13-річний американець став першим в історії, хто "пройшов" Тетріс до кінця
Фото: Blue Scuti/Youtube

Американський школяр з Оклахоми став першою в історії людиною, яка закінчила останній рівень у класичній відеогрі "Тетріс" через 34 роки після її випуску, повідомляє The New York Times.

Вілліс Гібсон, відомий у мережі під ніком Blue Scuti, опублікував на своєму YouTube-каналі відео моменту досягнення 157-го рівня, що спричинило збій гри. 13-річний хлопець впав на спинку крісла, заявивши: "Я втрачу свідомість, я не відчуваю своїх пальців". Йому знадобилося лише 38 хвилин, щоб пройти гру.

Гібсон став першою людиною, яка просунулася настільки далеко у грі "Тетріс", що її неможливо грати через обмеження в кодуванні. На рахунку було написано "999999". До цього лише штучному інтелекту вдавалося досягнути такого результату.

Роками вважалося, що фінал у грі становить 29 рівень, коли блоки починають падати так швидко, що здається, ніби людині неможливо встигнути. Але в останнє десятиліття нове покоління гравців подолало ці межі.

У 2010 році професійному геймеру зі США Тору Акерлунду вдалося досягти 30-го рівня в Тетрісі, використовуючи техніку, відому як гіпертаппінг, що дозволяє натискати клавіші контролера зі значно вищою швидкістю.

Вілліс грав у цю гру з 11 років і брав участь у кількох ігрових турнірах. "Коли я починав грати в цю гру, я ніколи не очікував, що коли-небудь станеться збій у грі або я її переможу", — написав він на своєму YouTube-каналі.

Крім перемоги у грі, хлопець каже, що він також побив загальний результат і три інші світові рекорди тетрісу.

Відеогру "Тетріс" винайшов інженер-програміст Олексій Пажитнов. У 1989 році вона вийшла на оригінальній розважальній системі Nintendo. Гра містить безперервні масиви фігур, що плавають по екрану гравця. Мета гри полягає в тому, щоб блоки не накопичувалися. Гравці можуть повертати блоки та розміщувати їх, щоб утворювати суцільні лінії, після чого ці ряди очищаються. Це одна з найстаріших і найвідоміших відеоігор.