Зміст:
  1. КСД
  2. Видавництво Анетти Антоненко
  3. Discursus
  4. #книголав
  5. Видавництво Старого Лева
  6. АРТБУКС
  7. Фабула
  8. КМ-Букс
  9. Віхола
  10. Vivat
  11. Лабораторія
  12. НК-Богдан
  13. Наш Формат

У лютому на українців чекає чимало художньої літератури: від детективів до романтичних та історичних романів. Також українські видавництва потішать перевиданням класики, графічними романами та нон-фікшином про здоровʼя, бізнес, ба навіть отрути!

Попередній випуск рубрики "Що почитати" можете переглянути за посиланням.

КСД

Екстазі

Автор: Ірвін Велш.
Опис: Збірка поєднує три пронизані своєрідною романтикою брутальні й іронічні оповіді про кохання, помсту і пристрасть, кожна з яких змусить пульс пришвидшитись. Перша – про рейв і наставництво. Авторка любовних романів, паралізована і прикута до ліжка, планує помсту своєму розпусному чоловікові.

Друга – любовний роман із фармацевтичною індустрією. Красуня Саманта була скалічена ще в утробі матері. Вона мріє знайти чоловіка, що продавав препарат, який призвів до цих наслідків. 

Третя – у стилі ейсид-гауз. Чарівна й успішна Гізер нещаслива у шлюбі. Але схоже, що рейвер Ллойд із Лейта може подарувати їй той екстаз, якого вона так бажає.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: КСД

Долорес Клейборн 

Автор: Стівен Кінг.
Опис: Коли Віра Донован, одна з найбагатших і найнепривітніших мешканок острова Літл-Тол у штаті Мен, раптово помирає, підозра одразу ж падає на її економку і доглядальницю Долорес Клейборн. Долорес не вперше стикається з такою недовірою. Місцеві пліткарі звинувачують її у вбивстві власного чоловіка багато років тому. Тоді він загадково загинув під час сонячного затемнення. Тож чи не забагато випадкових смертей на одну людину?

Вітаємо в цьому світі, Крихітко! 

Автор: Фенні Флеґґ.
Опис: У невеличкому затишному містечку Елмвуд-Спринґз жила маленька чарівна дівчинка Дена, яку ніжно прозвали Крихіткою. Але одного дня їй разом із мамою довелось терміново поїхати з міста – про причини їхньої втечі так ніхто й не дізнався.

Тридцять років по тому красуня Дена будує блискучу кар’єру на телебаченні. Неймовірний успіх та, здавалось, омріяне життя майже у неї в руках… але трагічні таємниці минулого не дають спокою Крихітці.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: КСД

Видавництво Анетти Антоненко

Червона вода

Автор: Юріца Павичич.
Опис: У вересні 1989 року в маленькому хорватському містечку під час рибальського фестивалю зникає сімнадцятилітня Сільва. Розслідування по гарячих слідах не дає жодних результатів. Тим часом бурхливі політичні події у Хорватії — падіння системи, соціальні зміни та війна — починають затьмарювати цей трагічний випадок, про нього всі згодом забувають, окрім Сільвиних родичів, які продовжують пошуки.

На чужині

Автор: Лі Син-У.
Опис: Чи можлива абсолютна свобода? Непорушний мир? Чиста справедливість? Чи можна вирватися з кайданів, які навішує на кожного суспільство? На чужині, куди тікаєш, бо несила залишатися на батьківщині, теж трапляються нещастя, хтось програє, хтось пізнає смуток і біль. Влада жодної держави світу не ідеальна. Серед своїх завжди є чужі, а серед чужих — свої. Є знедолені, яких не приймає суспільство, та є й їхні однодумці. І завжди хтось бореться за своє життя, за свої переконання й ідеали. Хоч і не завжди зі зброєю в руках.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Видавництво Анетти Антоненко

Куессіпан Тобі Маніканетіш. Маленька Маргарита

Автор: Наомі Фонтен.
Опис: "Куессіпан" — зворушлива книжка, яка знайомить нас із повсякденним життям індіанської резервації інну. Граційною і точною мовою Наомі Фонтен описує цю екзотичну для європейського читача реальність.

