COVID проти України: як ми втратили шанс на медаль на Олімпіаді-2022
Фото: EPA

Збірна України з фристайлу не виступала сьогодні, 10 лютого, у командному турнірі. Причина – позитивні тести на коронавірус у трьох українських спортсменів: Дмитра Котовського, Олександра Окіпнюка та Анастасії Новосад. Із негативним тестами зараз інші фристайлісти – Олександр Абраменко та Ольга Полюк, але двох спортсменів замало для участі у командному турнірі. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Саме у цьому виді спорту Україні прогнозували чи не єдину медаль зимової Олімпіади. Адже українська команда, у складі якої Олександр Абраменко, Анастасія Новосад та Дмитро Котовський, двічі здобували бронзові нагороди на етапах Кубка світу з фристайлу. 

Це не єдиний випадок, коли позитивні тести залишають українців без виступів на Олімпіаді.

Першою втратила можливість виступити на запланованих стартах олімпійська чемпіонка 2014 року Олена Білосюк, більше відома за дівочим прізвищем Підгрушна. Біатлоністка отримала позитивний тест напередодні змішаної естафети. Саме в цій гонці від українців чекали якщо не медального, то точного найвищого результату. 

COVID проти України: як ми втратили шанс на медаль на Олімпіаді-2022
Фото: EPA

Результати, емоції та останні новини з Пекіна ви можете прочитати у нашому спецпроєкті Олімпіада-2022.

Через позитивний тест ще одна біатлоністка – Дар'я Блашко – отримала позитивний тест напередодні індивідуальної гонки і також не вийшла на старти.

Фігурист Іван Шмуратко мав виступати у командному турнірі, але отримав позитивний тест і не зміг допомогти збірній. Як результат, за "чоловічий виступ" Україна не отримала жодного бала. 

Єдина українська сноубордистка, яка вигравала чемпіонат світу, Аннамарі Данча, також відчула на собі усі "привілеї" позитивного тесту. Ще до вильоту у Китаї українка отримала позитивний тест, довго була вдома, коли кілька тестувань показали, що вона не хвора, сноубордистка все ж  полетіла на Олімпіаду. Але китайський тест показав позитивний результат.

Данчу ізолювали, але дозволили кожні 12 год робити тест, якщо все добре – виходити на старт. Напередодні змагань на паралельному гігантському слаломі українська спортсменка отримала необхідний результат і вже готувалася зранку виступати. Розпочалися змагання, після кількох пар, які вже стартували, організатори заборонили Аннамарі Данча виходити "на сніг".

Після тривалих переговорів НОК України та китайської сторони, українку все ж випустили змагатися. Українка фінішувала 26-ю і не стримувала сліз, каже, намагалася зібратися після такого стресу.

COVID проти України: як ми втратили шанс на медаль на Олімпіаді-2022
Аннамарі Данча на Іграх у 2018 році. Фото EPA

Про всі рекорди, які встановлено на Іграх у Пекіні, можете прочитати тут. 

Вимушений просидіти на ізоляції та пропустити кілька важливих тренувань і санкар Андрій Мандзій. 

А стрибун Віталій Калініченко через позитивний тест невчасно вилетів з Європи та пропустив свої перші старти.

Водночас позитивні тести не означають, що усі спортсмени пропустять і наступні змагання. Щойно спортсмени не матимуть позитивних тестів, вони можуть виступати на Олімпіаді.