Зміст:
  1. Найсильніші люди світу і найстарший тенісист
  2. Рекорди воєнного часу
  3. Якими можуть бути рекорди?
  4. Рекорди, що здатні здивувати

Ви знали, що у 2023 році в Україні зареєстрували 588 національних рекордів? Усупереч повномасштабному вторгненню, активним бойовим діям і вимушеній еміграції багатьох українців, кількість зафіксованих рекордів знизилася лише на 10% — до 2022 року цей показник становив у середньому 630-670 зареєстрованих звершень за рік. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

"Щойно українці оговталися від перших тижнів повномасштабного вторгнення, то знову почали телефонувати нам і запитувати: "Ви працюєте під час війни?" Це підтверджує: що важче нам стає, то більше у нас бажання заявити про себе на весь світ, показати, що ми сильна і непереможна нація. Це, зокрема, робиться і завдяки рекордам", — розповідає Лана Вєтрова, керівниця Національного реєстру рекордів України. 

Якими рекордами вражали українці за майже 35 років існування реєстру та як змінилися звершення під час повномасштабної війни? LIGA.Life підготувала добірку найцікавіших рекордів України (й подекуди — світу) і дізналася про найсвіжіші досягнення українців. 

Найсильніші люди світу і найстарший тенісист

"Українці — дуже сильна нація. Це не може не позначатися на рекордах, — каже Лана Вєтрова і додає: — У нас найсильніші чоловік, жінка і дитина на планеті". 

Керівниця Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова
Лана Вєтрова

Так звання найсильнішого чоловіка світу у 2020 році на турнірі World Strongest Man здобув український стронгмен Олексій Новіков. Рік потому киянин підтвердив свій титул на міжнародних змаганнях із силової атлетики World’s Ultimate Strongman — Strength Island, а у 2022-му Олексія визнали найсильнішою людиною Європи. 

Водночас донеччанка Ольга Лящук двічі поспіль (у 2022 і 2023 роках) виборювала звання найсильнішої жінки планети. У 2016-му вона також стала першою українкою, яка потрапила до Книги рекордів Гіннеса — тоді Ольга стегнами розчавила три кавуни за 14 секунд. 

Насильніша жінка світу Ольга Лящук
Ольга Лящук — найсильніша українка та найсильніша жінка планети у 2022 та 2023 роках (Фото: allthingsstrongman / Instagram та olga_liashchuk_strongwoman / Instagram)

"Під час повномасштабної війни ми зафіксували новий рекорд "Найсильніша дитина на планеті". Це дев’ятирічний Василь Маєвський із Закарпаття", — додає керівниця Нацреєстру рекордів України. 

Хлопець отримав статус найсильнішої дитини на планеті у 2023 році. За 1 хвилину він зміг 20 разів підняти 16-кілограмову гирю, таким чином встановивши світовий рекорд. 

Василь Маєвський — найсильніша дитина у світі
Найсильніша дитина у світі — 9-річний Василь Маєвський (Фото: Лана Вєтрова / Facebook)

Серед українських рекордсменів є й найстарший у світі тенісист. Харків’янин Леонід Станіславський потрапив до Книги рекордів Гіннеса ще у 96-річному віці. У березні 2024-го йому виповнилося 100 років — чоловік не припиняє грати. 

"Леонід Якович досі грає у великий теніс. Єдина проблема, жартує він, що всі, кого виставляють проти нього, занадто молоді. Він повний оптимізму, віри в Україну, живе сучасним життям", — пояснює Лана Вєтрова. 

Найстарший тенісист у світі Леонід Станіславський
Найстарший тенісист у світі Леонід Станіславський (Фото: Федерація тенісу України / Facebook)

Рекорди воєнного часу

Після російського вторгнення в Україну у 2014 році з’явилося чимало патріотичних рекордів, зокрема військових і волонтерських. Сьогодні такі звершення вийшли на перший план, зазначає керівниця реєстру:

Найбільша кількість маскувальних сіток — це взагалі така трендова номінація. Ніхто не ображається, якщо цей рекорд перебивають інші волонтери, тому що маскувальних сіток багато не буває.

Серед таких нещодавніх досягнень — найбільше зображення серця з окопних свічок. Рекорд встановили в одному із харківських укриттів у березні 2024-го. Для цього 254 матері та дружини військовослужбовців самостійно виготовили окопні свічки, сформували з них зображення серця, запалили, зафіксували рекорд — і передали свічки на фронт. 

Інший рекорд встановила команда ветеранів "Сильні України" на міжнародному спортивному фестивалі Arnold Classic Europe 2023 у Мадриді. В упорі сидячи восьмеро атлетів протягнули на канаті чотири вантажівки загальною вагою 35 тонн на відстань 20 метрів за 30,69 секунди. Таким чином українські ветерани встановили світовий рекорд зі стронгмена

Українські ветерани-рекордсмени зі стронгмену
Команда ''Сильні України'' на Arnold Classic Europe 2023. Фото: Лана Вєтрова / Facebook

"Ще у нас був біг півмарафону в обтяжувальному жилеті вагою 10 кілограмів. Цей рекорд встановив Роман Романов, який пробіг півмарафонську дистанцію за 1 годину 52 хвилини 7 секунд", — розповідає Лана Вєтрова. 

