Зміст:
  1. Гумор на межі з драмою
  2. Акторська гра: Гемсворт продовжує "дуріти", а Бейл вражає 
  3. Костюми: масштаби вражають
  4. Графіка: нова технологія та відомий мем
  5. Музика: рок 80-х та інструменталка від лауреата "Оскара"
  6. Родинна справа: діти зірок "засвітилися" у фільмі
  7. Що сподобається
  8. Що не сподобається
  9. Що кіностудія Марвел обіцяє далі

Четвертий сольний фільм про Тора – вже в українських кінотеатрах. Попри детальну роботу над костюмами і нові технології зйомки, зірковий акторський склад і вже відомий стиль режисера Тайка Вайтіті, – до фільму є запитання. 

Про що він

У головних ролях: Кріс Гемсворт, Тесса Томпсон, Наталі Портман, Крістіан Бейл, Тайка Вайтіті, Джеймі Александер.

Тривалість: 120 хв.

Сюжет: Убивця богів впевнений, що його місія, – звільнити всі світи від небожителів, які ніколи не були зацікавлені ні в чому, крім власної вигоди. Тому він вирішує знищити весь світ богів. Щоби подолати загрозу, Тор мусить відмовитися від ідеї піти на пенсію. Йому слід повернутися у форму і знову захищати всі світи. Щоправда, тут повернулася колишня, руйнується все навколо і ніхто не хоче допомагати. У скандинавського бога не буває все просто.

Гумор на межі з драмою

Кінокритики не надто радісно сприйняли новий фільм про Тора. На Rotten Tomatoes "його свіжість" оцінили у 67% зі 100%. Негативні відгуки є і серед глядачів.

Одна з претензій: Тор, який завжди був самовпевненим та інфантильним, така собі ікона карикатурної маскулінності, стає посміховиськом. Він верзе нісенітниці, вважає, що його нова зброя, – сокира – ревнує до молота, руйнує все навколо й не завжди через бої, іноді персонаж Гемсворта "гальмує".

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім" / Disney

Читайте також: Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix

Насправді, усе – в найкращих традиціях режисера Тайка Вайтіті. Багато гумору, найімовірніше, навіть "гегів", які не викликають багатогодинний сміх. Але настає момент, коли вам вже не смішно від того, що відбувається на екрані, вас закликають замислитися. 

Ви не розумієте, як сталося, що з комедії фільм переріс у драму. Так, з шаблонами, можливо, з часом нецікавими сплетіннями сюжетних ліній. Але є про що замислитися. Тим більше, сьогодні. Коли головний злодій краде дітей, чомусь одразу згадується Маріуполь і незаконний вивіз неповнолітніх українців до Росії.

Коли бачимо, як боги кричать, що не хочуть вплутуватися у боротьбу, бо вони захищені, їм нічого не буде, а вам ми зброю не дамо, самі розбирайтеся, нічого не нагадує?

Режисер Тайка Вайтіті знову грає з гумором і драмою, як він і любить. І хоча "Тор: Любов і грім" – не найвищий його рівень майстерності, розглядати цей фільм як "комедію, що не вдалася", не варто. Треба заглибитися дещо більше. 

Читайте також: Голі сідниці Татума, гумор Пітта та вкрадена Буллок – рецензія на фільм "Загублене місто"

Акторська гра: Гемсворт продовжує "дуріти", а Бейл вражає 

Кріс Гемсворт вже давно довів, що Тор, – його роль. Він – єдиний персонаж Марвел, який має вже четвертий сольний фільм. І яким би Бог грому не був, Гемсворт впорається.

Але у фільмі "Любов і грім" справжнього Тора замало. Він то метушиться, то жартує, то кудись вплутується, а саме Бога грому, який має вести асгардійців, як це робив його батько Одін, за сюжетом ми не бачимо. 

І це теж пояснюють: Тор втратив багатьох людей, яких любив, не хоче знову впускати в життя "любов", щоби потім бути розбитим. Боротьба з самим собою Гемсворту вдається, неідеально, але й не ганебно. 

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Читайте також: Коли Фагот озвучив Деппа: як, попри спротив, створили перший фільм з українським дубляжем

Наталі Портман та Тесса Томпсон традиційно впевнено грають свої ролі. Може, це взагалі найвдаліша поява доктора Джейн Фостер за всі фільми. А ось всі інші подробиці залишимо, щоби не спойлерити.

Щодо лиходіїв, то у всесвіті Марвел їх було вже стільки…Та на шляху Тора – чимало: від короля морозних гігантів до сестри Гели. І команда обрала Горра, якого вдало зіграв Крістіан Бейл.

