"20 днів у Маріуполі" номінували на "Оскар" як найкращий документальний фільм
Кадр з фільму

Документальний фільм "20 днів у Маріуполі" українського режисера Мстислава Чернова номінували на премію "Оскар" в категорії "Найкращий документальний фільм".

Це вдруге в історії український фільм опинився серед номінантів на "Оскар". У цій категорії також змагатимуться:

  • "Бобі Вайн: народний президент" (Bobi Wine: The People’s President);
  • "Вічна памʼять" (The Eternal Memory);
  • "Вбити тигра" (To Kill a Tiger);
  • Чотири доньки" (Four Daughters).

Загалом до участі у номінації допустили 167 стрічок, пізніше до короткого списку обрали 15. Церемонія премії "Оскар" відбудеться 10 березня у театрі "Долбі" у Голлівуді.

"20 днів у Маріуполі" також був у короткому списку категорії "Міжнародний повнометражний фільм". Але в остаточну номінацію фільм не потрапив.

Фільм "20 днів у Маріуполі" створили міжнародні журналісти Associated Press, які залишалися в оточеному окупантами Маріуполі. Вони зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів.

"20 днів у Маріуполі" — режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, Секторі Гази, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

Також до створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі усі троє отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою в галузі журналістики.