дозволяє видавництву змінити її прізвище на Джуніпер Сонг, яке натякало б на азійське походження. І що з того? Хіба ця частина історії не заслуговує бути розказаною, байдуже, ким саме? Саме так думає Джун, і найпрестижніші літературні рейтинги це підтверджують.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Жорж

Лотерея та інші оповідання

Автор: Ширлі Джексон.
Опис: 
Через захоплення окультизмом та магією Ширлі Джексон серед сучасників отримала славу відьми. Проте герої її творів — не потойбічні загадкові сили, а цілком реальні люди, з яких ця реальність часто стирає людські риси, змінює особистість, пригнічує, лякає. Бо найстрашніше зло ховається зовсім не в окультних книгах чи закляттях, а в душах "добропорядних" громадян, затьмарених жорстокістю та упередженнями. Особливо яскраво це демонструють персонажі головного оповідання збірки "Лотерея", яке визнане класикою американського горору минулого століття.

Мова тіла

Автор: А. К. Тернер.
Опис: 
Санітарка моргу Кессі Рейвен звикла до того, що люди не розуміють її вибору професії. Невже немає іншого способу заробити на життя, ніж копирсатися в нутрощах померлих? Але ніхто не знає того, що знає Кессі: мертві можуть говорити. Вони прагнуть поділитися тим, що турбувало їх перед смертю. Рейвен бачила і "чула" сотні тіл, але це вперше на її робочому столі опинилася близька людина. Висновок патологоанатома — нещасний випадок, але померла з ним не згодна і підштовхує Кессі почати власне розслідування.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Жорж

Vivat

Маніпулянтка

Автор: Іван Франко.
Опис: "Жіночі" тексти чоловіка. Це взагалі можливо? Несподіваний і нехрестоматійний Франко переконливо доводить, що так. Сексуальне рабство, проституція і торгівля людьми, війна і посттравматичний синдром, теорія і практика брехні й техніка пікапу, криза традиційного подружжя і патріархальної моралі, кримінальні злочини і слідство, мобінг і суїцид — усе це круто змішано в міцному коктейлі його "профеміністичної" прози й драматургії. Та головне — усі ці твори об’єднує тема жіночої емансипації і наскрізний образ сильної, пристрасної, харизматичної жінки, котра змагається за власне щастя, свободу і незалежність. Навіть ціною життя.

Смак свободи

Автор: Олена Моренцова-Шулик.
Опис: Варя мріє стати шеф-кухаркою, творити і вийти на новий рівень. Мама каже їй, що можна просто вийти заміж — за хлопця з їхнього містечка. Та Варя так утомилася щось доводити людям, які її не розуміють, що вирішує: настав час шукати власний смак свободи. Дівчина вирушає до Львова з наміром підкорювати вершини ресторанної кухні. Проте досягнути свого виявляється не так легко: невдачі й випробування чекають на кожному кроці. Та коли Варя несподівано знаходить книгу легендарної української кулінарки минулого століття Ольги-Марії Франко, її мрії отримують шанс здійснитися.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Vivat

Зрозуміти (і здолати) булінг

Автор: Анастасія Мельниченко.
Опис: Авторка детально розписує причини й види булінгу, роль кожного учасника групи, а також ролі дорослих, які є модераторами соціальної взаємодії між дітьми. Як учителям працювати з учнями, що мають поведінково-емоційні розлади? Як батькам говорити з дітьми, які є булерами або зазнають булінгу? Чому і яким чином батьки та школа мають співпрацювати, щоб мінімізувати негативний вплив булінгу на життя і здоров’я дітей? Якою має стати школа, аби бути вільною від булінгу? Відповіді та покрокові інструкції – на сторінках книжки, яка назавжди змінить ваше ставлення до цієї проблеми.

