Зміст:
  1. Герої та акторський склад
  2. Сюжетний розподіл – вдале рішення
  3. Психологічні акценти
  4. Графіка – нестрашні істоти, але зі страшною місією
  5. Логічне завершення
  6. Кому не варто дивитися цей серіал:
  7. Кому варто подивитися:

Якщо ви не живете чесно. Якщо ви не дотримуєтеся "правил божих". У якийсь день вам з'являється ангел із пророцтвом. Він називає ваше ім’я. А потім каже, що ви помрете та потрапите до пекла. Коли приходить час – з'являються кати та здійснюють пророцтво – спочатку забивають так, щоби не залишилося на тілі місця без синців, а потім – спалюють живцем. Це називається демонстрація. Саме так, на думку організації "Нова істина", Всевишні сили карають усіх, хто грішний, і закликає інших бути чистими.

І поки увесь світ боїться, знаходяться ті, хто намагаються розгадати – чому так відбувається та протистояти системі.

Ви грішні? Готуйтеся. За вами вже йдуть. Рецензія на серіал "Поклик пекла"
Кадр з серіалу "Поклик пекла"

Про що серіал? У містичному трилері режисера Йон Сан-Хо, уже відомого за стрічкою "Потяг до Пусана", потойбічні істоти здіймаються з-під землі, переслідуючи тих, кого засудили до пекла. Це сприяє розквіту релігійної групи, яка сповідує ідеї божественного правосуддя.

Герої та акторський склад

Ті, хто уже давно серед прихильників корейських фільмів, зіркові обличчя впізнають одразу – Вон Джин-а, Кім Хен Джу, Ю А Ін. Це одні з найпопулярніших акторів тієї країни. А от у новачків-глядачів, які лише знайомляться з цією культурою, з'явиться бажання гуглити всі прізвища. І це не дивно. Адже кожен актор на своєму місці.

По-перше, взагалі сюжетні лінії усіх героїв прописані досконало. Якщо цей герой з’явився і заявив про себе, то має бути кінець цієї історії – він загинув, пропав, виїхав, усе що завгодно, але глядач чітко отримає відповідь: "Чому після цієї серії його більше немає в серіалі"?

Ви грішні? Готуйтеся. За вами вже йдуть. Рецензія на серіал "Поклик пекла"
Кадр із серіалу "Поклик пекла"

По-друге, через таку чіткість в історіях акторам легше доносити інформацію, а тому у вас може бути відчуття – ніби вони дійсно все це проживають у реальності, а ви спостерігаєте збоку і хвилюєтеся за них.

Сюжетний розподіл – вдале рішення

Шість серій можна поділити загалом на два етапи – життя за часів одного керівника "Нової істини", той, хто 10 років розповідав, що такий час настане, і намагався підготувати якось людство, і життя за часів іншого – хто створив культ "Нової істини" і вважає, що саме він може вирішувати, хто вартий життя, а хто – ні.

Тому і з’являється соціальна реклама: "Розкажи про грішника у свої родині", документальні фільми про тих, хто вже отримав повідомлення. А знаєте, яке рішення в цій ситуації? Приходь та сповідуйся. Тебе це не врятує, гроші ти заплатиш, але бодай твою родину не цькуватимуть.

Не хочеш? Добре! Клеймо на усіх майбутніх поколіннях. Тобто Всевишні сили карають за гріхи, а "Нова істина" – за небажання підкоритися організації, яка на цих демонстраціях почала заробляти.

Ви грішні? Готуйтеся. За вами вже йдуть. Рецензія на серіал "Поклик пекла"
Кадр із серіалу "Поклик пекла"

Психологічні акценти

От до чого готуйтеся точно – переосмислити життя. Майже у кожній серії є посилання, які змушують замислитися: "А у нас же так зараз і відбувається". Починаючи від того, що соцмережі – це майданчики, які можуть закидати "сміття в голови", а люди віритимуть, бо "його ж усі дивляться, він класний", і закінчуючи великим натовпом, який приходить дивитися "демонстрацію", тобто вбивство людини трьома катами, щоби відчути, що вони вище цього. Адже вбили не тебе, а когось іншого. Отже, твій час ще не настав – або не знають, що ти грішний, або тобі можна. Щоправда, це "можна" може завершитися і за кілька годин.

