У гробниці китайського імператора знайшли панду – її принесли в жертву 2000 років тому
Фото: Unsplash

Китайські археологи знайшли перший добре збережений скелет великої панди у гробниці імператора Веня, який помер у 157 році до нашої ери, повідомляє South China Morning Post.

Вважається, що велику панду принесли в жертву, щоб супроводжувати імператора Веня, який правив зі 180 по 157 рік до нашої ери, у загробне життя. Останки тварини лежали в ямі-супутнику, головою в бік до гробниці.

Фото: Вікіпедія
Фото: Вікіпедія

Могила розташована у сучасному місті Сіань у провінції Шеньсі, колись столиці Китаю.

Археологи знайшли в королівських гробницях Шеньсі велике різноманіття диких тварин, які, на їхню думку, були символом статусу правителів Хань. Крім того, в інших ямах біля гробниці китайського правителя було виявлено останки азійського тапіра, який вимер у Китаї близько 1000 років тому і зараз внесений до списку видів, що перебувають під загрозою зникнення Міжнародним союзом охорони природи.

Також разом з імператором були поховані тигри та буйволи, а у гробниці його матері були знайдені останки червоного журавля, павича, кирпатої мавпи та черепахи.

Археологи зазначають, що рідкісні дикі тварини з'являлися лише в гробницях імператора, імператриці та матері імператора. Науковці проведуть аналіз ДНК тварин, щоб визначити, що вони їли та яке їхнє походження.

Фото: Shaanxi TV
Фото: Shaanxi TV