Фоліо

Премудрий гідальго Дон Кіхот з Ламанчі в 2-х томах

Автор: Мігель де Сервантес Сааведра.
Опис: Бідний сільський гідальго, Алонсо Кіхано, начитавшись романів про благородних лицарів, мандрує разом з вірним Санчо Пансою. Відтепер він — Дон Кіхот з Ламанчі, Лицар Сумного Образу. Скотарку із сусіднього села він уявляє прекрасною дамою Дульсінеєю Тобоською, заради якої готовий на подвиги. Заїжджий двір Дон Кіхот вважає феодальним замком, мідницю цирульника — золотим шоломом. Але всі його героїчні вчинки закінчуються тяжкою й водночас смішною історією.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Фоліо

В оточенні нарцисів, або Як зупинити чуже его, яке руйнує ваше життя

Автор: Томас Еріксон.
Опис: Автор ділиться своїм секретом поводження з нарцисами. Якщо ви втомилися від їх постійного вимагання уваги, абсолютної впевненості у своїй правоті, потреби контролювати всіх і все навколо, ця книга допоможе зберегти здоровий глузд. За допомогою чотириколірної поведінкової моделі, відомої з книги "В оточенні ідіотів", Еріксон надає всі необхідні інструменти, щоб справитися не лише з нарцисами навколо вас, а і з нарцисичною поведінкою, яка стає все поширенішою завдяки соціальним мережам. Еріксон допоможе вам зрозуміти, як із ними поводитися, не виснажуючи себе.

Крізь сотні сумнівів я йду до тебе...

Автор: Василь Стус.
Опис: До видання увійшли 100 віршів Василя Стуса, які є програмними для поета. "Стус сьогодні — одна з тих постатей, які реально об’єднують Україну і вчать нас розуміти одне одного", — зазначає упорядник збірки Дмитро Стус.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Фоліо

Фабула

Безконтрольні. Що треба знати про бізнес-процеси?

Автор: Наталія Заверуха.
Опис: Авторка — консультантка, що має багаторічний досвід систематизації бізнес-процесів,— у жвавій і гумористичній формі розповідає про роботу над процесами, підкріплюючи викладені теоретичні знання прикладами з власного досвіду та історіями своїх клієнтів. Книжка містить практичні завдання, запитальники й чеклісти, опрацювання яких допоможе вам перейти від теорії до практики вже в процесі читання.

Вілла у Сан-Фурсиско

Автор: Ярослава Литвин.
Опис: Для чого Оля Синичка придбала стару хату в селі? Щоб ходити вранці босою росянистою травою, щоб дихати на повні груди і відчувати — ось воно, моє місце, тут моє серденько. Щоб нарешті почати жити, а не дочікуватися кінця війни або чийогось дозволу бути щасливою. Реальність, щоправда, виявилася не такою безхмарною, як Оля собі уявляла, переглядаючи картинки в інтернеті. Бур’яни доводять до сказу, сусіди пхають носа в чужий город, дорогоцінні родичі кепкують і взагалі мають жахливе почуття гумору, а любі подруги перегинають палицю зі своєю турботою, створюючи геть анекдотичні ситуації. 

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Фабула

Наш Формат

Одного разу воїн — воїн назавжди. Як повернутися до звичного життя після бойових дій

Автор: Чарльз Гоуґ.
Опис: Автор – військовий психіатр, полковник Армії США. Його книжка пропонує конкретний набір навичок і порад, що допоможуть впоратися з психофізіологічними наслідками війни, бойовим стресом та посттравматичним стресовим розладом. Автор детально описує, як відслідковувати власний психічний стан та керувати стресом, щоб зрештою його подолати. Практичні рекомендації Гоуґа допомогли тисячам воїнів успішно здійснити перехід до мирного життя. 

