Зміст:
  1. Про що серіал
  2. Важлива думка прихильників гри
  3. Відсутність сюжетних прогалин і відповіді на будь-який смак
  4. Акторський склад – наче з них "малювали" гру
  5. Музичне оформлення
  6. Що сподобається
  7. Що може не сподобатися
  8. А що далі?

Перший епізод, який вийшов цього тижня на HBO, вже підтверджує думку критиків, що це "найкраща адаптація усіх часів". І показники на Rotten Tomatoes вражають – 99% свіжості від критиків та 96% – від глядачів. 

Адаптація, дійсно, б’є в саме серденько фанатів гри The ​​Last of Us. Вона настільки схожа на оригінальну розповідь, що це аж моторошно для людей, які виросли, граючи в цю гру. Але для того, щоб захопитися історією Джоела, Еллі та інших, необов’язково бути в курсі про ігрові подробиці саги.

LIGA.Life ділиться враженнями після виходу першого епізоду "Останні з нас" / The ​​Last of Us.

The ​​Last of Us дорожчий за "Гру престолів": чому критики та глядачі в захваті
З серіалу The lost of us

Про що серіал

2023 рік. Уже 20 років триває епідемія – людина, яка заражається паразитичним грибком, перетворюється на зомбі. Ті, хто вижив, вимушені ховатися в ізольованих карантинних зонах і заробляти будь-чим, щоб отримати купон, за який можна бодай щось купити для свого існування. 

Заражені продовжують шукати нові жертви в руїнах, на які перетворилися великі міста. Проте є організація "Цикади", яка намагається знайти порятунок в цій ситуації – боротися за права людей та створити вакцину. Саме для цього їм потрібна Еллі – дівчина, яка має імунітет до хвороби. Вивезти підлітка погоджується один з найкращих контрабандистів міста – Джоел.

Важлива думка прихильників гри

У 2022 році було чимало негативних відгуків від фанатів "Володаря перснів", Uncharted та "Відьмака", що фільми та серіали не відповідали першоджерелам – "базі", за яку ці саги й полюбили читачі або геймери. Але прем’єрний епізод The ​​Last of Us показав, що творці залишаються вірними оригіналу.

Хоча чого ще варто очікувати, якщо серед творчої команди – сценарист і режисер гри Ніл Дракманн. Тож вони повторюють образи героїв. Наприклад, годинник головного героя Джоела чи сорочка його доньки Сари. Вони не забувають про важливі сюжетні моменти – як втеча сім’ї з рідного селища. Навіть певні репліки діалогів взято безпосередньо з відеогри.

Ігрове видання IGN опублікувало відеоролик, де порівнює сцени з гри та першого епізоду серіалу. Обережно, там є спойлери!

Відсутність сюжетних прогалин і відповіді на будь-який смак

Починається The Last of Us з 1968 року, а саме розмови двох вчених на токшоу про найбільші загрози для людства. І одна з теорій – це грибкові інфекції. Наприклад, кордицепс – паразитичний вид грибів, який заражає комах. Але на думку вчених, такі інфекції можуть "захопити" і мозок людини. Єдине "але", що ці паразити важко переносять високі температури.

Проте, уявіть, що буде, якщо вони мутують і зможуть жити й у спеку. Минає 20 років і людство стикається з грибковою інфекцією. І тут відмінність від гри – спосіб зараження. Якщо в оригіналі інфекція передавалася через спори, які були створені померлою інфікованою людиною, то у серіалі – через "вусики".

Також творці серіалу змінили роки, в які відбуваються події. У грі – це 2013 та 2033, в першому епізоді – 2003 та 2023. Таким чином хотіли бути ближчим до часових рамок епідемії COVID.

У серіалі більше часу приділяють подіям до катастрофи, це допомагає трохи краще зрозуміти головних героїв. Але не бійтеся, ці уточнення не вплинуть загалом на історію того ж Джоела – він також зазнає серйозних втрат, посвариться з братом, зустрінеться з Тесс та Еллі й вирушить у небезпечну пригоду. Навпаки, вигадані деталі дуже органічно вписані у серіальну історію, що робить її ще драматичнішою та атмосфернішою.

