Біг не допомагає схуднути, однак може завадити набрати вагу в майбутньому
Фото: Unsplash

Нове дослідження свідчить, що біг не є ефективним способом схуднення, однак цей вид фізичної активності може запобігти збільшенню ваги, пише Healthline.

Науковці з Університету Ювяскюля у Фінляндії зазначили, що люди, як правило, набирають жир, але втрачають м’язи з віком. Оскільки відомо, що регулярні фізичні вправи можуть допомогти запобігти цьому, вони вирішили розглянути дані спортсменів, які продовжують займатися спортом у віці.

Дослідники вважали, що це дозволить їм побачити, яка частина змін у складі тіла є притаманною старінню і якій не можна запобігти. Фахівці проаналізували дві вікові групи: молодь (20-39 років) і літні люди (70-89 років).

Окрім того, спортсменів розділили на групи за видами діяльності, якими вони займалися: силові заняття (важка атлетика, паверліфтинг), спринт (біг на короткі дистанції, стрибки), біг на витривалість (біг на довгі дистанції, бігові лижі). До окремої групи також увійшли люди, які займалися атлетикою, але не обов’язково брали участь у спортивних змаганнях.

Для оцінки складу їх тіла використовували двоенергетичну рентгенівську абсорбціометрію (DXA). Потім ці сканування вчені використовували, щоб визначити, чи підпадають учасники дослідження в категорії низької м’язової маси, ожиріння та саркопенічного ожиріння (високий вміст жиру в організмі, але низька м’язова маса).

Проаналізувавши дані, вони виявили, що люди, які все життя були спортсменами, мали менше саркопенічного ожиріння, ніж ті, хто займалися спортом лише з рекреаційною метою.

Зокрема, літні люди, які займаються спринтом чи бігом на витривалість, мали нижчу масу жиру, порівняно з силовими спортсменами в обох вікових групах.

"Наші дані чітко показують, що біг протягом усього життя, хай то довгі чи короткі дистанції, підтримує нижчий рівень маси жиру, ніж типовий фізично активний спосіб життя чи силові види спорту", ​​— сказав провідний автор дослідження Саймон Вокер.

Він додав, що ці висновки "абсолютно" мотивують його продовжувати бігати. Адже він був би задоволений відсотком жиру в 16–18% в 70-80 років.

Водночас ті, хто займалися силовими тренуваннями протягом усього життя, краще підтримували м’язову масу, ніж ті, хто бігали на короткі чи довгі дистанції. Зокрема, старші тренери, які займалися силовими видами спорту, мали таку ж м’язову масу, як і їхні молодші колеги.

Хоча дані показують, що біг — це ефективний спосіб підтримувати здорову жирову масу, це не означає, що комплексний режим бігу — найкращий спосіб залишатися у формі. Натомість за словами Саймона Вокера, найкращим є збалансований підхід — такий, який поєднує біг із силовими тренуваннями.

Водночас літні спортсмени мали певне збільшення жирової маси порівняно з молодими людьми, що змусило науковців зробити висновок — фізичні вправи не можуть повністю пом’якшити вплив старіння на жирову та м’язову масу.

Хоча в цьому новому дослідженні розглядалися лише чоловіки, Вокер вважає, що подібні результати будуть і в жінок. Найважливішим висновком цього дослідження є те, що заняття спортом зроблять чудеса для вас у майбутньому, незалежно від статі, підсумував науковець.