Оповідь у "Маніканетіші" йде від імені вчительки французької мови в індіанській резервації на березі ріки Святого Лаврентія. Про свій світ, про своїх учнів, які прагнуть узяти на себе відповідальність за власне життя. Тихо і поліфонічно про боротьбу й надію.

Discursus

Повертин

Автор: Василь Шкурган.
Опис: Новели Шкургана "вихоплюють" ефектні, гострі, часом колоритні й завжди характеристичні сцени з життя Гуцульщини на початку третього тисячоліття. Вони вирізняються яскравими й неповторними персонажами, напрочуд пильною роботою автора з мовою і тонким розумінням людської природи.

Старовіцькі традиції, неповторні риси гартованого горами гуцульського менталітету органічно й делікатно в цих творах уписані в сучасний ритм і уклад життя. Герої Шкургана у книжці, як і в житті, розмовляють гуцульським діалектом – живою мовою українських Карпат.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Discursus

До істин-намистин

Автор: Тарас Соловка.
Опис: Вірші під цією обкладинкою безкомпромісні, вони відображають драматичний і болісний пошук, що до певної міри стосується нас усіх. А що в цих віршах немає страху, то вони можуть лякати. Ян Веріх казав, що страх, — це як відчуття дотику в пальцях: якщо його нема — вхопишся за полум’я й згорить рука... Тим, хто знає правила поводження з вогнем, вірші Соловки подарують кілька сильних одкровень, пов’язаних з осмисленням і формулюванням засадничих речей буття.

До моїх любих гуцулів

Автор: Андрей Шептицький.
Опис: У вересні 1899 року Андрей Шептицький відвідав Косівський деканат на Гуцульщині. Тут він, окрім здійснення богослужінь і виголошення проповідей, знайомився з укладом життя гуцулів. Через рік після цієї подорожі Андрей Шептицький написав послання "До моїх любих гуцулів".

З великої поваги і любові до адресатів Андрей Шептицький написав своє послання гуцульським діалектом, який збережено в нашому виданні. Також тут уміщено текст Люби-Параскевії Стринадюк, яка в художньому стилі описує візит Станіславівського єпископа на Гуцульщину, звідки вона родом.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Discursus

#книголав

Половина жовтого сонця

Автор: Чімаманда Нґозі Адічі.
Опис: Половина жовтого сонця в центрі червоно-чорно-зеленого прапора символізує славне майбутнє Біафри — молодої держави на південному сході Нігерії, яка виборювала незалежність наприкінці 1960-х. П’ятеро біафранців — сільський підліток Уґву, сповнений революційних ідей професор Оденібо, британський емігрант Річард та не схожі між собою близнючки Оланна і Кайнані — живуть під час війни. Вони кохають, зраджують, обговорюють політику, тікають від обстрілів, знаходять себе, втрачають близьких і попри все вірять у перемогу.

Майстер утечі. Людина, яка втекла з Аушвіцу, щоб попередити світ

Автор: Джонатан Фрідленд.
Опис: 
Автор бестселерів і журналіст Джонатан Фрідленд розповідає дивовижну біографічну історію Рудольфа Врби – талановитого "майстра втечі", який ще в підлітковому віці зрозумів, що різниця між правдою та брехнею може бути різницею між життям і смертю.

У квітні 1944 року Вальтер Розенберг (згодом змінив ім’я на Рудольф Врба) з товаришем стали одними з перших євреїв, яким вдалося втекти з Аушвіцу. Вони подолали надважкий шлях, щоб відкрити правду про табір смерті й дати перший детальний судовий звіт про Аушвіц, який, зрештою, дійшов до світових лідерів.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: #книголав

Джейн Ейр: Автобіографія

Автор: Шарлотта Бронте.
Опис: Історія маленької сироти, котра повсякчас стикається із несправедливістю та неприйняттям, впродовж сторіч зворушує серця багатьох. Адже попри всі негаразди героїні вдається зберегти і честь, і гострий розум, і вірність своїм прагненням та переконанням. 

