Зміст:
  1. Про що фільм
  2. Кілька фактів про фільм
  3. Раян Ґослінг – на своєму місці
  4. Кріс Еванс – божевільний поганець
  5. Другорядні ролі – тут немає зайвих
  6. Екшену вдосталь
  7. Локації – привіт усім, хто мріє про подорожі
  8. Логіка іноді страждає
  9. Продовженню бути?
  10. Кому сподобається
  11. Не сподобається, якщо

Утім, минулий оригінальний фільм Netflix "Червоне посвідчення" також рекламували як один з найкращих, а виявився – на один перегляд. Чи не повторила такий шлях і співпраця режисерів – братів Джо й Ентоні Руссо та акторів Кріса і Раяна Ґослінга? LIGA.Life розповідає, чому режисерів братів Руссо більше не пускатимуть до Праги та чому Еванс точно попрощався з Капітаном Америкою.

Про що фільм

Колишній агент ЦРУ Корт Джентрі, він же Шостий із таємної програми Sierra, він же Сіра Людина, не досконало виконує своє завдання, але дізнається про махінації у таємній структурі і стає тим, за чию голову обіцяють чималі гроші. 

Тепер за ним полюють і свої, і чужі, а головне – божевільний Ллойд Хансен, який може зупинити та вбити будь-кого. Він не збирається зупинятися і готовий на все, щоб отримати флешку з компроматом. Якою ціною – неважливо. Навіть якщо треба буде завдати болю дівчинці, яка живе з кардіостимулятором. 

Чи можуть два найкращих кілери "існувати" на одній території? Комусь треба поступитися "титулом" і життям.

Кілька фактів про фільм

  • Бюджет фільму – $200 млн. Це найдорожчий оригінальний фільм стримінг-платформи Netflix. 

  • Фільм знімали всього 5 місяців – з 1 березня до 31 липня 2021. 

  • Про екранізацію романів Марка Гріні про сіру людину говорили ще у 2011 році. Тоді головну роль мав зіграти Бред Пітт. Також була ідея адаптації: зробити агента-жінку і щоб її грала Шарліз Терон. 

  • За голову Шостого спочатку обіцяють $50 млн, але коли розуміють, що з ним впоратися не вдається, то збільшують цю нагороду до  $60 млн  – відповідна ціна для його кодового імені. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
Кадр з фільму "Сіра людина"/Netflix

Читайте також: Голі сідниці Татума, гумор Пітта та вкрадена Буллок – рецензія на фільм "Загублене місто"

Раян Ґослінг – на своєму місці

Його Шостий – не настільки технічний, як Ітан Хант у виконанні Круза, і не "ідеальний" як Джеймс Бонд. Він може провести спецоперацію без закоханості у партнерку по зброї, на відміну від деяких шпигунів. Хоча б у цьому фільмі без шаблонів. 

Ґослінг грає рівно так, як потрібно, щоб зацікавити новим героєм майбутньої франшизи – є історія, біль, є близькі, і за кого він відповідає.

Він стриманий і розраховує всі кроки. Може здатися, що в деяких моментах хочеться більше різних емоцій від Шостого, але насправді вони логічно пояснюються історією, чому він такий. 

Самі брати Руссо пояснювали, що сіра людина має бути мінімалістичною на емоції, і Ґослінгу вдається одним поглядом передати все, що для когось треба пояснювати великими монологами. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
Кадр з фільму "Сіра людина" / Netflix

"Це персонаж, який ототожнює себе з Сізіфом. Він також ув'язнений, і був ним майже все своє життя. ЦРУ витягнуло його з в’язниці лише для того, щоб працював на них усе життя. Герой Ґослінга шукає свободи. У фільмі як у притчі про добро і зло – всі герої сірі, але деякі схиляються до людяності, а деякі відходять від людяності. Це, зрештою, тематика фільму", - пояснив у своєму інтерв’ю Джо Руссо.

Цікавий виходить контраст двох головних героїв – спокійного Шостого й божевільного Гансена. Тим неочікуваніше і смішніше виходять моменти, коли Ґослінг припиняє бути "роботом-Шостим", а підколює своїх суперників чи підтримує жартами дитину, яку постійно рятує. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
На знімальному майданчику / Netflix

Читайте також: Коли Фагот озвучив Деппа: як, попри спротив, створили перший фільм з українським дубляжем

Кріс Еванс – божевільний поганець

Інтригою стрічки було ще й те, чи вдасться Крісу Евансу зіграти лиходія? Він же з 2011 року у більшості глядачів асоціюється з Капітаном Америкою. Правильним супергероєм, який не порушує своїх принципів, робить усе, щоб якомога менше людей постраждали, має чіткий план і забороняє друзям лаятися. 

Тому було два побоювання – або Еванс не впорається, або сильно нагадуватиме Капітана Америку, тільки злого. Вони не справдилися. Ллойда Гансена у виконанні Кріса Еванса хоча і не можна назвати геніальним лиходієм, бо таких божевільних вистачає в історії світового кінематографа, але в рамках сценарію Еванс показав максимум, який від нього хотілося побачити. 

Попри те, що Ллойд Еванса також викликає сміх, він, на відміну від свого колеги – Кріса Ґемсворта у "Спайдерхеді" – залишається божевільним лиходієм, кровожерливість якого все ж дещо лякає. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
Кадр з фільму "Сіра людина" / Netflix

Його манія величі й бажання довести всім, що він – номер один, десь нагадує витівки влади в Кремлі. Неважливо, хто загине – одна дитина чи лежатимуть гори трупів. Йому потрібно задовольнити своє его.

Щоправда, в деяких бойових моментах здавалося, що Еванс бив злодіїв, наче у нього в руках щит Капітана Америки. Усе ж таки звичка з 2011.

Читайте також: Феномен Топ Ґан: Меверік. Як фільм порушив стандарти Голлівуду й зібрав $1 млрд у прокаті

Другорядні ролі – тут немає зайвих

Біллі Боб Торнтон, можливо, трохи переграв кілька ключових моментів. Проте його тандем і з Ґослінгом, і з Евансом вдалися на 100%. Біллі Боб Торнтон грає Фіцроя, який відбирає усіх учасників проєкту "Sierra". І в його діалогах з Гансеном і Шостим простежується один з головних посилів фільму – від того, які у тебе риси характеру, залежить, яким ти станеш профі. Усі учасники "Sierra" були за ґратами, усі отримали шанс – вийти звідти та працювати на ЦРУ, усі проходили одне навчання, але Шостий став найкращим, бо від самого початку був іншим. 

Якщо вам сподобалася Ана де Армас у фільмі "Не час помирати", то її шпигунська кар'єра у "Сірій людині" також не залишить байдужими. Тут немає банальної любовної лінії. Ана показує, що жінка в ЦРУ не поступається чоловікам – ні фізично, ні логічно. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
Кадр з фільму "Сіра людина" / Netflix

Головну мотивацію Шостого – Клер Фіцрой, племінницю його наставника – грає Джулія Баттерс. Ви могли бачити цю юну акторку у фільмі Квентіна Тарантіно "Одного разу в Голлівуді" 2019 року. Коли Рік Далтон у тому фільму переживав період невпевненості та помітний спад у кар’єрі, саме героїня Баттерса мотивувала його не здаватися. У "Сірій людині" відбувається дещо схоже. 

Читайте також: Хронологія Марвел: у якій послідовності дивитися всі фільми. Список і пояснення

Екшену вдосталь

Цього й варто було очікувати від Джо й Ентоні Руссо, які знімали фільми з наймасштабнішими битвами "Месників". Тут традиційно: щоб врятувати світ, треба його спочатку самостійно зруйнувати. Раніше у фільмах братів Руссо це робили супергерої та злодії з інших Всесвітів, а тут вистачило секретної організації, одного колишнього агента і Праги.

Погоні, битви, вибухи настільки захопливі та вражають, що шкодуєш, що не дивишся це на великих екранах у кінотеатрі. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
Кадр з фільму "Сіра людина" / Netflix

Загалом у фільмі 9 екшен сцен – тут і падіння літаків, і бійка в трамваї. А головні погоні відбувалися на автомобілях AUDI – Audi RS e-tron GT, Audi Q4 Sportback e-tron, Audi RS 7 Sportback і Audi R8 Coupé.

Маленькі сцени шпигунських хитростей зацікавлюють глядача. Наприклад, коли Шостий вкотре показує, що може звільнитися з будь-якої пастки.

