У Києві масово встановлюють нові парклети: чому їх критикують урбаністи
Фото: КП по УЗН Дніпровського району

На Дарницькій площі (Дніпровський район) у Києві комунальники встановили новий парклет, повідомили у комунальному підприємстві, яке відповідає за озеленення району. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Парклет розмістили у сквері неподалік підземного переходу. У спеціальних горщиках висадили 200 злакових трав та квітів, три гортензії та два дерева — катальпи "nana". 

"Дане місце на сьогодні уже має попит серед людей для відпочинку та є невідʼємною частиною у боротьбі з встановленням МАФів та паркуванням приватного транспорту", — кажуть у підприємстві.

Як пише Хмарочос, немає доказів того, що тут раніше були МАФи чи паркувались авто.

У Києві масово встановлюють нові парклети: чому їх критикують урбаністи
Фото: КП по УЗН Дніпровського району

Парклет — це формат вуличних меблів з озелененням, які зазвичай встановлюють на місцях паркування авто (на паркінгах або смугах паркування). Парклет належить до методів тактичного урбанізму і має одну мету — "відвоювати" міський простір в автомобілів. Урбаністи ще називають парклет "способом продовжити тротуар".

Як явище парклет виник у США — у 2005 році у Сан-Франциско містяни встановили на одному з паркувань лавки та вуличні рослини з квітами. Згодом це місце стало популярним, люди почали там проводити час, а машини більше не могли паркуватись. Після цього парклети почали з'являтись в інших містах США та навіть "перекочували" до Європи.

У Києві масово встановлюють нові парклети: чому їх критикують урбаністи
Парклет у Лондоні від WMB Studio. Фото: Ed Butler, Mickey Lee

Проблема в тому, що міська влада у Києві встановлює парклети не на місцях паркування, а у просторах, що й так належали пішоходам — на тротуарах, у скверах. Фактично це не парклети, а звичайні лави для відпочинку. 

Парклет на Дарницькій площі — не перший. Влада у Києві почала активно встановлювати їх навесні цього року — такі меблі з’явились біля цирку, а також поблизу станції метро "Політехнічний інститут". 

У Києві масово встановлюють нові парклети: чому їх критикують урбаністи
Фото: Ne:Urban

"КМДА підміняє зміст формою. Конструкція на фото не є парклетом. Вона поставлена на території невеликого скверу за павільйоном зупинки громадського транспорту. Це не проїжджа частина. Це не парковка. Отже, будь-які конструкції на цьому місці не можна називати парклетами", — коментує Сергій Момотюк, автор блогу про урбаністику та міста NE:Urban.

Водночас урбаніст додає, що він не проти встановлення таких меблів. "Мені не подобається лише те, що їх називають парклетами, бо це просто неправда. Та й до реалізації є певні питання", — додав Момотюк.

Організація "Пасажири Києва", своєю чергою, розкритикувала парклет на Політехнічному інституті, оскільки він встановлений поблизу восьмисмугового проспекту, де зашкалює шумове навантаження.  "Там рівень шуму такий, що просто проходити поруч не комфортно. Не те що сидіти", — коментують активісти.

Перший парклет у Києві з’явився у 2021 році на Подолі, на вулиці Хорива. Його встановили також на тротуарі, щоправда, там, де раніше хаотично паркувались авто. За експеримент відповідав Юрій Грановський — колишній співзасновник організації "Агенти змін".

У Києві масово встановлюють нові парклети: чому їх критикують урбаністи
Фото: facebook.com/podil.parklet

За кілька років стан цього парклету погіршився, й він втратив популярність серед містян. У 2022 році данський урбаніст Мікаель Колвілл-Андерсон оновив парклет — пофарбував його і відремонтував. На парклеті знову почали відпочивати люди. А у 2024 році ініціативна команда "DIY Київ" провела реконструкцію цього парклету.