Британський актор з серіалу "Доктор Хто" Річард Франклін помер у віці 87 років
Фото: Річард Франклін / Twitter

У віці 87 років помер актор Річард Франклін, найбільш відомий за ролями в серіалах "Доктор Хто" та "Еммердейл", повідомляє The Guardian.

Він помер "уві сні" вранці на Різдво після тривалої хвороби, повідомив представник його сім'ї. "Ми глибоко засмучені його втратою, ми будемо з теплотою згадувати його за щедрість, творчий дух і фантастичне вміння розповідати історії".

За його словами, Франкліна також добре пам’ятають за межами сім’ї завдяки його багаторічній кар’єрі на телебаченні та в театрі, де він захоплював глядачів різного віку. Це приносило йому велику радість, а його спадщина житиме надалі.

Франклін приєднався до Королівської академії драматичного мистецтва 1963 року, і його перша професійна акторська робота була в театрі Century. Водночас його перша велика роль на телебачені була в серіалі "Перехрестя" у 1969 році.

Через два роки він зіграв в серіалі "Доктор Хто" капітана Майка Єйтса, супутника Доктора, який допомагав відбивати вторгнення інопланетян на Землю під час класичних епізодів з 1971-го до 1974 року.

Пізніше Франклін повертався до цієї ролі в окремих епізодах, аудіоп'єсах, а також у спеціальному випуску до 20-річчя серіалу в 1983 році. У 2012 році він розповів у подкасті "Доктор Хто" про "сімейну атмосферу" на знімальному майданчику в перші дні роботи над серіалом, описавши її як "надзвичайне" середовище для роботи.

Також він зіграв бізнесмена Деніса Ріґґа в британському серіалі "Еммердейл" і у фільмах "Лікарі", "7 Блейків" та "Серцебиття". У фільмі 2016 року "Бунтар Один. Зоряні війни. Історія" він зʼявився у ролі інженера "Зірки смерті" Сірро Аргона.