Зміст:
  1. Вічна класика
    1. 1. Це сталося якось вночі / It Happened One Night (1934)
    2. 2. Філадельфійська історія / The Philadelphia Story (1940)
    3. 3. Коли Гаррі зустрів Саллі / When Harry Met Sally… (1989)
    4. 4. Чотири весілля та похорон / Four Weddings and a Funeral (1994)
  2. КАЗКИ – СТРАШНІ І НЕ ДУЖЕ
    1. 5. Пенелопа / Penelope (2006)
    2. 6. Виживуть тільки коханці / Only Lovers Left Alive (2013)
    3. 7. Форма води / The Shape of Water (2017)
    4. 8. Історія примари / A Ghost Story (2017)
  3. Про підлітків / для підлітків
    1. 9. 10 причин моєї ненависті / 10 Things I Hate About You (1999)
    2. 10. Відмінниця легкої поведінки / Easy A (2010)
    3. 11. Сінг Стріт / Sing Street (2016)
    4. 12. З любов’ю, Саймон / Love, Simon (2018)
  4. Європейське кіно
    1. 13. Просто разом / Ensemble, c’est tout (2007)
    2. 14. Королівський роман / En kongelig affære (2012)
    3. 15. Холодна війна / Zimna wojna (2018)
    4. 16. Він і вона / Deux moi (2019)
  5. Для тих, хто не любить День святого Валентина
    1. 17. Клуб перших дружин / The First Wives Club (1996)
    2. 18. Здохни, Джон Такер / John Tucker Must Die (2006)
    3. 19. Загублена / Gone Girl (2014)
    4. 20. Шлюбна історія / Marriage Story (2019)

Смакувати фільм може під романтичну вечерю, прості та вишукані рецепти якої підготував для читачів LIGA.Life шеф-кухар Євген Клопотенко.

Вічна класика

 

1. Це сталося якось вночі / It Happened One Night (1934)

Якщо ви любите романтичні комедії, мусите подивитись один з перших фільмів у цьому жанрі.

Багата спадкоємиця Еллі (Клодетт Кольбер), всупереч волі батька, виходить заміж за легковажного авіатора.

В якості покарання (та з міркування  безпеки) її батько зачиняє дівчину на власній яхті, але та тікає  і знайомиться з репортером Пітером (Кларк Гейбл).

Втеча, переховування від детективів в дешевих готелях, палкі суперечки, іскри, що летять поміж акторами.  Хоча сюжет фільму й виглядає наївно, але без нього у нас не було би цілого покоління романтичних історій.

Чого тільки варта сцена, де Еллі зупиняє машину, показавши гарні ноги в панчохах (скандальна річ в 1930-х!), чи "ієрихонська стіна" – ковдра на мотузці – між ліжками двох героїв, вимушених ночувати в одному номері, не будучи одруженими.

Стрічка настільки вразила як глядачів, так і кіноспільноту, що у 1935 році отримала п’ять "Оскарів" у найпрестижніших номінаціях: найкращий фільм, найкращий режисер, найкраща жіноча роль, найкраща чоловіча роль та найкращий адаптований сценарій.

2. Філадельфійська історія / The Philadelphia Story (1940)

Ще одна класична романтична комедія з Кетрін Хепберн та Кері Грантом у головних ролях. Тут вся історія зосереджується на підготовці до весілля багатої красуні Трейсі.

Ось тільки з’ясується, що нареченого вона не дуже любить, а тут ще й приїхали репортери, які мріють про статтю. Весь вищий світ Філадельфії спостерігає за нею, один з репортерів починає Трейсі подобатись. І тут ще й приїжджає її колишній чоловік, який вирішує повернути Трейсі.

Своїм сюжетом фільм завдячує тодішній голлівудський цензурі: існував так званий кодекс Гейза, який визначав, що можна показувати на екрані, а що не відповідає нормам суспільної моралі.

Оскільки демонструвати відверту зраду партнеру було не дуже морально, а знімати фільми про любовні трикутники хотілося, режисери та сценаристи знайшли вихід – знімали фільми про відновлення шлюбу, де головними героями була колись одружена пара, яка, врешті-решт, має знову возз’єднатися.

3. Коли Гаррі зустрів Саллі / When Harry Met Sally… (1989)

Американська письменниця та режисерка Нора Ефрон знається на добрих сценаріях, і цей – один з її найкращих.

