Зміст:
  1. "Джокер: Божевілля на двох" / Joker: Folie à Deux
  2. "Колір граната" / Sayat Nova
  3. "Маєток привидів" / Dagr

"Джокер: Божевілля на двох" / Joker: Folie à Deux

Жанр: музичний психологічний трилер

Синопсис

Після вбивства Мюррея Франкліна у прямому ефірі Артур Флек потрапляє до психіатричної лікарні Аркхем. Там він знайомиться з лікаркою Гарлін Квінзель. Вони закохуються одне в одного і, крізь своє спільне божевілля, починають сприймати життя як мюзикл. Артур і Гарлін не влаштовує життя за ґратами. Вони тікають з психлікарні, знову з'являються на вулицях Готема і починають сіяти хаос.

Продакшен

Рівно 5 років тому світ побачив першого "Джокера" з Хоакіном Феніксом у головній ролі. Стрічка задумувалася як окремий кінопродукт без продовження. А втім, шалена популярність фільму змусила його творців переглянути подальші плани на франшизу. Сценарій для другого фільму знову писали Скотт Сільвер і Тодд Філліпс. Останній також виступив продюсером і режисером "Божевілля на двох".

У головних ролях — Хоакін Фенікс та американська попдіва Леді Ґаґа. Зазі Бітц повторила свою роль Софі Дюмон у фільмі. До акторського складу також увійшли Глісон Брендан, Кетрін Кінер, Джейкоб Лофленд і Гаррі Лоуті.

Весь світ — театр

Що подивитись у кіно. Три новинки тижня
Фото: Кадр з фільму

Ніколас Барбер з BBC оцінив фільм у 2 зірки з 5, назвавши його похмурою, невиразною, непотрібною тяганиною. Пітер Бредшоу з The Guardian дав картині 3 зірки з 5 і зазначив, що структура побудови сюжету не дозволяє персонажу Леді Ґаґи розвинутися сильніше. Оуен Ґлейберман з Variety назвав ідею фільму сміливою, але визнав її реалізацію не найкращою.

Читайте також

Здається, що цей фільм — один із тих, що вимагають особистого досвіду. Можливо, він не резонуватиме з усіма, але він багато про що скаже тим, хто по-справжньому цінує мистецтво кіно.

Найголовніша інтрига, пов'язана із сиквелом "Джокера" — мюзикл. Відомо, що композиторка нової стрічки — ісландська віолончелістка Ґільдур Ґуднадоуттір. Поєднання музики та візуальних ефектів створюють захопливий досвід для глядача. Чи не заради цього ми ходимо в кіно? І наша порада — обов’язково подивитися "Божевілля на двох".

"Колір граната" / Sayat Nova

Жанр: біографія, драма

Синопсис

Стрічка "Колір граната" розповідає про життя вірменського поета Арутюна Саядана, відомого під псевдонімом Саят-Нова, який творив у XVIII столітті й писав вірменською, грузинською та азербайджанською мовами. Стрічку поділено на кілька алегоричних новел, кожна з яких показує дитинство, юність, зрілість, старість і смерть поета. Але йдеться більше про життя його духу, аніж про зовнішні події біографії.

Реставрований колір граната

ЮНЕСКО оголосила 2024-й роком Сергія Параджанова, на честь його 100-літнього ювілею. З цієї нагоди українські кінотеатри вперше покажуть відреставровану версію фільму "Колір граната".

Реставрація стрічки була виконана Кінофондом Мартіна Скорсезе спільно з Cineteca di Bologna. Світова прем'єра відбулася на 67-му Каннському кінофестивалі.

Шедевр великого кіномитця



У 1963 році відзначалася 250-та річниця з дня народження вірменського поета Арутюна Саядана, відомого під псевдонімом Саят-Нова. Партійна влада Радянського Союзу вирішила зробити з цього майстра любовної лірики, широко відомої на Кавказі, символ радянської "дружби народів". Над картиною почав працювати Сергій Параджанов. У 1967 році він приїхав на Єреванську кіностудію та розпочав роботу над проєктом. Відомо про три версії стрічки. Перша — оригінальна. Вона вважається втраченою, адже Параджанов видалив частину сцен на вимогу партійного керівництва. Друга версія, вже з правками самого маестро — вважається найближчою до оригіналу. Це її відреставрували для показу у сучасних кінотеатрах. Третя версія — це фільм, відредагований режисером Сергієм Юткевичем. У широкому прокаті побувала лише версія Юткевича. "Колір граната" Параджанова хоч і вийшов раніше, але у вкрай обмеженому тиражі. Справжній фурор стрічка отримала за кордоном. Вона і сьогодні вважається однією з найоригінальніших кіноробіт в історії.

"Маєток привидів" / Dagr

Жанр: горор

Синопсис

Популярні блогерки Тея та Луїз вирушають у старовинний маєток на зйомки рекламного ролика для відомого модного бренду. Дівчата прикидаються акторками, але насправді вони тут, щоб зафільмувати власне відео для ютубу, вкрасти цінні речі та стати знаменитими в інтернеті.

Коли Тея і Луїз прибувають на місце зйомок, там нікого немає. Вони вважають це великою удачею і розставляють усюди приховані камери для свого блогу. Вони не знають, що у давнину у цьому маєтку залягали окультисти. Дівчатам доведеться на власній шкурі переконатися, що старі байки — чиста правда.

Враження

Режисером "Маєтку привидів" став Метью Батлер-Харт. The Guardian оцінив його роботу у 2 з 5, мовляв, цей горор коливається між комедією та слешером. На думку рецензента, у фільмі є відсилання до "Відьми з Блер: Курсова з того світу", а втім, нова стрічка не наближає глядача до тих емоцій, які провокував фільм жахів 1999 року.

Попри те, що у "Маєтку привидів" немає заявки на геніальність, у багатьох рецензіях містяться хороші відгуки про послідовність сценарію і потужний фінал. Отож, якщо ви просто шукаєте недовгий, добре зроблений фільм у жанрі "знайдених відеоплівок", то ми можемо сміливо рекомендувати до перегляду цю стрічку.