11 українських проєктів номінували на головну архітектурну премію ЄС — фото
Фото: Микола Корсун

11 українських проєктів номінували на головну архітектурну премію Європейського Союзу імені Людвіга Міса ван дер Рое. Про це йдеться на сайті премії.

Українську архітектурну студію Balbek Bureau номінували за проєкт MOT, або Module of Temporality ("Модуль тимчасовості").

MOT — це тимчасовий культурний простір, побудований із 27 транспортних контейнерів, які можна розібрати, транспортувати та знову зібрати менш ніж за 10 днів. 

Тут розміщували мультимедійну виставку, на якій були представлені роботи 28 художників з 10 країн. Проєкт стартував у Києві в лютому 2023 року і відтоді об’їхав три міста України. Зазначається, що "Модуль тимчасовості" — це спроба вловити плинність життя та часу в мистецтві.

Фото: Андрій Безуглов
Фото: Андрій Безуглов

Серед українських номінантів є також гастромаркет "Рейтарське коло". Він розміщений у циліндричній будівлі колишньої поліклініки "Спілки письменників" на вулиці Рейтарській. Реставрувала будівлю команда Еміля Дервіша.

Фото: Євген Карєв
Фото: Євген Карєв

А також до лонглисту архітектурної премії ввійшли три українські проєкти для внутрішньо переміщених осіб:

  • CO-HATY —  пілотний проєкт адаптації вільного гуртожитку під житло для ВПО.

Наприкінці березня 2022 року команда METALAB спільно з волонтерською ініціативою "Другий дім ІФ" відремонтувала гуртожиток університету, який був порожній останні п’ять років.

В межах проєкту відремонтували та облаштували 24 кімнати, а також місця загального користування. Ці приміщення містили чотири кухні, їдальню, дитячу кімнату, ванні кімнати, пральню, коворкінг та вхідну зону.

"CO-HATY слугує прикладом того, як студія міського дизайну адаптується до кризових ситуацій, надаючи аварійне житло, дотримуючись водночас ключових принципів житлових прав для внутрішньо переміщених громад", — йдеться на сайті премії.

Фото: Анастасія Куберт
Фото: Анастасія Куберт
  • 13 окремих сімейних будинків для ВПО від District #1 та архітектора Олександра Петренка.

Це 13 приватних житлових будинків для переселенців у деокупованому селі Старий Биків Чернігівської області.

"Це будівництво було не просто про цеглу та розчин, це було про: вдихнути життя в післявоєнне село; досягти цього з обмеженим бюджетом, фактично, в межах вартості традиційного тимчасового модульного пластикового будинку; наповнити село новою енергією та навичками", – йдеться в описі до проєкту.

Фото: miesarch
Фото: miesarch
  • Тимчасове житло для біженців "Незломлені матері" від Sulyk Architects.

Комплекс розташований у тихому районі Львова. Два будинки, дзеркально подібні між собою, об'єднані спільним подвір'я. Простір між будинками перетворили на парк з дитячим майданчиком, спортивними спорудами, пішохідними доріжками та озером.

Двоповерхові будинки мають дзеркальну структуру планування загальною площею 1300 кв. Кожна будівля вміщує 13 номерів і може комфортно розмістити від 26 до 52 осіб.

За словами авторів, проєкт мав на меті не лише полегшити інтеграцію нових мешканців у міське середовище, але й передбачити адаптацію цих будівель для комунальних потреб у майбутньому, коли функція тимчасового житла втратить актуальність.

Фото: Галина Кучманич
Фото: Галина Кучманич

Серед інших номінантів:

  • ЖК "Клубне містечко 12" в Івано-Франківську від GaidArt та Atelier Architecture+;
  • торгово-офісний центр на площі Петрушевича у Львові від архітектурної студії Андрія Асанова;
  • клабхаус "Балтійська Хол" у Львові від Sheremeta Architects Group;
  • ЖК "Катеринославський" у Дніпрі від Filimonov & Kashirina Architects;
  • центр надання адміністративних послуг у м. Нова Каховка від Anna Kyrii Architectural Projecting Group;
  • ЖК Fayna Town (черга 5) від компанії KAN BUD.

Премія Європейського Союзу в галузі сучасної архітектури — нагорода Міс ван дер Рое — дається один раз у два роки коштом Європейського Союзу та Фонду Міса ван дер Рое для визнання і винагороди якості архітектурних творів у Європі.

Премію вручають з 1988 року за "концептуальну, соціальну, культурну й технічну досконалість".