7% українців продовжують дивитись російський контент на YouTube: дослідження
Фото: Unsplash

Аналітичний центр міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal провів дослідження, та виявив, що до повномасштабного вторгнення, у 2022 році, частка українських глядачів російських каналів становила 14%, а через два роки зменшилась вдвічі — до 7%.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Для дослідження фахівці зібрали дані аналітики YouTube серед майже пів сотні топових російських блогерів за кількістю підписників, які були розділені на дві групи: довоєнна аналітика та після повномасштабного вторгнення — 2022 та 2024 рр.

"До великої війни, працюючи з міжнародними інфлуенсерами, ми отримували пропозиції розміщення реклами у блогерів, серед яких були й російські. Зараз ми віднайшли з два десятки старих презентації з аналітикою 2020-2021 років. Далі нам треба було отримати свіжі дані, які є зараз", — розповідає Максим Пилипенко, експерт зі стратегічних комунікацій.

Експерти відібрали канали за тематиками: "інтерв’ю", lifestyle, "технології" та "авто".

Також враховувались категорії: гендер глядачів, вік глядачів, кількість переглядів відео, частка переглядів з України.

Інфографіка: Gremi Personal
Інфографіка: Gremi Personal

За результатами дослідження виявилось, що найбільше російського контенту дивляться діти (Влад А4 — 694 400 глядачів з України), далі йдуть дорослі, що дивляться інтерв’ю (Дудь — 434 000), і вже потім автомобілісти-шанувальники Дубровского (334 800).

Інфографіка: Gremi Personal
Інфографіка: Gremi Personal

"В українському просторі існує пробоїна у 7%, через яку протікає російський світ. Основна вікова група глядачів аналізованих російських каналів — переважно чоловіки 25-34 років. Діти також є неочевидною вразливою віковою групою, які дивляться російськомовний контент у великому обсязі", – розповідає Євген Кіріченко, засновник Gremi Personal.

Аналітики зазначають, що після повномасштабного вторгнення з країни виїхало понад шість мільйонів українців, які перебувають за межами України і відповідно їх перегляди не враховані у цьому дослідженні. Тому невідомо, яку частку глядачів вони становили до війни і що дивляться зараз у країнах перебування.