Американка купила на аукціонні старі весільні фото, які належать шпигунці з ЦРУ
Фото: Harriet Galbraith

66-річна американка Сандра Пойндекстер придбала на аукціоні декілька старих весільних портретів за пʼять доларів. Виявилося, що вони належали колишній шпигунці ЦРУ, пише Washington Post.

Пойндекстер знайшла фото на аукціоні в Лінчбурзі, штат Вірджинія, у коробці зі старими фоторамками. Вона була зачарована чорно-білими світлинами та нареченою, яка позує на них. 

Тож того дня жінка зробила ставку у п'ять доларів за портрети й виграла їх. Однак вона не планувала залишати фотографії собі, а хотіла з’ясувати, як щось таке дорогоцінне могло опинитись на аукціоні. "Щось підказувало мені, що вони для когось особливі", — додала американка.

Фото: Harriet Galbraith
Фото: Harriet Galbraith

Після аукціону Пойндекстер опублікувала фотографії портретів у місцевій групі у Facebook і запитала, чи хтось знає цю жінку та її родину. На звороті однієї з рамок був шматок малярської стрічки з написаним іменем "Гаррієт Елізабет Маршалл (Гелбрейт)", що давало важливу підказку щодо того, ким може бути наречена.

Фото: Sandra Poindexter
Фото: Sandra Poindexter

Допис побачила жителька Лінчбурга 65-річна Донна Райхард. Вона впродовж трьох годин шукала родичів Гаррієт Елізабет Гелбрейт та зателефонувала майже 15 людям із цим прізвищем. Донна продовжувала пошук, допоки не знайшла сина Гаррієт Гелбрейт.

Тоді Донна Райхард поділилася з Сандрою Пойндекстер результатами свого пошуку. Сандра пообіцяла відправити портрети додому до нареченої в Сан-Антоніо.

Згодом у телефонній розмові Гелбрейт розповіла Пойндекстер, що шукала портрети протягом 30 років. Жінка також поділилася передісторією цих фото. Нареченій було лише 21 рік на той момент, а фото були зроблені 24 серпня 1959 року, відразу після того, як вони з чоловіком Вільямом уклали шлюб.

Зокрема, сукню, в якій вона була на світлинах, створив Крістіан Діор. Плаття їй подарувала мати колишнього хлопця. А самі портрети зробив Бредфорд Бакрак — він знімав багатьох знаменитостей та високопосадовців, зокрема багатьох президентів США.

Фото: Harriet Galbraith
Фото: Harriet Galbraith

Тоді жінка навіть не підозрювала, що Бакрак був відомим фотографом. Вона часто проходила повз студію неподалік від дому. Гаррієт зізналася, що часто переглядала фото у вітрині й мріяла, що й вона потрапить в камеру об'єктива цього фотографа. Згодом їй знадобилося півтора року, щоб розрахуватися з Бакраком, адже вона навіть не очікувала, що фото коштуватимуть настільки дорого.

За словами Гелбрейт, вони з чоловіком були шпигунами ЦРУ і разом працювали над різними операціями. Подружжя провело кілька років за кордоном у Марокко, Алжирі та Польщі.

Фото: Harriet Galbraith
Фото: Harriet Galbraith

Коли подружжя вийшло на пенсію, то обидвоє стали художниками. Гелбрейт завжди хотіла подарувати портрети своїм двом онукам, яким зараз 23 і 30 років, але після багатьох років безрезультатних пошуків вона вирішила, що світлини назавжди зникли.

Виявляється, що спочатку жінка передала портрети своїй матері, яка жила в Лінчбурзі, згодом вони опинилися у її сестри. Коли Гелбрейт запитала про фото, то сестра сказала, що не може їх знайти. На думку жінки, вони були продані під час продажу майна близько шести років тому, коли її сестра переїхала в будинок для похилих людей. Шлях портретів від продажу маєтку до аукціону залишається загадкою.

"Повторний перегляд портретів повернув чудові та щасливі спогади. Ми з чоловіком прожили в шлюбі 56 років, у нас був дуже міцний, повний любові шлюб", – додала Гелбрейт.

Фото: Harriet Galbraith
Фото: Harriet Galbraith