У дорослому віці, шукаючи кращої долі, Джейн стає гувернанткою і починає нове, майже щасливе, життя в Торнфілді. От тільки привабливий та багатий душею господар, містер Рочестер, щось від неї приховує. 

Видавництво Старого Лева

Боженята

Автор: Террі Пратчетт.
Опис: 
Чи існують боги, якщо в них ніхто по-справжньому не вірить? Адже це побожні віряни дають богам і дрібним боженятам силу й могутність. Великий Ом переконався в цьому на власному прикладі, коли зненацька виявив себе в тілі...звичайнісінької черепахи.

Уявіть богове здивування, коли з’ясувалося, що єдиною людиною, яка в нього щиро вірує в цілій гігантській і складній структурі Церкви Великого Господа Ома, є трішки недолугий послушник Брута, який доглядає грядки з динями і квасолею. Йому й доведеться рятувати Омнію від амбіцій зловісного диякона Ворбіса та засилля Квізиції, зупинити війну з сусідніми країнами, а ще — захистити існування свого господа. Звучить непогано, як на простого послушника.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Видавництво Старого Лева

Рік, коли я казала "ТАК"

Автор: Шонда Раймс.
Опис: Шонда Раймс — сценаристка популярних серіалів "Анатомія Ґрей", "Скандал", "Бріджертони" і "Як уникнути покарання за вбивство". Вона — володарка багатьох телепремій, які отримувала, зокрема, за те, що "змінила обличчя американського телебачення", показуючи в своїх серіалах табуйованих суспільною думкою героїв.

На піку своєї кар’єри Шонда зрозуміла, що надто часто відмовляється від щедрих можливостей, які пропонує їй життя. Тож безстрашно вирішила цілий рік відповідати всім викликам "так"! Щиро й відверто Шонда Раймс розповідає про те, як боролася із зайвою вагою і страхом публічних виступів, училася розподіляти час між роботою і сім’єю, приймати визнання, любити й розуміти себе, і навіть — казати "так" слову "ні".

Хронометраж

Автор: Кетрін Раян Говард.
Опис: Акторська кар’єра Адель Раферті переживає не найкращі часи. Насправді Адель відчайдушно шукає успішну роль, щоб відвернути увагу від провалу її останнього проєкту.

І такий шанс вона отримує. Адель несподівано запрошують замінити провідну актрису в новому психологічному горорі "Остаточний ескіз". Для цього вона їде в Ірландію, у віддалене місце серед густого ялинового лісу.

Але щось іде не так із самого початку. Майже повна ізоляція, дивна поведінка знімальної групи, уривки розмов навколо знімального майданчика, з яких стає зрозуміло, що Адель розповіли не всю історію... Та коли химерне перетворюється на жахливе, чи буде в Адель час і можливість утекти? 

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Видавництво Старого Лева

АРТБУКС

Усе, що з нами навіки

Автор: Люсі Скор.
Опис: Наомі тікає зі свого весілля до сестри-близнючки Тіни (яка ніколи не відзначался хорошою поведінкою) до містечка Нокмаут у штаті Вірджинія. Суперечки там вирішують старомодним способом: кулаками й пивом. Та майже відразу з’ясовується, що сестра ані краплі не змінилася: Тіна забирає гроші й машину Наомі, а натомість залишає її зі своєю донькою. І тепер Наомі застрягла тут з одинадцятирічною племінницею, без машини, роботи, дому, будь-якого плану та змоги покинути це місто.

Та на шляху їй трапляється Нокс. Цей бородатий перукар не терпить драми й романтики. Найкраще йому живеться на самоті, і ніяких стосунків він не потребує. Проте його світогляд змінює Наомі, чиє життя руйнується на його очах.

Люди, яких ми зустрічаємо у відпустці

Автор: Емілі Генрі.
Опис: У Поппі й Алекса немає нічого спільного. Вона свавільна й непокірна, має жагу до подорожей, а для нього найкраще дозвілля — посидіти вдома з книжкою. А втім, за часів коледжу вони якимсь дивом подружилися. І хоч більшість часу ці двоє проводять далеко одне від одного, кожного літа впродовж уже десяти років друзі разом їдуть у тижневу відпустку.

