Більш ніж половина дітей в Україні стикалися з булінгом — опитування
Фото: Unsplash

Більш ніж половина дітей в Україні (59%) стикалися з булінгом. Про це свідчать дані опитування від Rakuten Viber.

Зокрема, 35% опитаних знають, як себе захистити. Водночас 39% респондентів зазначили, що проблема булінгу їм не знайома й вони не вірять, що подібне може статись.

На питання "Чи стикалася ваша дитина з булінгом?" відповіді розподілилися наступним чином:

  • Ні, це навряд чи можливо — 39%
  • Так, і дитина знає, як себе захистити — 35%
  • Так, це періодично стається — 24%

В опитуванні взяли участь близько 50 000 користувачів України в офіційному каналі Viber.

Оскільки проблема булінгу залишається актуальною і в онлайні, ось корисні функції, які допоможуть підтримувати безпечне середовище спілкування для дитини:

Блокування контакту: якщо якийсь контакт повсякчас пише агресивні повідомлення, які обурюють дитину, його можна заблокувати.

Як заблокувати контакт у Viber: відкрийте Viber на телефоні → натисніть "Чати" → виберіть потрібний чат → натисніть значок інформації (Android) або назву чату (iOS) → натисніть "Інформація про чат і параметри" → оберіть "Блокувати цей контакт"

Перегляд і керування запитами на повідомлення від невідомих користувачів: якщо ви не хочете отримувати повідомлення від незнайомців, ви можете увімкнути функцію, яка дозволить фільтрувати подібні запити.

Як увімкнути: натисніть на символ у вигляді трьох крапок "Додатково" праворуч внизу → "Параметри" → "Конфіденційність" → Поставте прапорець навпроти "Запити на повідомлення".

Крім технічних порад, варто також памʼятати про базові кроки, що допоможуть боротися з булінгом у мережі:

  • не ігноруйте нападки — кібербулінг не є нормою, агресор має понести відповідальність;
  • памʼятайте про налаштування приватності в соціальних мережах та месенджерах;
  • не поширюйте особисті дані без необхідності та не ділиться фото з незнайомцями в мережі;
  • кожна соціальна платформа має форми оскарження контенту й переслідує ціль блокувати подібні повідомлення задля збереження "інформаційної гігієни" — варто користуватися ними у разі нападок;
  • навчіть дитину не залишатися наодинці з проблемою — завжди можна звернутися за підтримкою до дорослих: батьків, вчителів, родичів, шкільного психолога тощо.