Це звершення "Мінімальний час подолання півмарафонської дистанції в обтяжувальному жилеті" присвятили іншому рекордсмену України — Сергію Проневичу із Сумщини. У 2019 році він у повній військовій амуніції вагою близько 25 кілограмів пробіг марафонську дистанцію за 4 години 36 хвилин і встановив рекорд. На початку повномасштабної війни росіяни катували й убили Сергія за те, що той допомагав українським військовим вираховувати й нищити ворожу техніку в рідній Боромлі. 

Якими можуть бути рекорди?

Рекорди можуть встановлювати окремі люди, команди чи юридичні особи, зазначає керівниця реєстру:

"Нещодавно Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка встановив свій перший в історії рекорд — "Мінімальний час написання і видання друкованої книги". Студенти разом із навчальним колективом написали й видали книгу за 8 годин 39 хвилин. Стільки часу пройшло з моменту, коли було написане перше слово, до того, коли ми вже в руках тримали перший наклад друкованої книги". 

За її словами, рекорди — це насамперед про сильне позиціювання себе. Наприклад, як професіонала, на зразок українського авіаконструктора Юрія Яковлєва, який разом із донькою у жовтні 2018 році встановив одразу два світові рекорди. На своєму надлегкому літаку їм вдалося пролетіти 1000 кілометрів по замкненому маршруту, ще й зробити це з максимальною швидкістю — лише за вісім годин. 

український авіаконструктор Юрій Яковлєв встановив рекорд з польотів на надлегкому літаку
Український авіаконструктор Юрій Яковлєв (Фото: Aeroprakt / Facebook та yuriy.yakovlyev.52 / Facebook)

Роком пізніше син авіаконструктора Тимофій Яковлєв встановив світовий рекорд із дальності перельоту на фіксованій кількості пального. Його надлегкий літак подолав 229 кілометрів від Воронова на Рівненщині до Бородянки під Києвом. Спершу планувалося витратити 10 літрів пального, та під час перельоту Тимофію вдалося заощадити 1,5 літра. 

Або ж рекорди можуть свідчити про те, що хтось зробив щось уперше. Наприклад, як Ірина Галай, яка у 2016 році стала першою українкою, що підкорила гору К2 у Пакистані —  другу за висотою (8 611 м) гірську вершину у світі. Або як український композитор, піаніст, співак і саунд-продюсер Сергій Бедусенко, автор першої національної рок-опери "Енеїда" (1985-1986 роки). 

Ветерани-рекордсмени, найчипованіший українець і найміцніше пиво. Українські рекорди, що вражають
Ірина Галай — перша українка, яка підкорила гору К2 (Фото: iraaleksandrovna / Instagram)

Зрештою, є рекорди, які демонструють захоплення людини. Як-от найбільша у світі колекція предметів у вигляді бедриків (цих комах ще називають сонечками). Цей світовий рекорд у 2020 році встановила дніпрянка Надія Комарова, у колекції якої станом на 11 червня зареєстрували 5555 предметів із зображенням бедриків. Або найбільша у світі трембіта завдовжки 9 м 22 см, яку виготовив майстер Михайло Тафійчук.  

Рекорди, що здатні здивувати

Є й зовсім незвичні рекорди. Наприклад, у 2021 році киянин Павло Кльоц імплантував собі в руку восьмий мікрочип і став найчипованішим українцем. За помахом руки він може відкривати двері під’їзду та квартири, платити за покупки, ділитися власними контактами у соцмережах і заводити автомобіль. 

Павло Кльоц — найчипованіший українець
Фото: Національний реєстр рекордів України

Або ж рекорд "Найдовші нарощені нігті на руці", який у січні 2022-го встановила майстриня нейл-арту Вікторія Бондаренко. За допомогою 0,5 кг гелю вона наростила клієнтці нігті довжиною 2 м. Для декору використали 12,5 тисячі стразів. 

Є й рекорд від пивовара Віктора Ващука, який у 2020 році зварив найміцніше в Україні пиво з об’ємною часткою спирту 35%. А також найбільше зображення пляшки, вистрижене комбайнами на пшеничному полі у 2020 році. Довжина артоб'єкта становила 202 метри, ширина — 57 метрів. 

Найбільше зображення пляшки, вистрижене комбайнами на пшеничному полі
Фото: Національний реєстр рекордів України

У січні 2024 року Олег Пономарьов із Кривого Рогу встановив рекорд у номінації "Найтриваліший час перебування по груди у холодній воді взимку з декламуванням віршів". На Водохреще він приїхав до Києва і занурився в ополонку на Дніпрі, де за температури води 1,5 градуса пробув 30 хвилин 33 секунди. Весь цей час чоловік декламував вірші.

Ну і наостанок можна згадати про перший в Україні прямий радіоефір за участю собак. Його у 2020 році провело "РадіоМ", співведучими стали песики Укроп і Дзиґа. Ефір тривав 50 хвилин, упродовж якого тварини приміряли навушники та фотографувалися разом із ведучими.