Котам до вподоби навіть уявні коробки. Експеримент

Американські дослідники провели експеримент довкола любові котів до коробок. До нього вони залучили 500 власників котів.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Результати описали в журналі Applied Animal Behavior Science, пише Science Alert.

У роботі під назвою "If I fits I sits" ("Якщо я влізу, я сяду") добровольців попросили провести вдома експеримент з котом і декількома фігурами, включаючи квадрат Каніжа – оптичну ілюзію, що складається з чотирьох надрізаних кружечків. Фігури ставлять таким чином, щоб вони нагадували чотири кути квадрата. Кожен волонтер повинен був зняти експеримент на камеру і відправити ролик вченим.

Тоді котам давали вибір: квадрат, фігуру, схожу на квадрат, чи фігуру, де надрізані кути кружечків дивляться в різні боки.

Самі ж господарі під час експерименту були в непрозорих сонцезахисних окулярах, щоб випадково не подати вихованцеві якоїсь підказки.

У фінал вийшли 30 записів волонтерів. Згідно з ними, кішки сідали в звичайний квадрат так само часто, як і в квадрат Каніжа, а неправильний квадрат Каніжа вони вибирали набагато рідше.

"Це підтримує нашу гіпотезу про те, що кішки сприймають ілюзорний квадрат так само, як і реальний", – резюмували автори дослідження.

Чому коти сідають в коробки – вже інше питання. Вчені припускають, що в таких коробках, нехай навіть уявних, тварини відчувають себе комфортніше.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин