Котам до вподоби навіть уявні коробки. Експеримент

Американські дослідники провели експеримент довкола любові котів до коробок. До нього вони залучили 500 власників котів.

Результати описали в журналі Applied Animal Behavior Science, пише Science Alert.

У роботі під назвою "If I fits I sits" ("Якщо я влізу, я сяду") добровольців попросили провести вдома експеримент з котом і декількома фігурами, включаючи квадрат Каніжа – оптичну ілюзію, що складається з чотирьох надрізаних кружечків. Фігури ставлять таким чином, щоб вони нагадували чотири кути квадрата. Кожен волонтер повинен був зняти експеримент на камеру і відправити ролик вченим.

Тоді котам давали вибір: квадрат, фігуру, схожу на квадрат, чи фігуру, де надрізані кути кружечків дивляться в різні боки.

Самі ж господарі під час експерименту були в непрозорих сонцезахисних окулярах, щоб випадково не подати вихованцеві якоїсь підказки.

У фінал вийшли 30 записів волонтерів. Згідно з ними, кішки сідали в звичайний квадрат так само часто, як і в квадрат Каніжа, а неправильний квадрат Каніжа вони вибирали набагато рідше.

"Це підтримує нашу гіпотезу про те, що кішки сприймають ілюзорний квадрат так само, як і реальний", – резюмували автори дослідження.

Чому коти сідають в коробки – вже інше питання. Вчені припускають, що в таких коробках, нехай навіть уявних, тварини відчувають себе комфортніше.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин