Зміст:
  1. "Конотопська відьма"
  2. "Ворон"
  3. "Кліпни двічі"

"Конотопська відьма"

Синопсис

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Прадавня відьма з Конотопу, закохавшись у звичайного хлопця, давно зреклася своїх відьомських сил, але після того, як із початком війни російські солдати захоплюють місто і жорстоко вбивають її коханого, вирішує помститися, повертає свої сили і спрямовує жахливу кару на убивць свого нареченого. Тут і починають проявлятись елементи горору та навіть слешеру, адже відьма Олена прибирає по одній жертві, немов Джейсон Вурхіз із "П’ятниця 13-е" чи "Крик".

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Конотопська відьма"

Початок серії горорів

Film.ua розпочинає серію горор-стрічок, які мають на меті розширити діапазон та можливості українського кінематографа. 

Зірковий акторський склад: Тарас Цимбалюк ("Спіймати Кайдаша", "Чорний ворон"), Малкова Тетяна ("Ментівські війни. Харків", "Козаки. Абсолютно брехлива історія"), Олена Хохлаткіна ("Памфір", "Я працюю на цвинтарі", "Кріпосна"). Режисером фільму виступив Андрій Колесник. Для нього "Конотопська відьма" – дебютна робота. А от для сценариста Ярослава Войцешека це не перша робота. Він відомий глядачу анімаційним проєктом "Мавка", "Викрадена принцеса: Руслан і Людмила" та пригодницьким фільмом "Захар Беркут".

В основі сценарію – книга Ярослава Войцешека.

Утім, від книги автори взяли імена головних героїнь, здібності відьми та залишили невеличкі алюзії на сам твір. Стрічка не намагається повністю відтворити літературні джерела, натомість прагне адаптувати історію до сьогодення.

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Конотопська відьма"

Загальні враження

Стрічка детально передала елементи жаху та горору, що довелося пережити російському підрозділу. Утім, фільм не до кінця розкрив образ відьми Олени та її відьомське походження. Також чимало питань залишили сцени інтимного життя Олени та Андрія, які виглядали недоречними на фоні зґвалтувань та вбивств.

Картина частково втрачає свою атмосферу через вимушений поверхневий дубляж російських окупантів на українську. Деякі діалоги були нелогічними, часом абсурдними. Що вдалося – поєднати нинішні реалії із горор-елементами.

"Ворон"

Синопсис

Нова екранізація культового коміксу Джеймса О’Барра. Головний герой Ерік Дрейвен застряг між світами живих та мертвих. Душу Еріка тепер веде Ворон – містичний птах, що повертає тих, хто прагне помсти за себе та за своїх коханих. Його жорстокість не має меж та вселяє справжній жах у тих, хто завинив перед ним.

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Ворон"

Зірковий кастинг

Роль Еріка у цьому фільмі зіграв Білл Скашгорд, який найбільше відомий глядачу роллю Пеннівайза в екранізації роману Стівена Кінга "Воно". Роль нареченої Еріка, Шеллі, зіграла співачка FKA Twigs. До цього вона знімалася у драмі "Гарний хлопчик". Режисером стрічки виступив Руперт Сандерз, найбільш відомий роботами "Білосніжка та мисливець" і "Привид у латах".

Рімейк культового фільму

Фільм "Ворон" – це не просто адаптована під сучасність історія кохання, а й свіжий погляд на вже знаковий графічний роман Джеймса О’бара. Найперша екранізація стрічки увійшла в історію кіно через трагічну загибель Брендона Лі – сина Брюса Лі та головного героя фільму 1994 року. Актора смертельно поранили під час зйомок, попри це картина виявилась успішною і поклала початок повноцінній медіафраншизі.

Непрофесійний боєць

Ерік – не Джон Вік чи Каратель. Це звичайний хлопець, який не мав стосунку до злочинного світу та не навчений вбивати. Тому перші сутички доволі нудні. Протягом розвитку сюжету Ерік розвиває свої здібності та вже починає краще ладнати зі зброєю. Утім, це не робить його неушкодженим, а лише підігріває градус жорстокості та агресивності протагоніста.

