Партнерський проєкт Партнерський проєкт
Партнерський проєкт
Зміст:
  1. Порада №1. Зробіть ліжко безпечним
  2. Порада №2. Не накопичуйте зайві речі
  3. Порада №3. Почистіть килими
  4. Порада №4. Придбайте зволожувач та очищувач повітря
  5. Порада №5. Не паліть вдома, а краще – взагалі не паліть
  6. Порада №6. Менше побутової хімії
  7. Порада №7. Слідкуйте за продуктами у холодильнику
  8. Порада №8. Регулярно чистіть вентиляцію, контролюйте використання газу
  9. Порада №9. Не накопичуйте промоклі речі та вологу білизну
  10. Порада №10. Робіть регулярне прибирання

Подарунки запаковані, або принаймні список таких складений, і поступово кількість пунктів у ньому зменшується. Ялинка придбана, або ж видобута з антресолей чи балкону разом з іграшками та гірляндами. Організм потроху звикає до мандаринів, а господині витирають пил зі своїх кулінарних книг з власними ексклюзивними рецептами. Але чого дуже важливого в цьому списку святкових приготувань бракує? Звісно ж, генерального прибирання.

Так, направду, прибираємо вдома ми (як нам здається) доволі часто. Але виділити достатньо часу на ретельне прибирання вдається хіба що перед святами. Бо ми прагнемо проводити святкові дні у затишку та чистоті. Та маленькі, подекуди мікроскопічні, підступні вороги здатні зіпсувати нам весь настрій. Побутовий пил, пліснява, шерсть домашніх улюбленців – це далеко не весь перелік того, що оточує всіх нас. Та ефективно боротися з алергенами можна і треба. Ми підготували 10 порад, як вдало завершити передсвяткові приготування та зробити свій дім чистим і гіпоалергенним.

Порада №1. Зробіть ліжко безпечним

Так, це найперше і найголовніше, бо уві сні ми проводимо третину життя. А тому, тримайте своє ліжко у чистоті.

  • не пускайте домашніх улюбленців (якщо такі є) у спальню. Бо вони залишать у вас чимало шерсті, як би ви не намагалися їх вичісувати та доглядати. Тому встановити особисті кордони не завадить;

  • періть білизну за високої температури. Як мінімум, 60 градусів за Цельсієм. Так ви знищите пилових кліщів та алергени, які вони продукують;

  • приберіть жалюзі. Особливо венеційські. Вони – виняткове джерело пилу у важкодоступних місцях. Натомість, повісьте штори, які легко регулярно прати.

  • мінімізуйте кількість дрібничок у кімнаті. Так, це все класичні джерела пилу; Любите декор та антураж? Без проблем, тоді мийте або пилососьте усе те, що, на вашу думку, додає спальні затишку.

Ось, що з цього приводу радить спеціаліст: "Необхідно замінити подушки та матраци, наповнені пухом або пір'ям, на синтетичні. Матеріалу має бути властива висока провітрюваність (поліестер, ліоцел, тінсулейт, синтепон не підходять). Якщо замінити геть усе не виходить, почніть з подушок. Важливо використовувати захисні чохли на матраци або ж придбати гіпоалергенні. Прати постільну білизну важливо щотижня за температури 60 градусів і вище" – каже лікарка-алерголог Олена Бачинська.

Генеральне прибирання: готуємось до свят та позбуваємось алергенів

Порада №2. Не накопичуйте зайві речі

"Ой, це ж улюблена сукня, трошки перешити – і все ок". А ось самокат, від якого відлетіло колесо, і вже рік не доходять руки полагодити. А ще ж є кільканадцять різних "дуже корисних" штук, які подарувала мама, колись згодиться або шкода викинути. Але проблема в тому, що дати раду тим речам не доходять руки, і як наслідок, утворюються терикони всякої всячини, що слугують прихистком різного роду бруду і джерелом алергенів. Тому, влаштовуйте сімейний челендж, проводьте розхламлення хоча би двічі на рік. Повірте, це нескладно, і крім чистоти і вільного простору дарує відчуття легкості.

Генеральне прибирання: готуємось до свят та позбуваємось алергенів

Порада №3. Почистіть килими

Що м'якішим та зручнішим є килим, то більше пилу він збиратиме. Аби утримувати його в чистоті, слід кілька разів на тиждень чистити або пилососити його. Тому якщо ви прихильник м'яких поверхонь та теплих пледів – вам варто обзавестись помічником, з лінійки CordZero™ A9 від LG. Їхня "фішка" полягає у власній вакуумній технології повітряного потоку AEROSCIENCE™, яка використовує потужні мінівихори повітря для відокремлення часток пилу. "Розумний" інверторний двигун LG Inverter Motor2 обертає вентилятор на надвисоких швидкостях, завдяки чому сильні потоки повітря витягують навіть глибокі забруднення. 