Ви грішні? Готуйтеся. За вами вже йдуть. Рецензія на серіал "Поклик пекла"
Кадр із серіалу "Поклик пекла"

Показує режисер і як змінюється людина, коли отримує владу. Ще вчора ти був ніким, а сьогодні – ти один з організації "Нової істини". Ти вбиваєш людей і робиш це з думкою, що ти – месія, який рятує людство.

Графіка – нестрашні істоти, але зі страшною місією

От що вибивається з усієї атмосфери, – це кати, яких наче створювали Вищі сили, а потім вирішили "та короче" і щось не доробили. Бо жахливими їх назвати важко. Радше – смішні.

З іншого боку – коли ти бачиш увесь той жах, який вони коять, відверто тобі взагалі все одно, як вони виглядають. Тобі точно не до сміху.

Ви грішні? Готуйтеся. За вами вже йдуть. Рецензія на серіал "Поклик пекла"
Кадр із серіалу "Поклик пекла"

Логічне завершення

Хочеться вірити, що другого сезону не буде. Ні. Серіал цікавий і він сприймається на одному подиху. Але є жирна крапка і вона логічно завершує всю ту сповідь, яку протягом шести серій доносив режисер.

Обережно, спойлер!

Дитина жива – це початок нового життя. Місцеві розуміють, що не на всі запитання є відповіді в організації, мало того, вони брешуть, а, отже, їм не варто вірити та боятися. А якщо не варто боятися, то можна протистояти. А якщо зможемо протистояти, то чому не виграти заради нормального світу?

Режисер знову і знову повторює, що саме страх керує людьми. І він є головною причиною змін у світі.

Ви грішні? Готуйтеся. За вами вже йдуть. Рецензія на серіал "Поклик пекла"
Кадр із серіалу "Поклик пекла"

Кому не варто дивитися цей серіал:

  • Якщо ви проти насилля і взагалі не дивитися фільми з убивствами, роздертими тілами та бризками крові. Пошкодуйте свою нервову систему. Фільм точно для тих, хто любить хоррори.
  • Якщо ви – релігійна людина. Не виключаємо, що маніпулювання з боку "панівної організації" у фільмі вас дратуватимуть.
  • Людям, які тільки почали дивитися корейські серіали, та чекають, що тут буде щось на кшталт "Гра в кальмара". Речі, які об'єднують ці серіали, – країна, яка зняла цей продукт, нерозуміння, як це взагалі може відбуватися, насильство та яскраві кольори крові, які дуже виділяються на фоні загальної кольорової гами.
Ви грішні? Готуйтеся. За вами вже йдуть. Рецензія на серіал "Поклик пекла"
Кадр із серіалу "Поклик пекла"

Кому варто подивитися:

  • Якщо ви – прихильник фільмів про апокаліпсис, то ви точно не помилилися з вибором.  Тут усі люди перебувають у страху. Хтось боїться отримати страшну звістку, яка може прийти у будь-яку хвилину. Інші вже отримали та чекають свого жахливого кінця. Дехто шукає методи боротьби з цим хаосом і боїться, що його викриють.
  • Якщо для вас корейські фільми – це як культура, яку не можна не цінувати. Ви точно знаєте всі її переваги та недоліки та розумієте, чого очікувати від чергового хіта цієї країни.
  • Тим, хто любить фільми покопатися в собі, побоятися за усе людство чи полоскотати собі нерви. У вас є на це шість годин. Головне, не посивійте за цей час. Бо моторошно точно буде.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин