У музеї Шевченка стався скандал: в залі з воєнними фото провели заняття з йоги
Фото: Євген Малолєтка / Facebook

Національний музей Тараса Шевченка у Києві дозволив спортклубу Smartass 19 листопада провести заняття з йоги в залі, де зараз проходить виставка World Press Photo 2023. Фотографії, які демонструють воєнні реалії, закрили завісою. Про це повідомила журналістка Крістіна Бердинських.

Головним експонатом виставки є гігантська за розміром фотографія переможця World Press Photo 2023 Євгена Малолєтки, знята 9 березня 2022 року після бомбардування росіянами пологового будинку у Маріуполі. На фото зображена поранена вагітна жінка, яку несуть на ношах.

Фото: Крістіна Бердинських / Facebook
Фото: Крістіна Бердинських / Facebook

"Тим часом фітнес-клуб вирішує провести заняття з йоги в музеї на цьому ж першому поверсі. І робить відеоанонс в інстаграмі на тлі цих фото. У коментарях люди обурилися, звісно. Анонс видалили", — написала журналістка.

Водночас заняття з йоги все-таки провели — зранку, до відкриття музею, а фотографії завісили білим полотном.

Фото: Крістіна Бердинських / Facebook
Фото: Крістіна Бердинських / Facebook

"Це такий собі бізнес по-українськи. Де Національний музей Тараса Шевченка та ця спортивна студія вирішили, що чхати вони хотіли на всіх. Зокрема, на загиблих та їхні родини. Спочатку музей хотів зняти роботи, але організатори їм заборонили, тому вони просто вирішили їх закрити простирадлами. По всьому світу проходять виставки World Press Photo, де таких казусів не допускають. Що ж говорити про країну, в якій іде війна", — прокоментував подію фотограф Євген Малолєтка.

У коментарі Українській правді директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус звинуватив організаторів World Press Photo у "роздмухуванні скандалу довкола події".

"Ми домовлялися раніше про ці заняття і організаторів виставки попереджали, що у нас будуть свої заходи. Їхня позиція мене насправді, м’яко кажучи, здивувала. Коли вони порушують дуже багато умов договору. Вони повісили фотографії в залах на двосторонній скотч і коли будуть їх знімати, стіни будуть пошкоджені. І ще тепер викидають таку інформацію у масмедіа", — додав директор музею.

Водночас у коментарі Суспільному команда музею Шевченка пояснила, що зацікавилася пропозицією спортивної студії, бо хоче підтримати ментальне здоров'я людей. А також музей шукає форми роботи з відвідувачами, які допоможуть їм триматися.

Мережа спортивних клубів Smartass опублікувала допис, у якому перепросила за цей інцидент. Вони зазначили, що сталося непорозуміння у них та у музею. Оскільки тренування мало проходити за наявності попередньої експозиції, проте вона була змінена на виставку воєнних фото.

"Ми, як свідомий бізнес, в жодному разі не заперечуємо важливість контексту, в якому ми живемо, і, зокрема, важливість експозиції, проявом чого є регулярні благодійні тренування, підтримка соціальних ініціатив та тренерів, які сьогодні служать в лавах ЗСУ. Проте ми розуміємо, що саме спричинило запитання та просимо вибачення за цей інцидент", — йдеться у заяві спортклубу.

Зокрема, там зазначають, що це тренування було благодійним, тому на потреби музею вдалося зібрати 11 000 грн.