На ВДНГ проведуть Масницю з традиційними українськими обрядами
Фото: ВДНГ

25 та 26 лютого на ВДНГ влаштують Масницю, на якій можна буде побачити обряд Колодія, виступ Київського вогняного театру, взяти участь у майстер-класі з хусткування та скуштувати вареників.

Захід розкриватиме тему українських традицій: народних ритуалів, вбрання і страв. На події відбуватиметься давній український обряд Колодія. Оскільки це свято символізувало початок нового циклу залицянь і пошуку пари, він передбачав участь неодружених хлопців. Так, до ніг молодикам, які досі не визначилися з обраницею, прив’язували дерев’яну колоду, заплетену стрічками та квітами, на знак засудження за довгі вагання. 

Ще один важливий елемент Масниці, який використовували наші предки, буде у програмі — спалення солом’яного опудала, яке уособлювало злі сили зими. Під час заходу виступатиме вуличний театр та можна буде пройти майстер-клас з хусткування. Також на події пригощатимуть різноманітними традиційними стравами.

Масниця — це традиційне українське свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом. Перші згадки про Масницю зафіксовано у IV ст. н. е., а найбільш активно святкувати її почали в часи Київської Русі.