Історія Саллі (Мег Раян) і Гаррі (Біллі Крістал) тягнеться ще з коледжу, і вони проходять доволі довгий шлях: від роздратування і бажання більше ніколи не бачити одне одного до щирої дружби. А там трохи випадковостей і обставин, і ось вони вже розуміють, що найкраще їм один з одним.

Хоча цей фільм і стверджує на початку, що дружби між чоловіком і жінкою не існує і, здавалось би, доводить це, коли герої таки закохуються один в одного, він насправді не про це.

А про те, що ти цілком можеш знайти в іншій людині хорошого друга. Але так, це не завадить тобі колись закохатися в свого друга.

4. Чотири весілля та похорон / Four Weddings and a Funeral (1994)

Якщо у вас багато друзів або родичів, ви, мабуть, часто опиняєтеся на весіллях. Це відбувається і з Чарльзом (Г’ю Грант), друзі якого один за одним одружуються, а гості при цьому не дуже змінюються.

Серед них є американка Керрі (Енді Макдавелл), саме через неї відвідини чужих весіль (і одного похорону) стануть для Чарльза складним випробуванням – важко постійно зустрічатися з дівчиною, з якою ви спершу не плануєте нічого серйозного, а потім вона виходить заміж і виявляється, що щось серйозне було би непоганою ідеєю.

Цей фільм не був би таким прекрасним без свого сценариста – Річарда Кертіса ("Щоденник Бріджет Джонс", "Реальне кохання", "Рок-хвиля"), який саме з нього увірвався на хвилю успіху британського кіно,  а потім ще й став найкасовішим британським фільмом у світі.

КАЗКИ – СТРАШНІ І НЕ ДУЖЕ

5. Пенелопа / Penelope (2006)

Уявляєте, як це важко: бути молодою дівчиною (Крістіна Річчі), ув'язненою у власній кімнаті, в надії, що тебе врятує чарівний принц?

І не те, щоби це було наслідком дитячої віри в казки – просто колись відьма прокляла твого прапрапрадіда, що наступна дівчина в їхньому роду народиться зі свинячим п’ятачком, і зняти це прокляття зможе тільки щире кохання.

У чому перевага "Пенелопи": цей фільм тільки намагається  здаватися черговою історією про "діву в біді" і зачаровану принцесу в очікуванні поцілунку.

Натомість він пропонує це переосмислити: а чи так вже потрібне нам весілля і принц з хорошої родини для того, щоби розібратись зі своїми проблемами і знайти щастя? Може, вистачить звичайного людського життя – дружби, роботи та простого хлопця (Джеймс Макевой)?

6. Виживуть тільки коханці / Only Lovers Left Alive (2013)

Можливо, найкращий і найкрасивіший фільм про вампірів зняв Джим Джармуш.

Адам (Том Гіддлстон) сумує, грає на гітарі і ховається від сонячного світла в Детройті. Єва (Тільда Свінтон) блукає нічним Танжером, читає книжки та обговорює з Кітом Марлоу життя й літературу.

Якщо останній рік здався вам надзвичайно складним, подумайте про цих двох, які тисячу років спостерігають за світом, що весь час намагається себе зруйнувати, але встигають створювати щось красиве: музику, поезію і танці.

7. Форма води / The Shape of Water (2017)

Оскароносна казка від головного любителя дивних історій і монстрів – Гільєрмо дель Торо. 1960-ті, Холодна війна, таємні експерименти військових – здавалося би, як сюди впихнути історію про кохання, та ще й казкову?

А ось так: бо навіть у найтемніші часи можна знайти когось, хто буде для тебе ідеальною парою. Але треба бути готовими, що  це виглядатиме дивно. 

8. Історія примари / A Ghost Story (2017)

Це – нетипова історія про кохання. Бо тут є подорожі в часі, привид і один важливий будинок.

Але водночас це ніжна історія з Кейсі Аффлеком та Руні Марою в головних ролях про те, як складно буває відпустити того, кого кохаєш.

Навіть якщо заради цього доводиться залишатись привидом – у простирадлі, з дірками для очей.

Про підлітків / для підлітків

9. 10 причин моєї ненависті / 10 Things I Hate About You (1999)

Б’янці не пощастило: вона би залюбки бігала на побачення, але її суворий батько своїм донькам забороняє.

Її старшій сестрі Катаріні (Джулія Стайлз) на це байдуже: хлопці у школі її не цікавлять, а саму її вважають нестерпним стервом через складний характер.

