77% українців останнім часом відчувають стрес та сильну знервованість: дослідження
Фото: Unsplash

Gradus Research провели третю хвилю дослідження "Психічне здоров’я та ставлення українців до психологічної допомоги під час війни" у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя. Та виявили, що українці найчастіше відчувають втому, напруженість, надію та стрес через повномасштабну війну з Росією. Про це зазначено в документі дослідження.

За результатами опитування, три найпоширеніші емоції, які відзначають опитані українці: втома (46%), напруженість (44%) і надія (31%). Порівнюючи з 2023 роком, збільшилась частка тих, хто переживає напруженість, страх, гнів, роздратування, безсилля, розчарування та відчай. Проте зменшилась кількість тих, хто відчував надію.

77% переживали останнім часом стрес та сильну знервованість. Цей показник залишився незмінним, порівняно з попередньою хвилею дослідження.

Також українці відзначають свій ментальний стан як незадовільний – 13%. 36% опитаних вважають свій ментальний стан задовільним, а 51% – оцінюють його на середньому рівні.

Відчували необхідність у психологічній допомозі впродовж останніх 6 місяців 40% респондентів. Натомість звернулися по таку допомогу 28% опитаних.

Під час повномасштабної війни 3% людей відвідують психолога/психотерапевта регулярно; 8% – у разі виникнення проблеми або за необхідності; 40% – ніколи не відвідували психолога/психотерапевта, але не виключають такої можливості; 38% – ніколи не відвідували і не планують.

Як зазначають у МОЗ, українці не звертаються по допомогу фахівців найчастіше через те, що не вважають свої проблеми достатніми для звернення (29%), були впевнені, що зможуть впоратися самостійно (25%), через вартість психологічної допомоги (23%), через те, що вважають, що іншим допомога потрібніша (22%), або не вважають, що це допоможе (20%).

Щоб впоратися із нервозністю або стресом, українці продовжують використовувати сидіння в Інтернеті (39%), перегляд ТБ/фільмів/серіалів (34%) чи спілкування з друзями, сім’єю (32%).

Опитування було проведено компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку.

Період проведення опитування: 1 хвиля – 22-26 вересня 2022, 2 хвиля – 18-20 жовтня 2023, 3 хвиля – 10-15 січня 2024. Розмір вибірки: 1 хвиля – 2 001 респондент, 2 хвиля – 2 000 респондентів, 3 хвиля – 2 423 респондентів.