Та два роки тому у черговій подорожі Поппі й Алекс посварилися й відтоді припинили спілкування. Дівчина сумує за часами їхньої дружби, тож запрошує хлопця знову відправитися з нею у відпустку, щоб усе виправити, адже розуміє: у тій останній подорожі два роки тому вона була по-справжньому щаслива.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: АРТБУКС

Фабула

1793. Графічний роман

Автори: Ніклас Натт-о-Даґ, Джуліо Ґуальтієрі, Марко Нуччі.
Опис: Восени 1793 року в загидженому стокгольмському озері Фатбурен, куди вода зносила сміття з усього міста, знаходять спотворений труп. Розслідувати справу таємничого мерця береться Сесіл Вінґе, колишній прокурор, який уже не раз допомагав поліції Стокгольма розкривати злочини. От тільки здоров’я його щодень гіршає, і схоже на те, що ця справа виявиться його лебединою піснею. Часу залишається обмаль, а прийдешня зима обіцяє бути найскладнішою за останні десятиліття.

Покора

Автор: Щепан Твардох.
Опис: Німеччина програла Першу світову війну, поки лейтенант 6-го батальйону шлезьких піонерів Алоїс Покора лежав без тями в берлінському шпиталі. Опритомнівши, він зрозумів, що старий світ безповоротно зник, а його замінив геть новий, у якому йому, Алоїсові, ще треба знайти місце. Він завжди був самотнім і зневаженим, змушеним повсякчас доводити свою значущість. Але тепер, маючи чотири роки бойового до­свіду, у новій революційній реальності він стане цінним надбанням хоч для спартаківців, хоч для фрайкорпсерів, хоч для поляків, які будують незалежну державу. Та чи хоче сам Алоїс доєднуватись хоч до когось? Може, його єдина мета — бути поряд із вимріяною Аґнес?

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Фабула

КМ-Букс

Власне уявлення про Францію. Життя Шарля де Ґолля

Автор: Джуліан Джексон.
Опис: Сучасна Франція вважає Шарля де Ґолля найвидатнішим діячем у своїй історії — Наполеон посідає лише друге місце. Але ким насправді був генерал — диктатором чи демократом, імперіалістом чи прихильником свободи народів, реформатором чи ретроградом? Чи вдалося йому здобути для Франції ту велич, про яку він так мріяв? Про все це у своїй книзі розповідає відомий британський дослідник Джуліан Джексон, який із позицій сучасної історичної науки зробив чергову спробу оцінити величну і вкрай неоднозначну постать президента Франції генерала Шарля де Ґолля.

Яблука від яблуні

Автор: Ліян Моріарті.
Опис: В сім’ї Делейні всі щиро люблять одне одного — і саме тому іноді ладні одне одного вбити. Якщо ваша мати зникне, чи звернетесь ви до поліції? І навіть якщо очевидний підозрюваний — ваш батько? Саме таку дилему доведеться вирішувати братам і сестрам. Делейні — один зі стовпів місцевої спільноти. Батькам, Стен та Джой, заздрять всі їхні друзі. Вони непереможні на корті, а за його межами їхнє кохання видно неозброєним оком. Та після п’ятдесяти років шлюбу вони зрештою продали свою славнозвісну тенісну школу і готові вступити до золотого віку життя. Але чому тоді Стен і Джой такі нещасні?

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: КМ-Букс

Депресія — прокляття сильних. Як боротися з найпоширенішою хворобою в світі

Автор: Тім Кантофер.
Опис: Депресія — небезпечна хвороба, і здебільшого тому, що часто недооцінена. Недарма кажуть, що лиш той перемагає у двобої, хто знає про ворога все, і саме тому доктор психіатрії із багаторічним стажем Тім Кантофер і написав цю книжку. На прикладах його пацієнтів ви дізнаєтеся про механізми виникнення депресії, розглянете можливі шляхи її подолання та навчитеся жити після відновлення так, щоб мінімізувати можливість повернення недуги.

Віхола

Четвертий вимір. Черлене вино

Автор: Роман Іваничук.
Опис: В історичному романі "Четвертий вимір" ідеться про середину 19 століття, коли українська зброя мовчала, незалежність було втрачено, але молоді митці й інтелектуали заснували таємну політичну організацію, що ставила за мету відродження України. В центрі сюжету — життя українського математика, юриста і громадського діяча Миколи Гулака, який разом із Миколою Костомаровим заснував Кирило-Мефодіївське братство. Після арешту він, на відміну від Костомарова, відмовився засудити свою просвітницьку роботу й три роки провів у засланні в одиночній камері Шліссельбурзької фортеці в Петербурзі. 

"Черлене вино" — роман про оборону Олеського замку 1431 року, коли польський король Ягайло взяв в облогу Луцьк. Захисники розуміють, що бій не рівний, але готові стати на смерть, щоб зостатися в історичній пам’яті лицарями, а не боягузами.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Віхола

Убивче зілля. Історії (не)вигаданих отрут

Автор: Володимир Саркісян.
Опис: Від мишʼяку та стрихніну до ціаніду та зарину. У своїй новій книжці хімік Володимир Саркісян розповідає історії отрут і вбивств, скоєних із їх допомогою.

Як загинув Сократ і чим отруїли Гамлета-старшого? Чи можна отруїтися водою? Як убивць викривав Еркюль Пуаро та в якому тексті Флобера шукати абсолютно коректний опис смерті від миш’якового отруєння? Автор занурюється у відомі детективні тексти та поліційні хроніки, препарує реальні й вигадані отрути, пояснюючи механізм їх дії.

Я чую тебе. Сплетіння доль Катерини Білокур та Оксани Петрусенко

Автор: Олена Волинська.
Опис: Цей роман — лірична історія життя двох видатних жінок: художниці Катерини Білокур і співачки Оксани Петрусенко. Катерині не дозволяли вчитися й малювати, а вона не мислила себе без малюнка — сховавшись від усіх, розмальовувала химерними птахами вкрадене в мами полотно. Оксана в чотирнадцять мусила піти працювати, щоб утримувати маленького братика й усю сім’ю. Нелегкі перипетії життя були постійною перепоною їхній творчості.

Зрештою долі жінок переплелися. Майбутня художниця написала Оксані Петрусенко листа зі своїм малюнком — зламаною гілкою калини. Співачка була вражена поєднанням  кольорів і відтінків, а ще болем, що струменів через зображення. Так у житті Катерини Білокур розпочався новий етап, що приведе її до слави.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Віхола

Vivat

Море спокою

Автор: Емілі Сент-Джон Мандел.
Опис: 2020 рік, Мірелла намагається з’ясувати причину зникнення своєї подруги та шукає зустрічі з чоловіком, якого прагне вбити. 2203 рік, Луїза зі своєї місячної колонії вирушає на переповнену людьми Землю, де проходить останній книжковий тур. 2401 рік, науковці висувають гіпотезу про те, що дійсність — це лише імітація. Відтак Ґаспері-Жак Робертс із журналу "Непередбачене" береться досліджувати часові аномалії. Особисті історії з різних епох поступово нашаровуються. Бо все й усі пов’язані. Подорожі в часі, паралельні світи, аномалії, пандемії, війни, спроби порушників хронології всесвіту її зберегти — на вас чекає фантастична мандрівка лабіринтом, у якому хочеться заблукати.

Незалежність: перезавантаження

Автор: Валерія Савотіна. 
Опис: Уявляєте історію, у якій понад десять сюжетних ліній і близько двадцяти фіналів, що залежать тільки від вас? Книжка-квест про життя Ані та її шістнадцятирічної доньки Христі запрошує до гри: вам вирішувати, як саме складеться доля героїнь і майбутнє України. Наприкінці кожного розділу саме ви обиратимете, як рухатимуться сюжет та історія далі. Час розпочинати гру: розгорніть книжку та зробіть свій перший вибір!

Уранішні вибухи 24 лютого 2022 року розбили на друзки всі сподівання і плани шістнадцятирічної Христі. Що робити далі? Хто винен? У розпачі Христя звинувачує в усьому власну маму Аню і таких, як вона, громадян України, яким упродовж десятиліть було байдуже до подій у країні та наслідків їхніх вчинків. І цієї ж миті дістає можливість усе змінити: божества Доля й Недоля дають їй право переграти й зробити правильний вибір. Історія рухається, змінюються десятиліття, здається, ось він — безпрограшний шанс легко досягти будь-якої мети й щастя. Але не все так просто.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Vivat

Майстер корабля

Автор: Юрій Яновський. 
Опис: Одеса, у яку прилітали тільки скажені шторми з моря. Українське кіно, свіже і сміливе, як юнга на високій щоглі. Молоді люди, які шукають себе і знаходять — дружбу, кохання, вірність, мужність. Режисер, художник, балерина, матрос, одеські рибалки, портові дівчата, директор кінофабрики, власник шхуни. Тонка любовна інтрига, дух романтики і творчого неспокою, вино "Кров землі" і солоний запах моря — все це є в романі Юрія Яновського "Майстер корабля". Вперше "Майстер корабля" виходить без цензурних купюр і з невідомими фрагментами.

Лабораторія

Раціональність. Що це таке, чому важливе і чому трапляється так рідко

Автор: Стівен Пінкер.
Опис: Сьогодні людство досягло неймовірного технологічного і наукового розвитку, але разом із цим, схоже, втратило розум. Як може вид, який менш ніж за рік створив вакцину від Covid-19, вірити у фейкові новини, теорію змови та шарлатанство? Можливо, від природи ми просто ірраціональні?

Пінкер безжально відкидає це твердження та доводить, що і в примітивних племенах, і в технологічно найрозвиненіших містах люди народжуються розумними та раціональними. Людство просто забуло про переваги потужних інструментів міркування, які ми відкрили протягом тисячоліть: логіку, критичне мислення, імовірність і причиново-наслідкові зв'язки.

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Лабораторія

Жизнєнні історії

Автор: Софія Мокій.
Опис: — Шо, може, хочеш жизнєнну історію? — бабуся Ніла, яка лікує головний біль маленькою чарочкою коньяку, а застуду настоянкою прополісу, розпочинала розмову про своє життя. 

Як шістнадцятирічною грузила німецькі бомби на аеродромі біля села, а після війни в саморобній куртці з німецького прапора вступила в технікум і стала найкращою студенткою. Як примерзла спиною до стіни зледенілого гуртожитку, крала дрова з військової частини, зупиняла поїзд пляшкою самогону і вчилася виживати у бідності. І як її життя змінила перша любов. Любов у листах.

Рейк'явік. Нордичний детектив

Автори: Раґнар Йонассон, Катрін Якобсдоттір.
Опис: Ісландія, 1956 рік. П’ятнадцятирічна Лаура вирішує провести літо, працюючи в однієї пари на маленькому острові Відей, що неподалік від узбережжя Рейк'явіка. На початку серпня дівчинка безслідно зникає. Минає час, і ця таємниця стає найганебнішою нерозкритою справою в Ісландії. Що сталося з дівчиною? Чи є шанс знайти її живою? Чи, можливо, вона просто покинула острів?

Тридцять років по тому, коли місто Рейк'явік святкує своє 200-річчя, журналіст Валь Робертссон починає власне розслідування справи Лаури. Але в міру того, як він наближається до розкриття загадкового зникнення, стає зрозуміло, що зникнення Лаури — це таємниця, яку хтось уперто хоче залишити нерозгаданою…

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Лабораторія

НК-Богдан

Розламана земля. Брама обелісків. Книга 2

Автор: Нора К. Джемісін.
Опис: Розкол пашить, а світ усе глибше занурюється в холод і морок останньої Пори. Пошуки привели Ессун до химерної громи зі старими й новими друзями, проте не наблизили до мети — викраденої чоловіком дочки. А та тим часом віддаляється від матері усе більше, і версти попелястої пустки — не найнездоланніша перешкода, що їх розділяє. Перед Ессун постають два непрохані завдання, кожне з яких неможливіше за інше: прийняти грому як свій новий дім і відчинити Браму обелісків.

