Зміст:
  1. Росіяни – фаворити, але українська команда вміє вражати
  2. Потрібно брати реванш за минулі поразки
  3. Можна помститися за всіх інших
  4. Третя спроба – щаслива
  5. 10 років – чим не ювілей
  6. Політична складова
  7. Співати разом з командою
  8. Суперник – як головний дратівник і причина збільшення преміальних
  9. Бути їхньою підтримкою

Онлайн-трансляцію матчу можна буде подивитися на каналах UA:Перший та Суспільне Спорт.

Кияни можуть подивитися матч у прямому ефірі на екрані київського ТРЦ Gulliver. Під час футбольного Євро підтримка українських вболівальників на цьому майданчику була фартовою.

Якщо ви ще не знаєте, чому вже маєте одягати "синьо-жовте" вбрання, готуватися кричати "Україна" та співати улюблену фанатську пісню… "Червону Руту", то знайшли для вас 10 причин підтримати українських козаків.

Вихід у півфінал – уже історія

Для України це вже 11 чемпіонат Європи (1996, 2001, 2003, 2005, 2007, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018, 2022), але лише двічі вона виходила у фінал, де жодного разу не вигравала. Потрібно щонайменше повторити досягнення  2001 та 2003 років і поборотися за золоті нагороди.

Цьогорічний склад збірної вже переписав історію. Вперше з 2007 року "синьо-жовті" пробилися у півфінал. 

Майже 15 років це було справжнім прокляттям української команди. У 2010 році збірну України зупинила команда Азербайджану, у 2012 – хорвати, у  2014 – Португалія, у 2016 – серби, а у 2018 – іспанці.

Україна – Росія. 10 причин не пропустити футзальну битву року
Фото: EPA

Росіяни – фаворити, але українська команда вміє вражати

Збірна України потрапила в один із найважчих квартетів групового етапу чемпіонату Європи, які експерти називали "групою смерті" – Нідерланди, Сербія, Португалія. Останні – чинні чемпіони світу та Європи, які вдесяте виступають на континентальній першості.

Але українцям вдалося вийти в плейоф з другого місця, маючи в активі дві поразки – від Нідерландів та Португалії, а також одну перемогу над Сербією.

У чвертьфіналі "синьо-жовті" сенсаційно подолали команду Казахстану з рахунком 5:3.

Потрібно брати реванш за минулі поразки

Збірна України грала проти команди Росії на футзальному Євро востаннє у 2007 році. Тоді "синьо-жовті" поступилися на груповій стадії з рахунком 1:4.

Загалом на континентальній першості українська команда лише одного разу вигравала у росіян, а двічі програвала. Чи не час покращити цю статистику?

Можна помститися за всіх інших

УЄФА з 2014 року розводить українські та російські команди в усіх турнірах, які вона проводить.

Цьогорічне Євро не стало винятком – на груповому етапі збірні не зустрічалися, але в плейофі розвести команди, залишивши спортивний інтерес, майже неможливо.

Проте це не перша збірна України, яка гратиме проти Росії. Але в переважній кількості минулих випадків "синьо-жовті" програвали потенційним суперникам. Тож у команди Олександра Косенка є шанс помститися за всі українські команди і їхні минулі поразки.

Україна – Росія. 10 причин не пропустити футзальну битву року
Фото: УАФ

Наприклад, у гандболі Україна тричі програвала Росії на рівні чемпіонатів Європи. Спочатку двічі у 2015 році на нейтральному майданчику в Мінську, а пізніше – також у столиці Білорусі відбулися кваліфікаційні матчі вже на Євро–2022: перший матч завершився внічию 27:27, а другий – перемогою Росії (28:30).

У 2021 році чоловічі волейбольні збірні двох країн зустрілися в 1/8 фіналу континентальної першості, де Росія виграла з рахунком 3:1. А на Євро-2017 грали жіночі команди, які потрапили до однієї групи, і знову перемогу святкували російські спортсменки.

У 2019 році чоловіча збірна України з баскетболу 3х3 віком спортсменів до 23 років стала срібним призером світової першості. У фіналі вони поступилися збірній Росії з рахунком 11:21.

Також можна згадати поразку жіночої збірної на футзальному Євро у 2019 році чи відбір на чемпіонат світу з пляжного футболу у 2017 році. Як-то кажуть, треба щось із цим робити.

Третя спроба – щаслива

Тренерів футбольних збірних знають, за їхніми перемогами/поразками стежать, а також люблять прогнозувати – чи зможе цей коуч щось виграти, писати хвалебні оди та прощальні пости, якщо тренера змінюють.

Згадайте хоча б ситуацію з Шевченком та Петраковим. На цьому фоні дивно, що не всі українці знають про Олександра Косенка, який очолив футзальну збірну ще у 2014 році. І для нього це третє Євро.

Україна – Росія. 10 причин не пропустити футзальну битву року
Фото: EPA

10 років – чим не ювілей

Один із найдосвідченіших гравців збірної України – Сергій Журба. Свій єврофутзальний шлях розпочав у 2012 році. І за ці десять років виступав на чотирьох чемпіонатах Європи. Саме час відсвяткувати ювілей чемпіонським титулом.

Політична складова

Усі розуміють, чому цей матч такий важливий і популярний. Напередодні матчів у російських ЗМІ виходили коментарі керівництва місцевої федерації щодо дружби, братських почуттів тощо. 

В Україні президент Федерації футзалу України Сергій Владико запевнив, що збірна розуміє важливість цієї зустрічі.

"Ми не живемо в іншій країні, всі розуміють підтекст цього поєдинку. І наша команда також. Настрій, звісно ж, бойовий. Хлопці – дорослі, їм не треба щось пояснювати. Вони читають пресу, знають про відносини двох країн", – цитує Владика Meta-ratings. 

Найактивніше останнім часом обговорюють участь у збірній України Володимира Разуванова, який грає в чемпіонаті Росії. Попри це, вихованець макіївської школи футзалу з 2014 року чи не постійно викликається до лав "синьо-жовтих", а також нерідко забиває вирішальні голи. Як, наприклад, це було з виходом на Євро-2018, який став можливим саме завдяки забитому м'ячу від Разуванова у матчі проти Хорватії. Та й у сенсаційній перемозі над Казахстаном також є гол Володимира.

Співати разом з командою

Футзальна збірна України ніколи не цурається співати гімн, танцювати разом із вболівальниками після матчів, а також співати "Червону руту" в автобусі.

Суперник – як головний дратівник і причина збільшення преміальних

За інформацією журналіста Івана Карпова, гравці збірної Росії отримають додаткові преміальні, якщо переможуть Україну на чемпіонаті Європи з футзалу. 

Спочатку передбачали, що кожен гравець збірної Росії отримає 1 млн рублів за золоті нагороди, 750 000 рублів – за срібні або 500 000 рублів – за бронзу. Тепер журналіст каже, що кожен гравець отримає по 1,5 млн рублів, якщо збірна Росії обіграє Україну у півфіналі та вийде у фінал. У російській збірній цю інформацію ще не коментували.

Натомість в українській команді запевнили, що преміальні були також заплановані за вдалий виступ, але у разі перемоги "є підприємці, які готові збільшити премію для команди".

Бути їхньою підтримкою

Матч сьогодні почнеться о 18:00. Відбудеться він у Нідерландах, де, за словами представників збірної України, вболіватимуть щонайменше 100 фанатів. Саме стільки квот для вболівальників видали "синьо-жовтим", усі реалізували. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин