За підтримки За підтримки
За підтримки
Зміст:
  1. "Пощастило — я втратив лише ногу": історія Олега
  2. Повернення до життя через рух
  3. 400 000 грн на корисну справу
  4. Як податися на грант
  5. Як можна використати грантові гроші
  6. Які адаптивні простори потрібні ветеранам

Рухова активність — потужний інструмент для реабілітації та соціальної інтеграції ветеранів війни. Проте не в кожному навіть великому місті України є спеціально обладнані майданчики для людей з інвалідністю. Задля надання грантів громадам на створення адаптивних клубів благодійники об’єдналися з державою. LIGA.net розповідає деталі про проєкт "Час діяти, Нестримні". 

"Пощастило — я втратив лише ногу": історія Олега

40-річний боєць ТрО Олег Андрієнко втратив ногу під час оборони Макарова, що на Київщині, 1 березня 2022 року. "У Макарові йшли жорстокі бої, і ми потрапили під авіаудар. Двоє моїх побратимів загинули. Мені пощастило більше ― я втратив лише ногу", ― розповідає Олег. 

Подолати пережитий травматичний досвід чоловіку допомогло постійне спілкування з рідними, зокрема трьома доньками. Каже, просто не мав права розклеїтись перед своїми дівчатами, хотів довести, що тато такий самий веселий та активний, як завжди.

Тому за першої ж нагоди разом з доньками чоловік вирушив на забіг, чим неабияк усіх здивував. Ба більше — зараз ще й планує зайнятися таким екстремальним видом спорту, як роуп-джампінг (стрибками з великої висоти)."Я раніше ходив до спортзалу, але після травми довелося пів року чекати, поки сформується культя. Потім ще пів року я фактично вчився ходити"

"Тепер, коли я звик до нового стану, потроху повертаюся у спорт, займаюся з дітьми. Раніше я бігав у футбол, нині віддаю перевагу тенісу, силовим тренажерам. Бо зі штучною кінцівкою вже не можу давати навантаження, як раніше. Ще й потрібно розподіляти їх правильно, аби не нашкодити", ― розповідає чоловік. 

Олег вже навчився їздити на велосипеді. Надалі мріє відновити навичку бігу і долати далекі дистанції. Для цього чоловікові треба поставити спортивний протез ― біонічну кінцівку, що дозволяє повноцінно займатися спортом.

Біонічний протез
Біонічний протез
Це штучний орган, який частково або повністю замінює втрачену кінцівку або орган та імітує його функції. На відміну від традиційних протезів, біонічні протези використовують передові технології, такі як мікропроцесори, датчики та штучні м'язи для відтворення складних рухів та відчуттів.

Олег наголошує на важливості фізичної активності для кожного українця, особливо для ветеранів. Фізична культура та активність прискорюють реабілітацію та соціалізацію поранених захисників. 

"Нині в Україні існує брак спортивних закладів для ветеранів, і цю нішу необхідно заповнювати. Травмований військовослужбовець часто закривається у собі, сидить удома, втрачає навички соціалізації. І щоб цього не сталося, ветерани мають розуміти, що для них є можливості дозвілля та розвитку. Це стимулює далі працювати й жити", ― пояснює Олег.

Реабілітологи стверджують, що найчастіше військові звертаються із травмами коліна, попереку та плечей. Фото надано МХП
Реабілітологи стверджують, що найчастіше військові звертаються із травмами коліна, попереку та плечей. Фото надано МХП

Повернення до життя через рух

Своїм прикладом Олег вирішив надихати інших ветеранів до відновлення. Так він став координатором проєкту "Активні парки" у своєму селі Великий Карашин на Київщині. 

"Проєкт створений для популяризації та розвитку масового спорту серед українців. Ми організовуємо фізично-оздоровчі заходи для всіх груп населення в різних куточках України, роблячи фізичну культуру доступною для кожного. Цим самим підтримуємо та покращуємо психологічне та фізичне здоров'я українців. На майданчиках працюють координатори, які допомагають залучити якнайбільше людей до здорового способу життя", – розповів керівник ДУ "Спорт для всіх" та проєкту "Активні парки" Андрій  Ребрина.

Активні парки
"Активні парки"
Програма президента України, яка реалізовується ДУ Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх" за підтримки Міністерства молоді та спорту України. Являє собою навігаційну карту безплатних для населення рекреаційних занять у парках та скверах. Основною метою є залучення людей до систематичних тренувальних сесій, спрямованих на розвиток основних рухових якостей — витривалість, сила, спритність, координація, гнучкість, швидкість.

Втім, можливості займатися фізичною культурою, спілкуватися й таким чином повертатися до повноцінного життя мають одиниці травмованих захисників. 

Зважаючи на запит від ветеранів та громад, ДУ "Спорт для всіх" та Благодійний фонд "МХП-Громаді" спільно з партнерами оголосили грантовий конкурс, що допоможе громадам облаштувати адаптивні клуби для травмованих військовослужбовців.

400 000 грн на корисну справу

Щоб стимулювати бажання піклуватися про ветеранів та створити для них найкращі умови у цивільному житті, в Україні запустили проєкт "Час діяти, Нестримні". Це — грантова ініціатива для громад, які можуть отримати до 400 тис. грн на створення у своєму селі, селищі чи містечку адаптивного клубу "Нестримні". Половину суми виділяє держава, половину — Благодійний фонд "МХП-Громаді".