Актор згадував, що його на роль відпустили діти, – це вперше, коли вся родина підштовхувала до зйомок у новому проєкті. Поєднання гніву, болю, втрати, смутку в Горрі – герої, який вбиває Богів, настільки сильне, що цей лиходій може потрапити до переліку найулюбленіших у кіновсесвіті Марвел. 

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Читайте також: Феномен Топ Ґан: Меверік. Як фільм порушив стандарти Голлівуду й зібрав $1 млрд у прокаті

Костюми: масштаби вражають

У фільмі ви побачити 25 образів Тора. За словами Кріса Гемсворта, у кінострічці він змінив костюмів більше, ніж в останніх шести фільмах разом узятих. Якісь образи повертаються з минулих історій про Тора, щось створили з нуля – наприклад, туніку з необробленого шовку з принтом художника-аборигена Отіса Кері. Така постійна зміна стилю Тора пов’язана з сюжетною лінією – він шукає себе.

Образ Горра складається з кількох відтінків сірого. І хоча здається, що він просто закутаний як статуя, костюм набагато складніший.

Спеціально для нього замовили понад 45 м лляної тканини, щоби "задрапірувати" Бейла. Творцям було важливо приховати систему охолодження та ремені для польотів.

Для головного антагоніста  також промальовували і створювали спеціально густіші брови, великі нігті, зуби, жилки, шрами, рубці, навіть чорний слиз "у роті". Після, здавалося би, фінального вигляду Горра його образ ще тестували кілька тижнів, поки Крістіан Бейл сам не сказав: "Це воно". Спочатку актора щодня гримували по 4,5 год, але з часом "макіяж" скоротився на 1 годину. 

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Читайте також: Від насильного сексу до суїциду: чи варто дивитися "Спайдергед" від Netflix з Гемсвортом

Для Джейн Фостер було необхідно зробити 10 костюмів – серед них і для акторки Наталі Портман, і для її дублерки. Для останньої варіанти мали бути більшими на зріст, але легшими, щоби було зручно виконувати усі трюки. 

Ще одним викликом для костюмерів став макіяж та образи для понад 20 богів у Всемогутньому місті, але щоби жоден із них не повторився. Загалом, за підрахунками творців фільму, вони використали понад 200 перук у стрічці. 

Детально розробляли образи навіть для тих міфічних персонажів, які у фільмі з’являлися на кілька секунд. 

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Читайте також: Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля: 7 причин подивитися перший горор Марвел.

Графіка: нова технологія та відомий мем

Виробництво фільму "Тор: Любов і грім" розпочалося 26 січня 2021 року і тривало 89 днів. Зйомки проходили загалом на Fox Studios у Сіднеї, Австралія.

Це перший фільм кіновсесвіту Марвел, в якому використовують нову технологію The Volume. Це 360-градусна установка, створена з екранів, а на них з’являються необхідні комп’ютерні зображення. Така собі відповідь зеленому екрану. І якщо у серіалі "Мандалорець" вона показала свої переваги, то в "Торі" – більше недоліків. До графіки в фільмі є запитання – Марвел можуть краще.

Кози, які літають та верещать у фільмі, насправді не намальовані. Їх також спеціально робили художники та костюмери. І якщо тварини сюжетно запозичені саме з коміксів, то ідея такого їхнього спілкування – постійно верещати – з’явилася під час постпродакшну. 

Хтось із команди знайшов мем 2013 року, де у пісні Тейлор Свіфт I Knew You Were Trouble з’являється цап, який пронизливо кричить. Мем показали Тайку Вайтіті. Йому ідея сподобалася. Як результат, кожна поява кіз – сміх у залі.

Читайте також: "Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора". 20 термінів, щоби краще зрозуміти фільм

Музика: рок 80-х та інструменталка від лауреата "Оскара"

Якщо минулий фільм про бога грому "Тор: Раґнарок" був синтіпоп-альбомом, кажуть творці, то "Тор: Любов і грім" – це "збірка найкращих композицій металу". 

Команда намагалася відтворити атмосферу 1980-х, тому серед музичного наповнення є композиції легендарного хард-рок-гурту Guns N’ Roses.  

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Читайте також: Король Річард: Виховуючи чемпіонок: ідеальна історія чемпіонок Вільямс, далека від правди

А головна тема з фільму Mama’s Got a Brand New Hammer, яку написав лауреат премії "Оскар" Майкл Джаккіно, поєднала хеві-метал, електроніку, духовий оркестр та струнні. Записали композицію за 12 днів.