Розламана земля. Кам’яні небеса. Книга 3

Автор: Нора К. Джемісін.
Опис: 
Хранителі заражені — навіть Щафа, який усім серцем любить Нассун. Вони вдвох змушені вбити інших хранителів Втраченого Місяця і вирушити на край світу, щоб зцілити його або зламати до кінця. У цьому маленькій орогенці та її хранителю допомагає каменежер Сталь, але які в нього мотиви?

Ессун приходить до тями й має якнайшвидше відновитися, щоб знову вирушити на пошуки доньки. Та для цього доведеться покинути Кастриму — людей, які посеред попелопаду залишилися без громи. Що вона обере: порятунок доньки чи друзів?
Життя священне у Силь-Анагісті. Однак для того, щоб одні розкошували, інші в цій країні мусять страждати. Що ж перетворило високорозвинену й цілком живу цивілізацію на мертвоциву та призвело до пір? Звідки взялися каменежери з орогенами? Чому місяць був втрачений? А головне: як це стосується прив’язаності Гоа до Ессун?

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: НК-Богдан

Неспокій душі

Автор: Хав’єр Кастільйо.
Опис: У новій книжці сучасного іспанського письменника, яка разом з опублікованою раніше "Дівчинкою снігів" становить своєрідну дилогію, знову бачимо Мірен Тріґс, невтомну, а інколи просто одержиму журналістку-розслідувачку, що не тільки шукає зниклих дітей, а й, розчарувавшись у системі, взяла до своїх рук правосуддя, помщаючись за давнє групове зґвалтування. Завдяки цьому, зрештою, як минуло кільканадцять років, їй щастить позбутися тяжкої психологічної травми і розкрити своє серце чоловікові, що віддано кохав її усі ці роки. 

Наш Формат

Amazon без меж. Як Джефф Безос розбудував глобальну імперію

Автор: Бред Стоун.
Опис: Як компанії Amazon вдалося спершу захопити сферу інтернет-торгівлі, а потім проникнути чи не в кожну домівку з товарами й послугами, фільмами й серіалами, хмарними сервісами та навіть ідеями роботів і польотів у космос? Як Джефф Безос у 2018–2021 роках став найбагатшою людиною світу?

Відповіді на ці питання шукає журналіст Бред Стоун. Він ретельно вивчає бізнес-феномен, який за три десятиліття перетворився з ідеї на панівну силу. Також Стоун досліджує еволюцію Безоса від гіка до дисциплінованого мільярдера з глобальними амбіціями. 

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Наш Формат

Сила ділитися владою. Віддавати, щоб досягнути більшого

Автор: Метью Барзун.
Опис: 
Книга про інноваційне лідерство та боротьбу двох підходів до влади — Піраміди і Сузір’я. Піраміда є символом консолідованої влади зі суворою ієрархією та потужною бюрократією. Вона забезпечує контроль, але обмежує творчість та ініціативність, примножує страх, переймається самозбереженням. Метью Барзун наполягає на значно ефективнішому принципі — Сузір’ї, коли кожен учасник групи чи компанії відчуває власну важливість і причетність до спільної справи. Такий світогляд створює більше свободи, а з нею — більше енергії та ідей. 

Принципи батьків-засновників США і гуру бізнесу Мері Фоллетт, історії "Вікіпедії" і Visa, революційна виборча кампанія Барака Обами у 2008 році — цими та багатьма іншими прикладами Сузір’я автор показує успіх лідерів, які вміють ділитися владою й відповідальністю. Книга обов’язкова для прочитання політикам і керівникам бізнесів, корисна для всіх, хто цікавиться владою і побудовою сильних команд.

Порядок у хаосі. Метод Objective and Key Results (OKR)

Автор: Костянтин Коптелов.
Опис: 
У сучасному світі компанії прагнуть постійно покращувати свої показники та випереджати конкурентів. Для цього варто чітко розуміти власні цілі й бажані результати. Тут і вступає у гру метод Objective and Key Results (OKR).

У цій книжці автор крок за кроком пояснює, якими є переваги цілепокладання, які нові підходи до планування застосовують у сучасному світі, а також розповідає про основні принципи, структуру й інструменти OKR. 

Що почитати у лютому. 37 нових книг від українських видавництв
Фото: Наш Формат