Читайте також: Їм 20 років! "Людина-павук", хіти Емінема та 5Nizza – 30 пісень і фільмів для ностальгії

Локації – привіт усім, хто мріє про подорожі

Загалом акторський склад і знімальна група відвідали сім різних країн: Францію, Чехію, Таїланд, Хорватію, Австрію, Азербайджан і США. І хоча більшу частину зйомок проводили на вулицях або в реальних історичних пам’ятках, художник-постановник Денніс Гасснер ще додатково побудував 21 декорацію у колишньому виробничому ангарі Boeing.

Ті, хто багато подорожує, можуть упізнати замок Шантії з Франції. Саме там знімали кульмінаційну битву. Це потрібно було зробити вночі, коли територія закрита для відвідувачів. Але уважні мандрівники при перегляді фільму можуть почати передивлятися свої фотографії з відвідування цього замку. Ні-ні! Все добре. Вам не здалося. Рів, який ми бачимо у фільмі, справжній, але розташований у Хорватії. Режисери поєднали у кіно дві локації. 



Прага "зіграла" і за себе, і за інші країни. Як зізнавалися режисери, тут знімали і "таїландські, і європейські події". 

Отже, що ми побачили в "Сірій Людині".

  • Манесів міст

  • Карлів міст

  • Віадук Негреллі

  • Національная галерея

  • Празький град 

  • Національна пам’ятка у Віткові

  • Муніціпальний будинок

Команда вирішила не використовувати багато GGI, а зняли кілька екшн-сцен на вулицях за допомогою справжніх каскадерів. А щоб зруйнувати "місто", спеціально побудували площу з фонтаном, де і "вибухали" місцеві вулиці.

Читайте також: Пам’яті Стена Лі – батька супергероїв Marvel з людськими серцями: Халка, Тора й інших

До речі, брати Руссо не впевнені, що тепер їм варто їхати до столиці Чехії. Жартують, що їх не впустять. Можливо, після того, як ви побачите фільм, то подумаєте: які фінансові збитки Празі нанесли ці вибухи? Не хвилюйтеся. Знімання перегонів і боїв тривали близько двох тижнів, через це команда Руссо перекрила дороги в Празі на кілька тижнів, що не надто радісно сприйняли місцеві. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
Кадр з фільму "Сіра людина" / Netflix

Логіка іноді страждає

А тепер – ложка дьогтю. Запитань до сценарію все ж вистачає. Є кліше, є моменти, які легко прорахувати наперед, 

Утім, відчуття "знову шаблонний бойовик" затирає акторська гра, екшен і вдала картинка. Тобто "Сіра людина" – не фільм на один раз, як було з "Червоним посвідченням". 

В історії з Крісом Евансом і Раяном Ґослінгом набагато більше плюсів. Стрічку можна додати в перелік якісних бойовиків 2022 року.

Сподіваємося, що у такий же чекліст ви вже додали "Топ Ґан: Меверік"? Якщо ні, то тут пояснюємо, чому варто подивитися новий фільм з Томом Крузом. 

Виклик "бондіані": Еванс і Ґослінг "розвалили" Прагу в найдорожчому фільмі Netflix
Кадр з фільму "Сіра людина" / Netflix

Читайте також: "У руках пса" на Netflix: найкраща роль Камбербетча, сльози Данст і "гомофоб-перевертень"

Продовженню бути?

Попри те, що це стрічка братів Руссо, які знають про традицію двох сцен після титрів у кіновсесвіті Марвелів, тут сидіти і чекати, коли ж з'являться майбутні анонси не треба. Сцен не буде. 

Хоча кінець фільму залишає чимало питань і, скоріш за все, більшість із них ми дізнаємося уже в наступних частинах пригод Шостого.

Неодноразово в інтерв'ю брати Руссо заявляли, що хочуть зняти шпигунську кінематографічну франшизу рівня "бондіани". Тим більше, що сценарій написали за мотивами романів Марка Гріні "Сіра людина". Це вже 11 опублікованих історій, ще одну анонсують у 2023-му. Розгулятися є де.

Кому сподобається

  • Якщо ви любите жанр екшенів – сподобаються і масштаби, і як це знято.

  • Якщо ви – прихильник Еванса чи Ґослінга. Ролі не найкращі в їхній кар’єрі, але грають на високому рівні.

  • Хочеться відпочити і подивиться щось нове, але не йти в кінотеатри.

Не сподобається, якщо

  • Ви не любите жорстокість.У фільмі вистачає таких сцен.