Режисер "Атлантиди" про 2025 рік: Перемога на Донбасі здавалася реальною до того часу

У першому варіанті сценарію фільму "Атлантида", який змагатиметься від України за "Оскар", дія розгорталася в минулому – у 2016 році, в Маріуполі. 

Про це розповів режисер фільму Валентин Васянович в інтерв'ю Bird in Flight.

Утім, режисеру спала на думку ідея перенести дію в майбутнє. 

"Тоді я відчув себе щасливою людиною, адже в майбутньому я міг конструювати світ як захочу. Міг зробити так, щоб у Маріуполі та Донецьку заговорили українською мовою, наприклад", – розповів Васянович.

Чому саме 2025 рік – бо на час зйомок фільму режисер сподівався, що до цього року Донбас звільнять з-під окупації.

"Як українцю і патріоту, мені хотілося, щоб наша країна перемогла, — період з 2020 по 2025 рік здавався цілком реальним. Потім влада змінилася. Перемога вже не здається такою реальною, іноді навіть думаю: "Аби вони не здали все". Якби я сьогодні писав сценарій, то переніс би дію у 2045 рік", – поділився Васянович.

Події фільму "Атлантида" розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

  • Світова прем’єра "Атлантиди" відбулася на Венеційському кінофестивалі, де картина здобула перемогу.
  • В Україні стрічку презентували 26 вересня, в рамках міжнародної конкурсної програми Одеського міжнародного кінофестивалю.
  • В прокат "Атлантида" вийде 5 листопада 2020 року.