Англійська авторка Осман привітала російське видавництво – реакція українського видавця
Фото: Alice Oseman / Instagram

Англійська авторка коміксу "Коли завмирає серце" Еліс Осман привітала російське видавництво Popcorn Books з річницею. За словами користувачів соцмережі X (Twitter), вона досі співпрацює з російським видавництвом, підтримує їх та слідкує за ними у соцмережах.

Під останнім дописом письменниці українці дивуються, як вона може досі співпрацювати з Росією, коли та прийшла з війною в Україну, а також пояснюють, що ця співпраця фінансує ракети "які літають в українські домівки, поки їхні мешканці сплять".

Скриншот коментарів до допису Осман
Скриншот коментарів до допису Осман

Зокрема, одна користувачка написала, що у лютому 2023 року велике російське видавництво "Ексмо" придбало 51% Popcorn Books. "Ексмо видає та продає книги російської пропаганди, які призвели до цієї кривавої війни, а також святкує анексію Криму. Ця анексія міжнародним правом вважається незаконною. Тобто переважно ви ведете бізнес із міжнародними злочинцями й віддаєте славу великій російській машині пропагандистів".

Скриншот коментарів до допису Осман
Скриншот коментарів до допису Осман

Видавництво "Видавництво", яке публікує авторку українською, опублікувало свою позицію. Вони знали, що книги вийшли російською. У 2021-2022 році їх вийшло чотири: два томи "Коли завмирає серце", "Радіомовчання" та "Народитися для цього". За даними українського видавництва, цьогоріч книжки російською в Еліс не виходили, "що дає розуміння, що права на те, що є, скоріше за все, були продані до повномасштабного вторгнення".

"Між тим ми зовсім незгодні із закидами, що Еліс "за Росію". Ми точно знаємо, що Еліс проти війни, підтримує Україну і донатила на нашу підтримку ще 1 квітня 2022 року", — йдеться у повідомлені.

А щодо відео з привітанням російського видавця, то "Видавництво" заявляє, що це був крок в підтримку російського ЛГБТ-ком'юніті, яке, "як вона знає, переслідують".

Водночас там заявили, що в Україні вже видали більше перекладів Осман, ніж у Росії, тому їм навіть прикро, що українських видавців вона з днем народження не привітала.

"Ми написали її агентам із роз'ясненням ситуації та сподіваємося на остаточне припинення співпраці Еліс із Росією. Тим паче, що видавництво, яке вона вітала, днями було остаточно продане їхньому гіганту "Ексмо" і, відповідно, перестало існувати", — додали у "Видавництві".