Будівлю "Літаючої тарілки" в Києві буде збережено, поруч з нею реконструюють нежитлові споруди
Фото: Андрій Шурпенков

Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на реконструкцію приватних нежитлових будівель поруч з проєктом ТРЦ Ocean Mall на Либідській, що розташовані за пам'яткою радянського модернізму, відомою як "Літаюча тарілка". Про це повідомляє ДІАМ.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Відповідно до проєкту реконструюють декілька будівель за пам’яткою, які історично приєднані до неї та не є об’єктами культурної спадщини. Вони об'єднуються в одну будівлю та "створюють внутрішній ансамбль через забудову внутрішнього простору".

Будівля "Тарілки", на якій нині проводяться ремонтно-реставраційні роботи, буде повністю збережена без зміни головного фасаду, композиційної об’ємності трьох різновеликих форм, лінзоподібного об’єму з планувальною схемою та функціонального призначення кінолекційної зали, що є основним предметом охорони.

Як повідомляє Державна інспекція архітектури та містобудування України, щодо отримання дозволу на виконання відновлювальних робіт замовник ТОВ "Проспект", власником якого є Вагіф Алієв, звертався до ДІАМ ще на початку 2022 року.

"Тоді отримав відмову через суттєві зауваження: відсутність погодження органу з охороною культурної спадщини, відсутність інформації про машино-місця, відсутність кругового під’їзду до будівлі пожежних машин, зауваження щодо зміни зовнішніх геометричних розмірів фундаменту, не запроєктовані споруди цивільного захисту, відсутність необхідних технічних висновків", – повідомляють інспектори.

Вони додають, що наразі всі недоліки було усунуто, замовник отримав необхідні погодження та привів у відповідність документи.

За повторним зверненням до ДІАМ власник ТОВ "Проспект" отримав дозвіл на відновлювальні роботи поруч зі спорудою "Літаючої тарілки".

  • Нагадаємо, в жовтні 2020 року Мінкульт вніс "Тарілку" до реєстру пам’яток місцевого значення. Такий статус захищає будівлю від небажаних втручань. За законом такі пам’ятки можна тільки реставрувати, не змінюючи їхнього вигляду й розмірів.
  • Візуалізації ТРЦ Ocean Mall, який будують на Либідській поряд з Будинком Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, передбачали, що "Тарілка" стане його частиною. Однак тепер це неможливо, оскільки будівлі надали статус пам’ятки.
  • "Літаюча тарілка" побудована у 1971 році за проєктом Флоріана Юр’єва та Льва Новикова. Конференц-зала, яка розташована в будівлі, має унікальну акустику, що дає змогу почути весь діапазон частот людського голосу й музичних інструментів. За задумом автора, це мала бути концертна зала зі світломузичним театром, що передбачає поєднання звуку й кольору.