Британський музей визнав римського імператора трансгендерною жінкою
Фото: PHAS

Музей Північного Гартфордширу у Великій Британії відтепер застосовуватиме займенники "вона" та "її" щодо давньоримського імператора Елагабала, повідомляє BBC.

Музей змінить назви у своїй експозиції, бо фахівці закладу дійшли висновку, що Елагабал насправді був трансгендерною жінкою. У давніх текстах стверджується, що імператор одного разу сказав: "Не називайте мене Господом, бо я Богоматір".

Окрім того, сучасник Елагабала сенатор Кассій Діон пише у своїх історичних хроніках, що імператор був одружений п'ять разів: чотири рази із жінками й один раз — із чоловіком. У цьому останньому шлюбі, як пише Діон, імператор "називав себе дружиною, коханкою і королевою".

Дискусії науковців щодо гендерної ідентичності Елагабала тривають давно. Професор античності в Кембридзькому університеті Шушма Малік зазначив, що прямих доказів, ким себе усвідомлював Елагабал, не збереглося. А історіографи, за якими вивчали життя імператора, вороже ставилися до нього — їхні описи не можна сприймати за істину.

"У римській літературі є багато прикладів, коли жіноча мова і слова використовувалися як спосіб критики або послаблення політичного діяча. Згадки про те, що Елагабал носив макіяж, перуки та видаляв волосся на тілі, могли бути написані для того, щоб підірвати авторитет непопулярного імператора", — додав науковець.

Марк Аврелій Антонін, більш відомий як Елагабал, правив Римською імперією лише чотири роки з 218 до 222 року нашої ери. Коли йому було 18 років, імператора вбили солдати, піднявши заколот проти нього.

За своє нетривале правління він ставав дедалі суперечливішою фігурою, заслуживши репутацію людини, що займається сексуальною розбещеністю.