Тож батько сестер Стретфорд вигадує нове правило: Б’янка може ходити на побачення, але тільки після того, як і Катаріна робитиме це.

Що ж, закоханому у Б’янку однокласнику (Джозеф Гордон-Левітт) доведеться знайти хлопця, який погодиться зустрічатися з цією впертою школяркою. Як добре, що під боком є парубок, про якого кажуть, що він когось вбив (Хіт Леджер). Отже, він не боятиметься труднощів.

Цей фільм – гарна нагода освіжити в пам’яті Шекспіра та його "Приборкання норовливої", пірнути в атмосферу 1990-х, а ще – подивитися на гру юних Хіта Леджера та Джозефа Гордона-Левітта.

10. Відмінниця легкої поведінки / Easy A (2010)

Прекрасна Емма Стоун – не лише хороша акторка. Вона ще й не боїться бути смішною. І це добре показав один з її перших успішних фільмів – "Відмінниця легкої поведінки".

Уявіть правдоподібну ситуацію: старшокласниця каже подрузі, що у вихідні нарешті переспала з хлопцем (звісно, прибріхує – жодного хлопця у неї немає). Але цього досить, і ось вже школою ширяться чутки про юну розпусницю Олів. А сама дівчина не розуміє, як так сталося, бо раніше ж її не помічали.

Утім, спростовувати чутки не вдається, тож Олів вирішує їх підтримати і скористатись новою скандальною репутацією.

Після цього фільму вам, мабуть, захочеться прочитати роман "Червона літера", який добряче вплинув як на сюжет фільму, так і на саму Олів.

11. Сінг Стріт / Sing Street (2016)

Хто сказав, що фільми про підлітків мають бути цікаві лише підліткам? Бо якщо вам хоч трохи подобається музика і естетика 1980-х, обов’язково гляньте "Сінг Стріт".

Це історія про хлопця на ім’я Конор, який мешкає в Дубліні з батьками та старшим братом. Але стосунки в родині складні, до того ж, через брак грошей Конора переводять до безкоштовної релігійної школи.

Складний був би рік, але він несподівано знайомиться з дівчиною Рафіною, яка мріє стати моделлю, і знічев’я запрошує її знятись у кліпі його музичного гурту. Рафіна погоджується. Залишається маленька дрібничка: треба зібрати гурт.

12. З любов’ю, Саймон / Love, Simon (2018)

Саймон переконаний: він – єдиний гей на всю школу. Хлопцю самотньо і трохи страшно, тому він нікому не розповідає про свою орієнтацію, навіть батькам.

Але одного дня дізнається: в його школі є хлопець, який ховається під нікнеймом Блу. Саймон вирішує йому написати – анонімно, звісно. І це була би простенька романтична комедія, ось тільки таємницю Саймона та його листування викриває шкільний хуліган Мартин і все йде під три чорти.

Цей фільм – ніжна і акуратна історія про те, як кожному з нас потрібна підтримка і визнання, але для цього треба бути чесним із собою.

Європейське кіно

13. Просто разом / Ensemble, c’est tout (2007)

Кожному з нас потрібна родина. Хай навіть в особі дивакуватого збіднілого аристократа і його сусіда у квартирі – грубуватого шеф-кухаря.

Як і в кожній родині, тут буде багато сварок та суперечок, змагання за увагу та підтримки.

А те, що це має перерости в історію про закоханість – що ж, а на що ви розраховували, якщо головні ролі тут грають Гійом Кане та Одрі Тоту?

Цей фільм – екранізація однойменного роману, авторкою якого є Анна Гавальда.

 

14. Королівський роман / En kongelig affære (2012)

Якщо ви передивилися всі фільми про британську монархію, переходьте на данську. Там можна знайти не гірші сюжети.

Наприклад, у XVIII столітті в королівстві трапився скандал: королева Кароліна Матільда починає крутити роман з німецьким лікарем Йоганном Фрідріхом Струензе.

З одного боку, королеву можна зрозуміти: її чоловік, король Крістіан VII хворіє на шизофренію і  він байдужий до дружини. З іншого, пан Струензе – чудовий лікар, запроваджує вакцинацію від віспи і рятує сина королеви.

Ось тільки якщо історія нас чогось і вчить, що королівські романи рідко закінчуються добре для їхніх учасників. Зате ми можемо помилуватися Мадсом Міккельсеном в історичному вбранні.