Амазонки Моссаду. Жінки в ізраїльській розвідці

Автор: Міхаель Бар-Зохар, Ніссім Мішаль.
Опис: Ця книжка описує бурхливе життя, кохання та небезпечні місії жінок-воїнів ізраїльської спецслужби "Моссад". Від Йоланди при дворі єгипетського короля Фарука до Діни на порозі ядерного сховища Ірану; від Шули, засудженої до страти через повішення, до Сігал, яка завербувала найкращих мусульманських агентів; від Марсель, що вистрибнула з вікна єгипетської камери тортур, до Яель, Ізабель і Даніель, які без тіні сумніву наважились залізти в пащу лева. Захопливі розділи книжки розкривають характер і подвиги цих та багатьох інших амазонок, розвінчують стереотипи про жінок у військовій справі, знайомлять із секретними операціями.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Наш Формат

Переосмислення забутого ХХ століття

Автор: Тоні Джадт.
Опис: Минуле варте більшого, ніж просто відправити його в забуття. Особливо непросте ХХ століття. Саме його урокам, втратам, подіям і персоналіям присвячено цю книжку. У ній вміщено есеї, які історик та інтелектуал Тоні Джадт писав упродовж дванадцяти років. Ці праці охоплюють доволі широке коло питань — від французьких марксистів до американської зовнішньої політики, від глобалізаційної економіки до пам’яті про зло. А ще вони мають досить широку географію — від Бельгії до Ізраїлю.

Астролябія

Сильмариліон

Автор: Джон Рональд Руел Толкін.
Опис: Ця книга — предтеча Володаря Перснів, але водночас і самодостатній та цілісний легендаріум. Айнуліндале — міф про Сотворення Світу, про виникнення Зла та причини Падіння; Валаквента — опис ієрархії божественних сил, їх вдачі та ролі у Сотворенні; Квента Сильмариліон — історія Сильмарилів: від їх створення, повстання Феанора та його роду проти богів, вигнання бунтарів із Валінору та їх повернення до Середзем’я — аж до безнадійної, попри жертовну мужність, війни з великим Ворогом за ці досконалі коштовності; Акалабêт розповідає про падіння великого острівного королівства Нуменор наприкінці Другої епохи, а розповідь Про Персні Влади подає короткий огляд величних подій Третьої епохи, насамперед — перебіг Війни за Перстень.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Астролябія

Віхола

Фанатка. Біполярна історія

Автор: Христина Морозова.
Опис: Лікарі та рідні звуть її Анна. В Анни біполярний розлад. Її життя — це нескінченна гойдалка, манію змінює депресія, і це ніколи не закінчується. А ще Анна має в житті дві пристрасті — лекції з історії мистецтва та їх викладач Владислав. Він - блискучий лектор, арткритик. Має лабрадора й страждає від алкогольної залежності. А ще він бореться за садибу Мурашка, замість якої в центрі Києва хочуть звести нову будівлю. 

За звичайних обставин вони, мабуть, ніколи не зустрілися б, та випадок зводить їх разом в одній квартирі. Двоє дуже різних людей, обʼєднаних порятунком будинку і невідворотним наближенням смерті. Це історія про життя і його завершення, свободу волі, пошуки себе й... архітектуру.

Привиди

Автор: Анатолій Дністровий.
Опис: Ця повість є продовженням трилогії автора, події в якій розгортаються у вигаданому містечку на Поділлі. "Сіра пейна", яка є першою книжкою трилогії, розповідає про життя провінційної богеми — художників, натурниць і поетів.

У "Привидах" події відбуваються у двох паралельних часових шарах (початок 2000-х і наш час). Перший часовий шар — молодість героїв (середовище провінційних літераторів, поетів-слемерів і креативних людей), їхні творчі експерименти, неконтрольована сексуальна свобода, заперечення будь-яких авторитетів і великі плани на майбутнє. Другий часовий шар — герої через 20 років і те, що з ними стається за цей час.

Туга за творчістю приводить головного героя в місто його юності, де все змінилося до невпізнанності. Він блукає в ньому, мов привид, і спілкується з такими самими живими привидами зі своєї юності, які стали невидимими в теперішньому часі.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Віхола

Євген Коновалець. Історія нерозкритого вбивства

Автори: Олександр Кучерук, Юрій Черненко, Михайло Ковальчук.
Опис: Історія вбивства очільника ОУН Євгена Коновальця тривалий час ґрунтувалася на неповних даних, радянській дезінформації, здогадках і припущеннях. У цій книжці зібрано величезну кількість документів, пов’язаних з убивством Коновальця, більшість з яких  публікується вперше. Зокрема, це переклад протоколів розслідування нідерландською поліцією вбивства лідера ОУН.