Приготуйтеся витирати сльози під час втечі Джоела та його родини. Якщо в грі у вас і були шанси спокійно перенести цей епізод, то в серіалі – навряд чи.

The ​​Last of Us дорожчий за "Гру престолів": чому критики та глядачі в захваті
З серіалу The lost of us

Акторський склад – наче з них "малювали" гру

У першому епізоді показали не всіх героїв. Проте творці у своїх інтерв’ю зазначали, що всі ігрові персонажі перекочували в серіал.

Педро Паскаль грає Джоела. І якщо у грі персонаж був жорстким, але справедливим. То у серіалі бачимо, що Джоел припускається чимало помилок заради рідних людей. Він не такий вже і співчутливий, та й на порятунок дівчини контрабандист погоджується не через ідейні принципи, мовляв, "врятуємо людство від епідемії". Ні! У нього більш корисливі причини – йому потрібна нагорода за таку доставку, щоб знайти рідного брата.

Зрозуміло, що ми живемо в той час, коли завдяки гриму можна вже з будь-кого зробити потрібний образ, але те, наскільки Педро Паскаль відтворює образ, який знають з ігор, просто вражає.

Найбільше шанувальники гри хвилювалися, чи зможе Белла Рамзі вдало зіграти Еллі. Дівчина, яка відома за серіалом "Гра престолів", з цим завданням також впоралась.

Взагалі тандем Паскаль-Рамзі органічно доповнює одне одного. Більш досвідчений актор не перетягує на себе всю увагу, а юна Рамзі не виглядає, як перелякане дівчисько, яке в усіх проєктах грає однаково. Каст підібрано ідеально.

Музичне оформлення

За сюжетом між собою контрабандисти спілкуються за допомогою радіо. Якщо звучать пісні 60-х, то видихаємо, жодних новин. Якщо є новий товар, то герої почують треки з 70-х, а от композиції з 80-х означають великі проблеми.

Під час останніх подій в прем’єрному епізоді на радіо лунає "Never Let Me Down Again" від Depeche Mode, яка вийшла 1987 року. Тобто – небезпека. 

Взагалі музичне оформлення буде задоволенням не тільки для тих, хто грав і знає ці композиції з оригіналу, але й для нового глядача. Обережно, може з’явитися бажання шукати всі хіти 80-х.

Що сподобається

  • Якщо ви грали в The ​​Last of Us, то адаптація не залишить вас байдужим саме за данину пошани до оригіналу. 

  • Якщо ви знайомитеся вперше з цією сагою, то сюжет побудовано настільки майстерно, що зацікавлює з перших хвилин.

  • Акторська гра – на рівні.

  • Візуал – дорого та красиво. За даними The New Yorker, творці витратили на перший сезон більше, ніж на кожен з п’яти сезонів "Гри престолів", тобто понад $50-80 млн.

Що може не сподобатися

  • Інфіковані, як-то кажуть, на любителя. Кому страшні, а кому огидні.

  • Менше жорстокості, ніж у грі.

The ​​Last of Us дорожчий за "Гру престолів": чому критики та глядачі в захваті
З серіалу The lost of us

А що далі?

Наступний епізод The ​​Last of Us – "Інфікована" – вийде в ніч з 22 на 23 січня на HBO Max. Загалом у першому сезоні заплановано 9 епізодів, по одному – щотижня.

З трейлеру відомо, що Джоел перш ніж вирушити з Еллі в дорогу, називає їй три правила, які не можна порушувати: не розкривати нічого про своє минуле, не повідомляти нікому про свій імунітет та виконувати всі його накази. Попри те, вже у самому трейлері стає зрозумілим, що виконувати всі ці правила буде важко не лише Еллі, але й самому Джоелу.

LIGA.Life вже анонсувала новинки 2023 року: фільми, які варто подивитися у кінотеатрах; чим дивуватимуть стримінг-платформи; на які українські кіноновинки слід чекати та серіали, які вражатимуть цього року.