Активісти просять КМДА укріпити схил на Мечникова, щоб уникнути техногенної катастрофи
Фото: Київвлада

Активісти ГО "Не мовчи" закликають міську владу укріпити аварійний схил на Мечникова. Відповідне звернення вже направили до Печерської РДА.

За їхніми словами, схил в аварійному стані та може загрожувати життю і майну мешканців навколишніх будинків. Це ділянка Кловського схилу, розташована між житловими будинками на вулиці Мечникова 7 і 7-А, а також на провулку Марʼяненка, 14.

Фото: ГО 'Не мовчи'
Фото: ГО 'Не мовчи'

Рух землі на ділянці активісти пов’язують з порушенням правил експлуатації дренажних споруд й водостоків та неналежним технічним станом дощової каналізації й системи водовідведення Кловського схилу.

Активісти наголошують, що у серпні 2016 року на вказаній земельній ділянці вже відбулася техногенна катастрофа — прорив трубопроводу спричинив зсув ґрунтів. Через що пошкодження зазнали господарські споруди й прибудинкова територія житлових будинків.

"Розслідування причин техногенної катастрофи показало, що стан схилу Кловського яру в Печерському районі Києва є аварійно небезпечним та потребує невідкладних заходів щодо запобігання повторної техногенної катастрофи", — йдеться у зверненні.

Активісти вимагають від балансоутримувача (ТОВ "Будінформ") провести ремонт дощової каналізації й забезпечити якісне водовідведення. На їхню думку, міська влада також має зобовʼязати "Будінформ" звести підпорну стіну і відремонтувати водостоки.

Активісти додають: у січні 2019-го Комісія з екологічної безпеки Печерської РДА встановила, що ця ділянка є зоною небезпечних геологічних процесів.

Зокрема, на глибині близько метра фіксують прояви лінійної ерозії ґрунтів внаслідок розмиву, а також спостерігають явище "пʼяний ліс". Це значить, що стовбури дерев деформовані (нахилені або зігнуті) через зсуви ґрунтів, цитують активісти висновки ДП "Державно науково-дослідний інститут будівельних конструкцій" та КП "Спеціалізоване управління протизсувних та підземних робіт".