Свідчення очевидців злочину, прихована історія радянської спецоперації та спроб розколоти ОУН, листи, статті з газет того часу дозволяють чіткіше відтворити останні роки життя українського воєначальника. 

Лабораторія

Шлях ріки

Автор: Шеллі Рід.
Опис: Вікторії сімнадцять, вона веде домашнє господарство на персиковій фермі маленького ранчо в Айолі. Єдина жінка, що вижила в сім'ї чоловіків, які мають проблеми із законом. Вілсон Мун — індіанець із таємним минулим, сповнений рішучості боротися за свою свободу, попри упередження світу. Їхня випадкова зустріч докорінно змінює життя, розпалюючи не лише пристрасть, а й смертельну небезпеку.

Жорстока реальність змушує Вікторію втікати в навколишні гори, щоб врятувати себе. Виживання в дикій природі без будь-яких думок про майбутнє, здається от-от знищить її. Але серед суворого і прекрасного ландшафту, де зима змінюється весною, а літо перетікає в осінь, Вікторія віднаходить сили рухатися вперед. Вона наважується відбудувати все, що втратила, попри те, що річка Ганнісон загрожує затопити світ, який вона так любила: ранчо, ферми і персиковий сад, який належав її родині протягом багатьох поколінь.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Лабораторія

Там, де заходить сонце

Автор: Олена Пшенична.
Опис: Вірі Тихій – 72. Вона – колишня вчителька української мови, яка навіть уявити не могла, що опиниться у Будинку для літніх людей, куди її привезе єдиний і такий коханий син. Але влітку 2022 року Віра Петрівна залишається сама: син Толя день і ніч волонтерить, а невістка з дітьми вимушено евакуюються за кордон. Можливо, з хворим серцем й небезпекою навколо дійсно краще перебути поки тут — під наглядом медиків, у компанії "однолітків"?

Та замість відкритих, гостинних стареньких жінка зустрічає у Будинку зранених, колючих стариганів, що з дня у день просто спостерігають, як їхні життя, неначе сонце, закочуються за обрій. Що приховують ці самотні старечі серця? І які труднощі здатне витримати материнське серце? 

Приходь без дзвінка

Автор: Світлана Бєлоусова.
Опис: Одного разу Яна сідає у потяг "Рахів — Київ" і знайомиться з дідусем. І, попри зупинки у маленьких селищах, гамір нових пасажирів плацкарту й фізичну втому, дівчина все уважніше слухає Василя Васильовича. Його історія, неначе намистини, нанизується на нитку спогадів її власного життя.

Чи зустрінуться вони знову? Чому гірські маршрути, пейзажі й нічний ліс — незамінні ліки проти власних травм? Напевно, ці відчуття знайомі кожному — такі особисті й невимовлені… Але що станеться, якщо про них заговорити вголос?

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: Лабораторія

НК-Богдан

Волинь. 1920

Автор: Сергій Синюк.
Опис: 
Осінь 1920 року. На Волині стихає радянсько-польська війна, і лютує дифтерія — смертельна хвороба, що вражає насамперед дітей. Герої кіноповісті — українці та поляки, намагаються доставити в села біля лінії розмежування протидифтерійну сироватку. Проте зробити це зовсім непросто.

Книга Сили. Воля

Автор: Валентин Терлецький.
Опис: 
Художнє дослідження легенд і феномену українського козацтва від його зародження до теперішнього часу ґрунтується виключно на реальних подіях, маловідомих фактах та численних загадках. Напружений сюжет, карколомні пригоди, знакові постаті, нерозгадані до цієї пори таємниці запорозьких характерників — все це створює абсолютно новий погляд на минуле українських лицарів, дає несподівані відповіді на болючі питання сьогодення, підводить до переосмислення української історії та допомагає повірити у майбутнє нашого народу. 

