Його називають одним з найбільш екстраординарних голосів світового кінематографа. Арі Астер – режисер, який створив "Спадковість", "Сонцестояння", а тепер у прокат вийшов тригодинний фільм "Усі страхи Бо".

На момент публікації статті ця стрічка зібрала $6 млн 297 тис. за даними Box Office Mojo, при бюджеті в $35 млн. І це найбільший бюджет, який на фільми виділяла студія А24 ("Все завжди і водночас", "Кит", "Місячне сяйво", "З машини", шоу "Ейфорія").

LIGA.Life публікує ексклюзивні коментарі режисера Арі Астера, які надали дистриб’ютори Adastra Cinema, про його новий фільм.

"Усі страхи Бо" – сатиричний горор про Бо Вассермана (Хоакін Фенікс) – сивого самотнього чоловіка середніх років, який живе в надзвичайно небезпечному світі під ковпаком спостереження зловісної корпорації MW-Perfectly Safe. Йому необхідно здійснити просту поїздку додому, але в результаті це перетворюється на абсолютно божевільну епопею, результат якої є максимально непередбачуваним.

Ваш фільм "Спадковість" називають "горором про розпад сім'ї", а "Сонцестояння" – "жахливою інтерпретацією історій про Діснеївську принцесу". Ви самі називаєте Бо "Одіссеєю". Через "шлях героя"?

— Грати з мандрівкою героя завжди було чимось ризикованим. Але це також фільм про непрожите життя. Хитрість полягала у тому, щоб зробити Бо дуже реальним. Він – наш сурогат. Він той, за кого ми маємо триматися. Важливо було: зробити цей досвід неймовірно інтуїтивним і захопливим, а потім у той же час помістити його в цей нескінченно злий світ.

Світ Бо вже називають місцем так званого "контрольованого хаосу"...

— Якщо говорити про світ, в якому живе Бо, то "контрольований" він лише в чиїсь свідомості. Це знаєте такий маркетинговий інструмент і всередині самого фільму, коли абсолютно небезпечне середовище подається вигаданою корпорацією MW як "Ідеальна безпека"... Але, звичайно, може бути або хаос, або контроль. Герой Бо живе насправді в небезпечному місці, попри контроль, стеження, спостереження. Тому що природа цього контролю – не благо, всім байдуже до насильства навколо.

Фото: А24
Кадр з фільму ''Усі страхи Бо''

Тобто "Усі страхи Бо" це щось на кшталт кошмару одного хлопця, який ставав лише гіршим?

— Я намагався сформувати його так, щоб були ці перепочинки, коли характер фільму постійно змінювався. Це складно. Ви сподіваєтеся, що всі ці частини перебувають у гармонії одна з одною. Але з таким фільмом ти дуже, дуже чіпляєшся за свою інтуїцію.

Глядачі особливо виокремлюють безліч деталей у фільмі.  Наприклад, оголошення про "бродягу" в "убитому" будинку, де живе Бо. Воно приклеєне скотчем до всіх дверей, а внизу оголошення цитата Вінстона Черчилля: "Ціна величі – відповідальність". Здавалося б, що може бути ще абсурднішим?

— Ця цитата Черчилля дійсно змушує мене сміятися. Це дурне спостереження за тим, як пафосом часто прикривають якісь негативні речі у житті. Бо води нормальної з-під крана немає в будинку, а управитель вважає, що може цитувати Черчилля, щоб жителі "здали" випадкового бродягу.

Але ви маєте рацію: я хотів зробити так, щоб кожен рекламний щит, кожен плакат, кожний виріб, кожна газета були зроблені з нуля і виконані в дусі світу: зла комедія. Усі комічні деталі. 

Є такий термін, який вигадав Вілл Елдер з журналу Mad: "курячий жир". Це надлишок фонових приколів, які були втиснуті в будь-який наратив. Я хотів, щоб тут було багато "курячого жиру". Я витратив багато часу на складання списку таких фонових дурниць, імен та назв, які мене смішили. 

Це речі, на які, ймовірно, не зважатимуть під час першого перегляду, але вони змусять сміятися тих, хто помітить. Як і місто, в якому живе Бо, у першій частині фільму називається Корріна. Це посилання на фільм Вупі Голдберг і Рея Ліотти з 90-х років. Хто бачив – зрозуміє в чому жарт. Але, звичайно, це тло не повинно затьмарювати собою основну дію.

Чому ви запросили саме Хоакіна Фенікса зіграти Бо?

– Вважаю, що він – один з найкращих акторів у світі. У мене справді було щось на кшталт прозріння, коли я дивився "Я все ще тут". Шоу, настільки потішне і дійсно потворне, що я знаходжу його абсолютно захопливим. Те, що Хоакін Фенікс був готовий зробити не тільки як актор, а й те, що він хотів зробити зі своїм власним ім'ям, здалося мені таким наполегливим та навіть трохи нездоровим.

Мені потрібен був хтось, хто збирався по-справжньому поринути у себе і зробити щось дуже захопливе. Мені були потрібні ці очі, розумієте? Вони дуже чесні.

Фото: А24
Кадр з фільму ''Усі страхи Бо''

У своїх інтерв’ю Хоакін казав, що дуже не хотів зіпсувати ваш задум, тому присвятив себе цілком і повністю цьому складному образу, аж до втрати свідомості на зйомках.

– Хоакін – справжній артист, майстер своєї справи. Тому так важливо працювати дбайливо, з правильним розташуванням акцентів, він віддає всього себе на всіх проєктах, не тільки у випадку з Бо.

Коли з ним це сталося, я подумав, що він просто затягнув дубль, але потім ми всі зрозуміли, що це непритомність. Було ніяково, але Хоакін дуже швидко прийшов до тями. І з боєм був відправлений у вихідний, бо рвався назад на майданчик.

Те, як він зрозумів Бо та взагалі весь концепт фільму, – це абсолютно унікальний досвід співпраці режисера та актора. У нас була можливість годинами обговорювати кожну деталь до старту зйомок, сформувалася довіра, яка є ключем до створення цього фільму.

Не розкриваючи деталей сюжету, до чого ви самі більше схиляєтеся: "Усі страхи Бо" – це сатира, горор, епічна Одіссея по дивному світу дивного героя чи який жанр?

– Це кошмар, що ожив, комедія кошмарів, якщо хочете. Фільм тому так і замислювався, щоб зчитувався горор та трилер, абсурдистська сатирична комедія, фентезійний світ пригод. Заради цього задуму з "кошмаром наяву", в який фільм занурює глядача. Сподіваюся, що занурює.