Логічні хиби

Їх достатньо. "Легка втеча" із серйозного закладу для реабілітації, зустріч із матір’ю Шеллі та серйозна перестрілка у театрі – усі ці сцени залишають після себе відчуття розгубленості, адже такий розвиток подій навіть теоретично неможливий. І йдеться не про потойбічний світ, що дав Еріку шанс повернути кохану та помститися, а про вкрай непереконливу реакцію персонажів.

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Ворон"

Атмосферний саундтрек

Саундтрек до неонуарного трилеру – влучний. Joy Devision, Gary Numan, Traitrs – представники дарквейв-сцени вдало доповнюють похмуру атмосферу нічного міста та образ головного героя.

Однак достатньо поглянути на список музики з найпершого фільму — і стає зрозумілою прірва між двома роботами: The Cure, Nine Inch Nails, Machines of Loving Grace. Зараз це вже класика та джерело натхнення для нових поколінь.

Загальні враження

"Ворон" – це спроба переосмислити та дати нове дихання класичній історії про нещасне кохання. Фільм має що запропонувати, проте йому не вдалось перевершити першу екранізацію. Утім, це ще один вихід Білла Скашгорда у звичному для себе амплуа, яке закріпиться ще сильніше із виходом рімейку "Носферату", де шведський актор гратиме лорда-вампіра.

"Кліпни двічі"

Синопсис

Мільярдер у сфері технологій Слейтер Кінґ знайомиться з офіціанткою Фрідою на своєму благодійному заході. Між ними спалахнула іскра, він запрошує Фріду скласти компанію йому та його друзям у подорожі до власного приватного острова. Це справжній рай: бурхливі ночі змішуються із сонячними днями, і всі чудово проводять час. Ніхто не хоче, щоб ця відпустка закінчувалася. Однак навколо починають відбуватись дивні речі, і Фріда починає сумніватися у  реальності навколишнього світу. З цим місцем щось не так. Їй доведеться розкрити правду, якщо вона хоче вижити після цієї вечірки.

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Кліпни двічі"

Дебютний фільм Зої Кравіц

Співачка, модель та акторка, найбільш відома роллю Селіни Кайл в останньому "Бетмені" та "Дивергент", вирішила дебютувати з першим зрежисованим фільмом.

Головну героїню Фріду стрічки зіграла акторка Наомі Екі, відома роллю Анни у фільмі "Леді Макбет". Мільйонера Слейтера Кінга зіграв Ченнінг Тейтум, що останнім часом з’являвся на великих екранах у роботах "Дедпул 3" та "Забери мене на Місяць".

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Кадр з фільму "Кліпни двічі"

Тривожний саспенс на острові

Основними декораціями фільму є приватний острів Кінґа, що має екзотичну флору та фауну. Він немалий, адже крім основного маєтку та гостьових номерів з басейном, є плантації та будиночки для персоналу. У перші дні локація занурює в атмосферу релаксу та стану спокою: купання у басейні, розваги з наркотиками, смачна вечеря та дорогий алкоголь – усе це відсуває на другий план головну інтригу — страшну таємницю острова.

З кожним днем головна героїня починає помічати все більше дивних речей, що згодом викликає в неї тривогу: телефону немає поруч, бруд під нігтями та синець в одного із друзів Слейтера – усі ці події разом бентежать Фріду, яка розпочинає пошуки.

Присмак горору наприкінці

Повноцінно картина розкривається вже на етапі кульмінації, коли усі маски зірвано, а таємниці розгадано. Такий підхід Зої Кравіц майже ідеально реалізувала, підготувавши глядачу найстрашніше у самому кінці. 

Загальні враження

"Кліпни двічі" – цікавий дебют Зої Кравіц як режисерки, але не акторки. Стрічка може вразити, однак лише у самому кінці. А до цього глядачу доведеться зачепитися за доволі монотонний плин картини, який, утім, не видається нудним – це цікава історія, хоч і з нетиповим темпом розповіді.