Джаккіно велику увагу приділив валторном і тромбонам, проігнорував голлівудську традицію – звучання дерев’яних духових інструментів. І додав синтезатор, барабани та гітару. Послухайте, що з цього вийшло: 

Загалом, плейліст фільму такий:

  • Only time – Enya.

  • Welcome to the jungle – Guns N’ Roses. 

  • Paradise city – Guns N’ Roses.

  • Our last summer – ABBA.

  • Family affair – Mary J. Blige.

  • Sweet child o’mine – Guns N’ Roses.

  • Goodies – Ciara.

  • Hey Ninny-Nonny – Written by Taika Waititi.

  • November rain – Guns N’ Roses. 

  • Rainbow in the dark – Dio.

Послухати всі композиції можна за офіційним посиланням кіностудії Марвел. 

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Читайте також: Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень та фільмів для ностальгії

Родинна справа: діти зірок "засвітилися" у фільмі

Чималу сюжетну вагу у фільмі мають діти. Серед юних акторів знайшлися місця дітям Кріса Гемсворта, Наталі Портман та Крістіана Бейла.

Головну дитячу роль – доньку Горра -  зіграла Індія Гемсворт. За словами самого виконавця ролі Тора, грати з рідною дитиною спільні сцени, де вона його не слухається, було неважко, наче проживали фрагменти з реального життя.

"Це було так само, як вдома. Коли я намагаюся сказати, щоби вона щось зробила, а вона: "Пфффф, ні. Я це зроблю по-своєму", – цитує кіностудія MARVEL Кріса Гемсворта.

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
З соціальних мереж Кріса Гемсворта

Що сподобається

  • Якщо ви любите поєднання гумору та драми.

  • Якщо ви – прихильники творчих рішень Тайка Вайтіті або акторських здібностей Кріса Гемсворта, Наталі Портман чи Крістіана Бейла.

  • Якщо ви "за" відсилки до коміксів, а не лише сценарій у стилі "я так бачу".

  • Вам до вподоби атмосфера року 80-х.

  • Український дубляж. Локальні жарти не залишать вас байдужими. А вони знову про сучасні події – наприклад, про Тероборону.
"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Що не сподобається

  • Марвел може знімати більш яскраві битви. Ті, хто звик до масштабів останніх фільмів про месників, будуть незадоволені. 

  • Якщо ви сподівалися, що фільм буде черговою подорожжю галактикою разом із Зірковим Лордом, Грутом, Ракетою та іншими.

  • Мріяли, що всі залишаться живими.

  • Чекали на зіркове повернення-камео когось із легендарного складу "Месників" або натяку на продовження подій серіалу "Локі"

  • Не любите фільми кіностудії "Марвел" і не розумієте увесь цей фан-шум.

"Тор: Любов та грім" від Marvel: Гемсворт проти Бейла та галасливі козли з мемів
Кадр з фільму "Тор: Любов і грім"

Що кіностудія Марвел обіцяє далі

У 2022 році вийдуть ще п’ять проєктів кіностудії. 10 серпня з’явиться мультсеріал короткометражок про Грута, 17 серпня глядач познайомиться з сестрою Халка. У жовтні чекайте на спецвипуск "Безіменний випуск на Хелловін". 

11 листопада у кінотеатрах запланували прокат фільму "Чорна пантера: Ваканда навіки", а у грудні – "Вартові Галактики: Святковий спецвипуск".

Думаєте, це кінець? Ні! Минулого тижня на одному з найбільших Сomic Con – в Сан-Дієго – кіностудія презентувала свої проєкти до 2025 року:

  • "Що, якщо... 2?" (2023).

  • "Людина-мураха і Оса: Квантоманія" (17 лютого 2023 року).

  • "Секретне вторгнення" (весна 2023 року).

  • "Вартові Галактики. Частина 3" (5 травня 2023 року).

  • "Ехо" (літо 2023 року).

  • "Локі 2" (літо 2023 року).

  • "Марвели" (28 липня 2023 року).

  • "Залізне серце" (осінь 2023 року).

  • "Блейд" (3 листопада 2023 року).

  • "Агата: Ковен Хаосу" (зима 2023/2024).

  • "Шибайголова: Народжений заново" (весна 2024 року).

  • "Капітан Америка: Новий світовий порядок" (3 травня 2024 року).

  • "Громовержці" (28 липня 2024 року).

  • "Фантастична четвірка" (28 листопада 2024 року).

  • "Месники: Династія Канга" (2 травня 2025 року).

  • "Месники: Секретні війни" (7 листопада 2025 року).

Якщо ж ви вже забули, про що йшлося в минулих 35 проєктах, то наша шпаргалка – хронологія фільмів Марвел – завжди в допомогу.