Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт розповів виданню Tribuna.com про шанси "синьо-жовтих" на Олімпіаді в Пекіні, патріотичне виховання українських олімпійців та бажання провести зимові Ігри в Україні. Вибрали найцікавіші цитати. 

Про спорт поза політикою. Олімпіади мають бути вищими за політику. Але зараз ми бачимо провокації, які трапляються з нашими спортсменами. Тому ми проводили патріотичну онлайн-нараду для спортсменів та тренерів, дали рекомендації, як себе поводити. Щоб не стояли поряд з російськими спортсменами, не робили фото…

Ми лише рекомендуємо, змусити я не можу…

Я розумію, що є дружба багато років між спортсменами, тренуються разом. Але треба розуміти, що на змаганнях – це конкуренти. Це країна, з якою ми воюємо. Потрібно розділяти. 

Читайте також: "За мир в усьому світі" та проти вакцинації – з інтерв'ю олімпійського чемпіона Абраменка

Про проведення Олімпіади-2030 в Україні. Крім Буковелю (там буде біатлонний комплекс. – Ред.), нічого з побудови інфраструктури для зимових видів не розпочато. Все тільки проєктується, воно в ескізних планах. У Львові будемо будувати палац спорту для хокею, а в Києві буде палац для зимових видів. Але західний регіон – це те місце, де відбуватиметься Олімпіада, ви ж розумієте. Наприклад, скелетон чи бобслей можемо проводити в Латвії, там є вся ця інфраструктура. Бо вона ж дорого коштує і в обслуговуванні теж.

МОК рекомендує, щоб ми не будували такі дорогі об’єкти, а використовували їх в країнах поруч.

Читайте також: Мільярди в лід. Зеленський хоче провести Олімпійські ігри. Це варто робити?

Про фінансову підтримку спортсменів. У 2021 році (підготовка до Олімпіади в Пекіні) нам обійшлася в 75,5 млн гривень, а у 2022-му – 11,5 млн гривень витрачено на підготовку наших команд. Разом – 87 млн за останні два роки. А ще ж були до цього за два роки приблизно такі самі суми. Все, що федерації просили у держави для підготовки до Пекіна, ми все дали. На 95% закупили необхідного інвентаря. Все було зроблено вчасно. Тиждень тому була ще одна онлайн-зустріч зі спортсменами та тренерами. Я ще раз перепитав, чи є якісь запитання або зауваження. Всі промовчали, сказали, що все добре. Я тоді не знаю, якщо хтось після Олімпіади скаже, що чогось не вистачило. Таке буває теж.

Про український допінг-скандал. Ми зараз повністю співпрацюємо з WADA. Провели свій аудит, відкрили все для WADA, надали всі листи та інформацію, яку вони запитували, коли все це вибухнуло.

Бо були моменти, коли нас могли позбавити права виступати під нашим стягом.

Але наші разом з WADA дії забезпечили відсутність наслідків для українських спортсменів за результатами розслідування… Від початку було зрозуміло, що український кейс повністю відрізняється від російського. Звільнено директора Національного антидопінгового центру України та його заступника. WADA почала все контролювати самостійно, комісія ще працює. Але ми вийдемо з цієї ситуації, все у нас залишиться. 

Читайте також: Усе, що треба знати про фігурне катання та шанси України на Олімпіаді в Пекіні

Про відповідальність за результат на Олімпіаді. В усі види спорту, які поїхали у Пекін, вкладено багато коштів – створюються умови, закуповується обладнання, проводяться навчально-тренувальні збори. Потрібно відповідати за це. Не тільки міністр має відповідати, коли є провал на Олімпійських іграх, а й тренери з президентами федерацій. Взагалі, тренерські склади, які готують команди… Міністерство відповідає за спортивну політику, яку формує. Закуповує обладнання, займається інфраструктурою, надає кошти на підготовку збірних команд. Але в збірних є ще федерації, які працюють разом з міністерством. Вони взяли на себе відповідальність готувати спортсменів за бюджетні кошти.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин