У Тихому океані знайшли літак Амелії Ергарт, яка зникла понад 85 років тому
Фото: Вікіпедія

Компанія з підводних розвідок Deep Sea Vision заявила, що змогла знайти в Тихому океані літак американської авіаторки Амелії Ергарт, яка зникла безвісти понад 85 років тому під час спроби облетіти навколо світу, пише The Washington Post.

У Deep Sea Vision стверджують, що зробили з ехолота знімок літака, розміри та контури якого збігаються з Lockheed Electra, на якому Ергарт востаннє літала 2 липня 1937 року.

Засновник компанії Тоні Ромео, колишній офіцер розвідки Військово-повітряних сил США, сказав, що команда з 16 осіб зробила це зображення наприкінці минулого року під час 90-денної експедиції в пошуках літака Ергарт. Вони використовували автономний підводний апарат під назвою HUGIN 6000, який може досягати глибини майже 6 кілометрів.

Фото: Deep Sea Vision
Фото: Deep Sea Vision

Але ще доведеться зробити багато роботи, щоб визначити, чи знахідка справді є літаком зниклої авіаторки, наголосили в Національному музеї авіації та космосу. Процес ідентифікації знахідки й, можливо, її переміщення може зайняти роки.

Команда Deep Sea Vision зберегла точне місце розташування літака в таємниці, але повернеться туди для подальших досліджень. Якщо відкриття буде підтверджено, це стане вирішальною підказкою у зникненні літака, зазначають у компанії з підводних розвідок.

Місце знаходження Ергарт, її штурмана та літака, на якому вони літали, залишається "однією з найбільших загадок нашого часу. "Ми сподіваємося, що їх вдасться знайти, і світ матиме чіткіше розуміння того, що сталося того фатального дня", — заявила Мінді Лав Пендерграфт, виконавча директорка Ангарного музею Амелії Ергарт в Атчісоні, штат Кан.

Льотчиця Амелія Ергарт стала першою жінкою, яка самостійно здійснила політ через Атлантичний океан.

Ергарт розпочала навколосвітній політ влітку 1937 року зі своїм навігатором Фредом Нунаном. На початок липня екіпаж пролетів понад 35 405 км, успішно подолавши 80% маршруту — через Атлантику, екваторіальну Африку, Аравію, Індію та Південно-Східну Азію. Деякі з 28 етапів перельоту були офіційно зареєстровані як світові рекорди.

2 липня вони вилетіли з міста Лае в Новій Гвінеї та попрямували до невеликого острова Гауленд у Тихому океані, де вони мали зустрітися з береговою охороною США, щоб дозаправитися.

На Гауленді берегова охорона отримала потужні радіоповідомлення від Ергарт, які сигналізували, що вона, ймовірно, поблизу. Але авіаторка та її навігатор так і не долетіли до острова, й урядові чиновники США оголосили їх мертвими після місяців пошуків.Відтоді ця таємниця захоплювала покоління, породжуючи безліч теорій про те, що пішло не так.

Деякі кажуть, що в літака закінчилося пальне, й Ергарт і Нунан потонули в Тихому океані, не встигнувши дістатися Гауленда. Інші припускають, що Ергарт померла після аварійної посадки на віддаленому острові. Теорії про те, що сталося під час останнього польоту Ергарт, продовжуються і сьогодні.