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: НК-Богдан

Чи бачать небеса котів

Автор: Ольга Полевіна, Еліна Заржицька.
Опис: 
Живуть люди поруч. У кожного — своя доля. І тільки смерть для всіх — єдина. Життя триває — в ньому є місце радості навіть у пекельні часи. І людина сподівається, планує, мріє. Але раптом це життя перериває ворожа ракета — мирне життя мирної людини далеко від лінії фронту. Життя маленької дівчинки, молодого хлопця, майбутньої — але, не судилося! — молодої мами, старого. Бабусі й онуки, батьки й діти, кішки й собаки — усі, хто мешкає в будинку, одномоментно перестають існувати. Це — без права на забуття. 36 квартир багатоповерхівки, яку зруйнувала російська ракета. 36 квартир у під’їзді, в який влучила ракета. 36 родин, і безліч нездійснених надій, загублених доль, страчених життів. 36 авторів розповідають про будинок, подібних до якого так багато в усій Україні. Це — Реквієм по всіх, кого торкнулася війна. Для широкого кола читачів.

КМ-Букс

Доленосна зірка сестер із Тоскани

Автор: Лорі Нельсон Шпільман.
Опис: Майже до тридцяти років Емілія спокійно мешкала в одному з житлових районів Нью-Йорка, працювала у родинній італійський пекарні, у всьому дослухалася до думки авторитарної бабусі і загалом була задоволена своїм життям, не чекаючи від нього багато. Вона — молодша дочка у родині Фонтана, а отже, згідно із родинною легендою, ніколи не зможе вийти заміж і створити сім’ю.

Одного разу Емілія отримує листа від двоюрідної бабусі Поппі, такої собі вигнанки родини — і теж, до речі, молодшої доньки. Та пропонує їй та її кузині Лучіані восьмиденну подорож на історичну батьківщину і обіцяє зняти давнє прокляття. Попри море сумнівів та несхвалення родини, кузини приймають пропозицію старенької і вирушають у мандрівку сонячною і багатоликою Італією, яка переверне їхні життя з ніг на голову.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: КМ-Букс

Темна музика

Автор: Давід Лаґеркранц.
Опис: В іммігрантському районі Стокгольма жорстоко вбито футбольного суддю Джамала Кабіра, біженця з контрольованого талібами Афганістану. Залучені до розслідування злочину — відомий професор психології Ганс Рекке, неймовірно прискіпливий до деталей, та дільнична офіцерка поліції Мікаела Варгас, норовлива, проте досить кмітлива та справедлива дівчина, — знаходять підозрілі факти з минулого судді, що кардинально змінюють вектор розслідування. Виявилось, що цей чоловік не лише любив футбол, а й боготворив музику, мріяв стати всесвітньовідомим диригентом. Проте, зрозумівши, що не має для цього достатньо таланту, озлобився на цілий світ.

365 ідей для гарного дня. Посібник на щодень, як жити своїм найкращим життям

Автор: Ієн Сандерс.
Опис: У всіх бувають не надто хороші дні — і на роботі, і вдома — але замість того, щоб нервувати, чи не краще пошукати щось хороше навіть у таких митях? Адже й вони теж вплітаються в канву нашого життя! Те, що здається дрібницею, може стати безцінним уроком, втіхою дня чи додатковим досвідом. В основі цієї книжки — нотатки Ієна Сандерса із його щоденників за багато років, у яких він зберігав враження про нові зустрічі, набуті звички, історії незнайомців у транспорті, власні відкриття, несподівані приводи для радості тощо. Усе це, немов детальки конструктора, здатне вибудувати успішніше і повноцінніше життя.

Що почитати у березні. 47 нових книг, які вийдуть на початку цієї весни
Фото: КМ-Букс