Актриса фільму "Бачення метелика" Рита Бурковська здобула премію Septimius Awards
Фото: Tabor Production / Facebook

Українська акторка Рита Бурковська, яка зіграла головну роль у фільмі "Бачення метелика", здобула перемогу в категорії "Найкраща європейська акторка" на Septimius Awards. Про це повідомляє Tabor Production.

Церемонія нагородження Septimius Awards відбулася в Амстердамі 26 вересня 2023 року.

У своїй промові Рита Бурковська наголосила, чому вона так прагне розповідати світу про війну в Україні. Вона згадала історію, яку почула від українського добровольця на початку російської агресії у 2014 році. Це сталося на Донбасі. Тоді група волонтерів передавала тіло загиблого героя. Фургон був позначений знаком "вантаж 200" — тобто в ньому везли трупи з поля бою.

"Кожна людина на заправці, яку вони зупинили, відводила погляд від цього фургона, від цього знака "вантаж 200" і загиблого героя..." — зауважила Бурковська.

Тоді акторка заявила, що хоче були частиною суспільства, яке не відвертається. "Я серед людей, які хочуть бути з цими волонтерами в фургоні, які хочуть бути свідками смерті наших загиблих героїв і знака "вантаж 200". Я серед людей, які хочуть усвідомити, що відбувається сьогодні, і подивитися в очі реальності", – додала Рита Бурковська.

Фільм "Бачення метелика" розповідає про аеророзвідницю з позивним "Метелик", яка повертається з полону. Її чекають рідні, друзі, побратими та коханий. Але нове життя приносить і нові виклики.

Це дебютна повнометражна робота режисера Максима Наконечного. Сценарій фільму він написав спільно з письменницею та режисеркою Іриною Цілик ("Земля блакитна, ніби апельсин", "Я і Фелікс").

Septimius Awards — це престижна церемонія вручення нагород з акцентом на відкриття та підтримку нових незалежних талантів, сприяння візіонерських фільмів та об'єднання всіх аспектів кіно й розповідання історій, включно з художніми та документальними фільмами, анімацією, телесеріалами та сценаріями. Церемонія нагородження збирає широкий спектр учасників, серед яких є лауреати премій "Еммі", BAFTA та "Оскар".