Австралійська компанія створила їстівні стаканчики для кави: з чого їх готують
Фото: Sarah Pannell/ Bloomberg

Австралійський краудфандинговий стартап Good-Edi виготовляє чашки для кави, які можна з'їсти, пише Bloomberg.

Good-Edi пропонує їстівну, біологічно розкладану альтернативу стандартним паперовим стаканчикам з поліетиленовим покриттям, які використовуються для кави.

Ідея стартапу виникла в колег Анійо Рахебі й Кетрін Гатчинс під час обідньої прогулянки в Мельбурні, коли вони побачили відро для сміття, переповнене одноразовими стаканчиками

Їстівний стаканчик підходить як для гарячих напоїв, таких як кава та чай, так і для холодних напоїв. Після 250 змін рецептів засновники зупинилися на суміші житнього борошна, пшеничних висівок, вівсяних висівок, цукру, солі, кокосової олії та води.

Фото: Sarah Pannell/ Bloomberg
Фото: Sarah Pannell/ Bloomberg

У компанії кажуть, що їхній контейнер залишається хрустким протягом 40 хвилин, якщо тримати в ньому гарячий напій, а холодний можна зберігати близько 8 годин, і він не протікатиме.

За словами розробників стартапу, їхній продукт має кращий вплив на навколишнє середовище, ніж паперовий стаканчик з пластиковою оболонкою, навіть якщо його не з'їдять. Їстівну тару можна компостувати вдома, і якщо її викинуть у смітник, то вона може "зламатися" за два-шість тижнів.

У 2021 році компанія зібрала близько 148 000 австралійських доларів (98 000 доларів США) через краудфандинговий сайт, і наразі виготовляє близько 500 чашок на день для клієнтів по всій Австралії, зокрема для кав’ярень та концертних майданчиків. Цього року Good-Edi прагне збільшити виробництво та розширити міжнародні продажі.

Фото: Sarah Pannell/ Bloomberg
Фото: Sarah Pannell/ Bloomberg

За даними Програми ООН з навколишнього середовища, у світі щороку використовується понад 250 мільярдів паперових стаканчиків з пластиковою оболонкою. Лише 1% цих чашок переробляється. 

За словами консультанта Future Market Insights Inc Ісмаїла Сутарії, використання для гарячих напоїв паперових стаканчиків  з пластиковим покриттям зросте більш ніж на 9% до 2025 року, а споживання сягне 166 мільярдів одиниць на рік.

Водночас міжнародні корпорації прагнуть скоротити відходи. Зокрема Starbucks хоче їх зменшити наполовину до кінця десятиліття й тестує багаторазові стаканчики на шести регіональних ринках. McDonald's Corp. також тестує контейнери, виготовлені з суміші натурального пластику та біоматеріалів.

Good-Edi — не єдиний стартап, який виготовляє їстівну тару. Латвійський стартап пропонує їстівні стаканчики з різними смаками, а також ложки з вівсяних волокон і лушпиння какао та соломки з макаронних виробів. Болгарська Cupffee почала промислове виробництво своїх їстівних стаканчиків, призначених для кави чи чаю.

Фото: Sarah Pannell/ Bloomberg
Фото: Sarah Pannell/ Bloomberg