Альпіністам на Евересті тепер доведеться прибирати власні екскременти
Фото: Вікіпедія

Влада непальського муніципалітету, який охоплює більшу частину регіону Еверест, запровадила нове правило. Згідно з ним альпіністи мають прибирати власні екскременти та повертати їх у базовий табір для утилізації, пише BBC.

"Наші гори почали смердіти. Ми отримуємо скарги на те, що на скелях видно людські випорожнення, а деякі альпіністи хворіють. Це неприйнятно та псує наш імідж", — сказав Мінґма Шерпа, голова сільського муніципалітету Пасанг Лхаму.

Відтепер альпіністам, які намагаються піднятися на гору Еверест, найвищу вершину світу, і сусідню гору Лхоцзе, наказали купувати так звані мішки для калу в базовому таборі, які будуть "перевірятися після повернення".

Більшість альпіністів і допоміжного персоналу під час сходження, як правило, копають яму для туалету. Але чим вище в гори, тим менше в деяких місцях стає снігу, тож ходити в туалет доводиться просто неба.

Дуже мало людей приносять свої екскременти назад у біорозкладаних пакетах під час сходження на вершину Евересту, яке може тривати тижнями. Сміття залишається великою проблемою на Евересті та інших горах у регіоні, хоча кількість кампаній з прибирання зростає.

Організація "Комітет з контролю забруднення Сагарматхи" (SPCC) підрахувала, що між першим табором біля підніжжя Евересту та четвертим табором у напрямку до вершини є близько трьох тонн людських екскрементів.

Через екстремальні температури екскременти, що залишаються на Евересті, не розкладаються повністю. Вважається, що половина з них є в Південному сідлі, також відомому як четвертий табір.

На висоті 7906 метрів Південне сідло служить плацдармом перед тим, як альпіністи намагаються піднятися на вершини Евересту та Лхоцзе. Тут місцевість дуже продута. Відповідно льоду та снігу майже немає, тому видно людські випорожнення.

Уповноважена сільським муніципалітетом, SPCC зараз закуповує близько 8000 мішків для калу зі США приблизно для 400 іноземних альпіністів і 800 осіб допоміжного персоналу для майбутнього сезону сходження, який розпочнеться в березні.

Ці пакети для калу містять хімічні речовини та порошки, які роблять людські екскременти твердими та майже без запаху. Зазвичай альпіністи проводять близько двох тижнів у вищих таборах під час спроби піднятися на вершину. Тож планується, що їм видаватимуть два пакети, кожен з яких вони зможуть використати п'ять-шість разів.