Україна висунула на "Оскар" драму "Атлантида"

За цьогорічний "Оскар" змагатиметься український фільм "Атлантида", в категорії "Міжнародний повнометражний фільм".

Про це повідомила пресслужба Держкіно.

Драму Валентина Васяновича відібрав Український оскарівський комітет з-поміж трьох вітчизняних фільмів. Серед претендентів були також стрічки "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча та "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірини Цілик. Про те, як проходить національний відбір, ми писали раніше.

Читайте також: Премія "Оскар" оновила вимоги для номінантів на "Найкращий фільм" – чотири стандарти

Доповнення: Голова Українського оскарівського комітету Алік Шпилюк та автори фільму "Атлантида" упевнені, що у драми хороші шанси на кінопремії.

"Практично в цьому складі Український оскарівський комітет працює з 2016 року. Як на мене, за ці роки, мені здається в "Атлантиди" найбільші шанси порівняно з минулими претендентами", - сказав Шпилюк на прес-конференції, пише "Інтерфакс-Україна".

Режисер "Атлантиди" Васянович також зауважив, що "наразі у нас все є, щоб потрапити в шорт-лист".

Події фільму "Атлантида" розгортаються у 2025 році, після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання.

Світова прем’єра "Атлантиди" відбулася на Венеційському кінофестивалі, де картина здобула перемогу.

Українська прем’єра стрічки очікується вже 26 вересня, в рамках міжнародної конкурсної програми Одеського міжнародного кінофестивалю.

В прокат "Атлантида" вийде 5 листопада 2020 року.

Через пандемію коронавірусу 93-тю церемонію вручення "Оскара" перенесли спочатку на лютий 2021 року, а потім на квітень. Попередньо, церемонію проведуть 25 квітня 2021 року. Ще у лютому 2020 року з'явився прогноз експертів, які фільми претендуватимуть на "Оскар-2021".