15. Холодна війна / Zimna wojna (2018)

Це історія Віктора та Зули, музиканта та співачки, які роками та десятиліттями то зближуються один з одним, то знову розходяться.

Непрості часи: у Польщі музикантам замовляють ідейно правильну музику про Сталіна, інакодумців переслідують.

Нічого тут робити, треба тікати на Захід, ніби повторюють подумки герої. Але тікає лише Віктор, який  і далі намагається бути разом з Зулою.

У цьому фільмі багато красивої музики, пристрастей, щемких архівних відео, які фіксують життя Європи у другій половині ХХ століття (Польща та Югославія, Париж та Берлін).

Тут багато плутанини і заборон, а також спокуси їх переступити. Так, багато політики. Але як говорити про ХХ століття в Європі без політики? Навіть якщо хочеш говорити про кохання. Особливо, якщо хочеш говорити про кохання.

16. Він і вона / Deux moi (2019)

Тридцятирічним Парижі може бути складно – погляньте лишень на Ремі та Мелані. Їм важко дається пошук стосунків: у великому місті часто буває самотньо.

Але іноді нам треба просто озирнутись і зрозуміти, що, можливо, наш сусід – це та людина, яку ми шукаємо. Просто треба дочекатися копняка від долі.

 

 

Для тих, хто не любить День святого Валентина

17. Клуб перших дружин / The First Wives Club (1996)

Уявіть, як прикро: марнуєш свої найкращі роки на чоловіка, допомагаєш йому  справах усьому, а він розлучається з тобою заради молодої коханки. Це не лише прикро, але й несправедливо. Такий чоловік заслуговує помсти.

Цей фільм варто дивитися хоча б заради акторського складу: головне тріо грають Даян Кітон, Бетт Мідлер і Голді Хоун.

А ще тому, що він обіцяє: попри все, твої подруги тебе не кинуть у складній ситуації. Ще й вигадають цілу програму підтримки для всіх, хто може опинитись у такій ситуації.

18. Здохни, Джон Такер / John Tucker Must Die (2006)

Ця комедія розповідає про те, чому не варто зустрічатись одночасно з кількома жінками (і приховувати це від них). Окрім того, що вони точно рано чи пізно про все дізнаються, можуть потоваришувати  і вирішити помститися.

Зірці школи і капітану баскетбольної команди Джону Такеру не пощастило: його супутниці (чирлідерка, активістка і зоозахисниця) дізналися про існування одна одної.

А також знайомляться з непомітною однокласницею Кейт  і вирішують зробити з неї ідеальну дівчину, таку, в яку Джон Такер точно закохається. А потім – помститись і розбити йому серце.

Але (яка несподіванка!) все  станеться не так, як планувалося. І ні, навіть не так, як ви собі щойно подумали.

19. Загублена / Gone Girl (2014)

Коли за справу береться режисер Девід Фінчер, нудно точно не буде. Ця кримінальна драма з Розамунд Пайк та Беном Аффлеком – не виняток.

На перший погляд – це історія про те, як чоловік, який не дуже-то цінував власну дружину, вбив її, а  тепер намагається обдурити слідство, стверджуючи, що її викрали.

Але надто багато доказів: сліди крові, щоденник дружини, де та описує, як чоловік їй погрожував, борги, скандали. Але це ж Фінчер, тож тут не може все бути так просто.

"Загублена" майстерно працює з темами показово ідеальних стосунків, правдою та брехнею, довірою та маніпуляціями. Адже як багато ми насправді знаємо про людей, з якими одружуємося?

20. Шлюбна історія / Marriage Story (2019)

На відміну від більшості фільмів про кохання, цей – про кохання, яке закінчилося.

Ной Баумбах впритул спостерігає за розлученням амбітного режисера Чарлі (Адам Драйвер) та талановитої акторки Ніколь (Скарлет Йохансонн). Вони би, може, й хотіли розлучитися по-дружньому, але ось їхні адвокати, різні міста (Нью-Йорк та Лос-Анджелес) та питання опіки над сином не дають цього зробити.

Коли закінчується кохання, і що робити з тим, що від нього залишилось – спогадами, почуттями, дитиною, врешті-решт?

Цей фільм надзвичайно відвертий і чесний, хоча й дуже болісний. Можливо, саме тому і чесний.

Ольга Перехрест, для LIGA.Life