Найчастіше українською спілкуються юристи та офіціанти, а російською – охоронці: дослідження
Фото: Unsplash

27 жовтня в Україні святкують День української писемності та мови. До цього дня Work.ua повторив тогорічне дослідження й з’ясував, як змінилася ситуація з використанням української мови через рік. 

За рік частка вакансій українською мовою збільшилася з 88% до 95%, тоді як частка вакансій, написаних російською, зменшилася з 9% до 3%. Незначно скоротилася частка пропозицій роботи англійською мовою — з 3% до 2%.

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну компанії вживали українську і російську в рівній кількості — 48%. Тобто з 2021 року до сьогодні використання української мови зросло майже вдвічі.

Фото: Work. ua
Фото: Work. ua

Як і минулого року, Львів і Київ залишаються найбільш українізованими містами: на жовтень 2023-го 98% і 96% вакансій відповідно складені українською мовою (як порівняти з аналогічним періодом 2023-го — 97% і 88%).

Високу динаміку українізації продовжують демонструвати Дніпро (92%) і Харків (91%) — у цих містах частка вакансій українською з минулого року зросла на третину. Не відстає від них Одеса, де 89% пропозицій роботи складені державною мовою (43%), проте у цьому місті все ще 11% вакансій написані російською — найбільше з п’ятірки міст.

За останній рік резюме шукачів продовжували українізуватися: у 2022 році 71% резюме створювали українською, а сьогодні — 88%. Знижується використання російської мови: якщо за аналогічний період минулого року 24% резюме були написані російською, то станом на зараз — лише 6% (як і англійською).

Найчастіше українську мову в резюме використовують молодь 16-17 років і 18-24 років — 92% і 86% відповідно. Зокрема ці вікові групи найменше послуговуються російською — 6% і 8%.

Найменш українізовані резюме у користувачів віком 55+ — 57% кандидатів цієї вікової групи складають CV українською, натомість вони найчастіше використовують російську мову в резюме — 42%. Ця частка зросла — у жовтні 2022 було 34%.

Фото: Work. ua
Фото: Work. ua

Найбільше українізуються сфери, які передбачають комунікацію з клієнтом. 98% вакансій українською розміщують у категорії "Роздрібна торгівля", по 97% — "Готельно-ресторанний бізнес, туризм" і "Сфера обслуговування", 96% — "Продаж, закупівля", 95% — "Робочі спеціальності, виробництво".

Щодо професій, то більше говорять українською юристи, бармени та офіціанти (88%), а менше — водії та охоронці (67% і 68% відповідно), водночас останні найчастіше послуговуються російською (33% і 31%).

Фото: Work. ua
Фото: Work. ua

Також високий відсоток використання української у:

  • продавців-консультантів і менеджерів по роботі з клієнтами, медичних працівників — 84%;
  • адміністраторів і контент-менеджерів — 83%;
  • менеджерів з продажу та операторів колцентрів — 82%;
  • копірайтерів — 81%;
  • різноробочих — 80%.