Британських бібліотекарів все частіше закликають цензурувати книжки – дослідження
Фото: Unsplash

У Великій Британії бібліотекарів все частіше просять цензурувати або вилучати книги. Про це свідчать дані дослідження, проведеного Дипломованим інститутом бібліотечних та інформаційних спеціалістів (Chartered Institute of Library and Information Professionals (Cilip), пише The Guardian.

Найбільше прохань й погроз отримують через книги, повʼязані з темами: імперії, раси та ЛГБТК+. Близько 82% бібліотекарів висловили занепокоєння великою кількістю подібних запитів.

Вони зазначають, що представники громадськості демонструють все більш "загрозливу поведінку", вимагаючи вилучень книжок.

"Ми навіть провели круглий стіл з деякими бібліотекарями, які отримували особисті погрози насильства через свою роботу з деколонізації фондів або збалансування історичної перспективи у своїх колекціях", — заявив виконавчий директор Cilip Нік Пул.

За його словами, "жоден бібліотекар не повинен боятися за свій добробут чи безпеку через те, що він виконує свою роботу для громадськості".

Бібліотекарі в США регулярно конфліктують з правими читачами через книжкові фонди. Зокрема, у штаті Міссурі є закон, який передбачає кримінальну відповідальність за розміщення в школі візуально відвертих матеріалів (як приклад вони наводять твір "Пісня Соломона" Тоні Моррісон). Також у штаті Юта учні мають мати дозвіл на отримання книг на тему ЛГБТК+ у шкільних бібліотеках.

Тим часом у Великій Британії точаться дебати навколо книжок, мову в яких змінили, зокрема, вилучили слова на "Н" та "азійський" ("oriental") з романів Агати Крісті про Пуаро і міс Марпл, а також вилучили згадки про етнічну приналежність другорядних персонажів у романах Яна Флемінга про Джеймса Бонда.