Генеральне прибирання: готуємось до свят та позбуваємось алергенів
Cord Zero A9 Lite

У нових вертикальних пилососах  потужність подається прямо на щітку. Технологія щітки Anti-tangle легко прибирає шерсть домашніх тварин, що робить прибирання надзвичайно комфортним. Завдяки вакуумній технології сильні потоки повітря не тільки вичищають бруд, який глибоко в’ївся у килимові покриття, але й дозволяють делікатно почистити клавіатуру, прибрати у важкодоступних місцях або привести до ладу навіть салон авто.

Порада №4. Придбайте зволожувач та очищувач повітря

Ми – це не лише те, що ми їмо, але й те, чим дихаємо. Звісно, прописну істину про регулярне провітрювання приміщень знають всі. Та в умовах великого міста із загазованим повітрям це не розв’язує проблему, а навпаки. Відтак, подбайте про те, аби ви та ваша родина дихали чистим повітрям. А ще постійно контролюйте вологість повітря, воно має бути не занадто сухим, і водночас, не надто вологим. Оптимально – діапазон 40-60 відсотків вологості.

"Варто бути максимально обережним з кондиціонером, адже якщо не чистити у ньому фільтр, це призведе до появи всередині грибка. І потім він потрапить у повітря в кімнаті, яким ми дихаємо. У сухому приміщенні пил не осідає годинами. Тому вологе прибирання і ретельний контроль вологості повітря в приміщенні не просто важливі, але й необхідні, тим більше в опалювальний сезон" – радить лікарка-алерголог Олена Бачинська.

Генеральне прибирання: готуємось до свят та позбуваємось алергенів

Порада №5. Не паліть вдома, а краще – взагалі не паліть

Тут все просто – смоли та важкі частинки, які містить цигарковий дим, проникають в усі поверхні та матеріали. І крім неприємного запаху у приміщенні ви отримуєте величезне джерело токсинів. Адже після того, як ваші шпалери, штори, килими та меблі увібрали в себе цигарковий дим, вони ще тривалий час "віддаватимуть" шкідливі речовини назад у повітря, яким ви дихаєте.

Порада №6. Менше побутової хімії

  • мінімізуйте кількість засобів, залиште лише ті, без яких дійсно складно обійтись;

  • віддавайте перевагу екологічним засобам. Бо традиційні побутові хімікати продукують випари, що згубно впливають на дихальну систему;

  • використовуйте засоби без сильного запаху. Дбайливо використовуйте парфуми, дезодоранти і акуратно розпилюйте їх у приміщеннях;

  • використовуйте нетоксичні засоби для очищення. Краще оберіть засіб, який містить абразивні речовини і ефективно очистить усі поверхні;

  • відмовтеся від освіжувача повітря. Більшість мають синтетичний запах, який і близько не нагадує природний, натомість, вони також шкідливі для дихання.

Порада №7. Слідкуйте за продуктами у холодильнику

Із цим у більшості господинь проблем немає. Але не зайвим, попри це, буде нагадати, що зіпсованим продуктам у холодильнику не місце. Вони можуть стати джерелом появи плісняви. Яка з продуктів перекочує на гумовий ущільнювач холодильника чи морозильної камери і суттєво додасть проблем із чисткою, а також може вразити інші продукти. Тому радше обирайте сир із благородною пліснявою, ніж розводити власну.

Порада №8. Регулярно чистіть вентиляцію, контролюйте використання газу

Ви ж розумієте, що хоча ваш дім і ваша фортеця, але довкілля та оточення впливатиме на нього, принаймні через вентиляційні канали. Тому за їхньою чистотою слідкувати вимагає і техніка пожежної безпеки, і здоровий глузд. У засмічених вентканалах мільйонами комфортно існують бактерії, пліснява, і всіляка інша нечисть, здатна зіпсувати настрій та здоров'я. А ще – ощадно використовуйте газ. Він поглинає кисень, натомість насичує приміщення продуктами горіння. Однозначно некорисно. Тому, якщо маєте вдома газову плиту, обладнайте кухню витяжною вентиляцією.

Порада №9. Не накопичуйте промоклі речі та вологу білизну

Це знову до теми плісняви. Вона утворюється у вологому та теплому середовищі. Скинуті і забуті у кутку ванної кімнати речі, в яких потрапили під дощ – ідеальне місце для плісняви. Те саме стосується випраних ще вологих речей, які чомусь не розвісили на просушку. Як варіант у такому випадку – використовувати пральну машину із сушаркою.

Генеральне прибирання: готуємось до свят та позбуваємось алергенів

Порада №10. Робіть регулярне прибирання

І нарешті. І готуючись до свят, і в очікуванні гостей, і для власного комфорту та здоров'я – не забувайте регулярно прибирати своє помешкання. Бодай двічі на тиждень вологе прибирання, і жодні алергени вам не загрожуватимуть. А для того, аби перетворити прибирання з рутини у задоволення, оберіть собі у помічники LG CordZero™ A9-LITE чи A9ESSENTIAL від LG. Глибоке очищення забезпечує 5-ступенева система фільтрації HEPA, яка утримує до 99,9% найменших часток пилу, не допускаючи їхнього потрапляння у повітря. Обидві моделі вже незабаром можна буде придбати в Україні.

Автор – Володимир Галузінський