30 адаптивних клубів вже працюють по всій Україні. Там особи з інвалідністю, зокрема ветерани, військові та їх сім’ї можуть займатися спортом, отримувати фахові консультації від тренерів і в такий спосіб активно реінтегруватися в цивільне життя. 

"Для людей з інвалідністю фізична культура — це вікно входу до якісного, свідомого та мотивованого життя".

"Ми маємо це забезпечити, тому продовжуємо й розширюємо цю ініціативу спільно з партнерами", — зазначає міністр молоді та спорту Матвій Бідний. 

Директорка Благодійного фонду "МХП-Громаді" Тетяна Волочай додає: "Для нашого благодійного фонду, який уже 9 років розвиває невеликі містечка й села, цей проєкт — про віру в силу громад та їхню підтримку на шляху до впровадження інклюзивних практик, щоб усі охочі мали доступ до занять спортом". 

Благодійний фонд "МХП–Громаді"
Діє з 2015 року. Головна місія — комплексний розвиток громад, щоб там хотілося жити. Географія діяльності налічує 13 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення Фонд системно підтримує українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.
Під час презентації старту програми ''Час діяти, Нестримні'' відбулося відкрите тренування ветеранів в одному з адаптивних клубів ''Нестримні''. Фото надано МХП
Під час презентації старту програми ''Час діяти, Нестримні'' відбулося відкрите тренування ветеранів в одному з адаптивних клубів ''Нестримні''. Фото надано МХП

Як податися на грант

Спробувати отримати фінансування на створення адаптивного майданчика для ветеранів можуть громадські об’єднання і благодійні фонди, органи місцевого самоврядування, комунальні підприємства, установи, організації та заклади охорони здоров’я.

"Час діяти, Нестримні". Як отримати 400 000 грн на створення інклюзивного простору для ветеранів

Щоб подати заявку на участь у конкурсі "Час діяти, Нестримні", необхідно заповнити анкету та підвантажити заповнену аплікаційну форму та бюджет проєкту. Для громад та організації є обов’язкова умова ― співфінансування проєкту у розмірі не менше ніж 200 000 грн. 

Крім фінансової частини, організатори передбачили також освітню складову. Протягом червня триватимуть онлайн-консультації з порадами й кейсами для формування та подання грантової заявки. 

Переможці проєкту отримають: 

  • грантове фінансування на реалізацію проєкту;

  • безплатне навчання (офлайн), спрямоване на підвищення професійних компетенцій тренерів спортивних центрів;

  • безплатне навчання бухгалтерського супроводу діяльності для тренерів, зокрема особливостей відкриття ФОП;

  • безплатне навчання методів ерготерапії, що спрямовані на відновлення втрачених рухових функцій та дрібної моторики;

  • менторську підтримку від спеціалістів під час реалізації проєктів.

Подавати заявки можна на сайті конкурсу до 4 липня. Переможців обіцяють оголосити 30 липня.

"Час діяти, Нестримні". Як отримати 400 000 грн на створення інклюзивного простору для ветеранів

Як можна використати грантові гроші

Після проведення конкурсу та оголошення переможців кожен з десяти клубів "Час діяти, Нестримні" матиме фінансування від 600 тис. грн. Ці кошти можна буде витратити на поточний ремонт майбутнього центру, закупівлю спортивного інвентарю та обладнання.

Оплата тренера протягом року буде фінансуватись як надання послуг фізичній особі-підприємцю. Але за рік громада має знайти джерела фінансування, щоби продовжувати оплачувати послуги фахівця.

З часом клуби "Час діяти, Нестримні" можна робити самоокупними — проводити там заняття для цивільних людей, продавати абонементи. Для ветеранів та осіб з інвалідністю відвідування таких центрів має завжди бути безплатним.

На пресконференції, присвяченій запуску грантової програми, керівник проєкту ''Активні парки'' Андрій Ребрина та директорка Благодійного фонду ''МХП-Громаді'' Тетяна Волочай наголошували, що головна мета проєкту — зробити спорт доступним для всіх. Особливо для ветеранів, що реабілітуються після важких травм. Фото надано МХП
На пресконференції, присвяченій запуску грантової програми, керівник проєкту ''Активні парки'' Андрій Ребрина та директорка Благодійного фонду ''МХП-Громаді'' Тетяна Волочай наголошували, що головна мета проєкту — зробити спорт доступним для всіх. Особливо для ветеранів, що реабілітуються після важких травм. Фото надано МХП

Які адаптивні простори потрібні ветеранам

За словами реабілітолога Володимира Ярмощука, який, зокрема, займається відновленням поранених військовослужбовців, основне призначення адаптивних спортивних просторів ― індивідуальний темп занять для кожного ветерана.

"У груповому тренуванні всі виконують одне завдання. А ті люди, які не мають звичайних фізичних можливостей, не можуть виконувати те, що роблять здорові спортсмени. Крім того, виконуючи загальні вправи, травмовані бійці можуть собі нашкодити", ― каже він.

Серед методів реабілітації, за його словами, ключове значення має електроміостимуляція, заняття з еспандерами, акупунктурні килимки тощо. Найчастіше, стверджує реабілітолог, військові звертаються із травмами коліна, попереку, плечей. "Коліна, поперек і плечі – це три зони, які страждають майже у кожного", ― каже він. 

Фахівець додає: ветерани потребують індивідуального підходу, щоб повноцінно повернути втрачені внаслідок поранення функції. Тому створення адаптивних спортивних майданчиків є значним кроком для реабілітації військових та формування інклюзивного суспільства в Україні.