Чек-лист для подорожей в умовах пандемії: все, що потрібно знати

На правах спонсорства

Світова епідемія коронавірусу змусила закрити повітряні коридори на тривалий час і навіть після їх відкриття пасажиропотік став в рази менше, ніж минулого року. Авіакомпанії зазнають збитків, але зниження вартості квитків – один із способів залишитися на плаву і не піти з ринку. Якщо порівнювати аналітичні дані сервісу онлайн-бронювання E-Bilet, то вартість квитків у 2019 році на 30% вища, ніж у 2020 і на початку 2021. За нашими даними ця тенденція продовжуватиметься й надалі.

Подорож – це щось більше, ніж просто відпустка або відрядження. Подорожі пов'язують нас з улюбленими людьми і місцями, які дарують спогади на все життя.

Тепер, коли світ потихеньку знову відкриває кордони, важливо знати, як мандрувати після пандемії без зайвих ризиків для здоров'я і гаманця. Наш чек-лист для подорожей у 2021 році якраз про це!

Туризм прокидається: країни поступово відкривають кордони, додаючи вимоги безпеки в умовах пандемії. Все більше мандрівників замислюються про бронювання нових поїздок. 

Обережний оптимізм розправляє крила!

Незважаючи на те, що кордони відкриваються, а рейси поновлюються, багатьом з нас все ще тривожно планувати подорожі, і це зрозуміло. Зрештою, стільки всього змінилося за цей час: починаючи з нового списку речей в дорогу (привіт, санітайзер і маски!) І закінчуючи незвичним сленгом (вже запам'ятали, воркейшн, соціальне дистанціювання тощо).

Незалежно від того, чи готові ви зірватися в нову поїздку просто зараз або тільки плануєте її на майбутнє, наш чек-лист для подорожей після коронавирусу точно допоможе підготуватися.

Куди можна поїхати і чи безпечно це?

Обмеження починають знімати в різних куточках світу – це хороший момент, щоб розпочати планувати відпустку в тих країнах, про які давно мріяли. Якщо ви вже кілька місяців хочете почитати книжку на березі океану, відчуваючи босими ступнями теплий пісок, придивіться до Танзанії, Куби, ОАЕ, Мексики, Домінікани.

Якщо у вас є діюча віза в США, вас можна назвати щасливчиком. Адже переліт до США завжди вважався дорогим напрямком, але зараз відвідати Нью-Йорк можна всього за 7 тис. грн в одну сторону, хоча ще кілька місяців тому ціна квитка в одну сторону для дорослого сягала 12-14 тис. грн.

 Чек-лист для подорожей в умовах пандемії: все, що потрібно знати

Обрати зручні дати для поїздки можна на сайті E-Bilet

А якщо придбати Premium підписку, отримаєте ще й спеціальні ціни на квитки.

Рекорди з дешевизни авіаперельоту б'є напрямок Київ – Стамбул. Минулого року вартість квитка була близько 5 600 грн, а в січні 2021 року придбати квитки в місто контрастів і найсмачнішої пахлави можна всього за 1650 грн. Це дешевше у 3 рази.

 Чек-лист для подорожей в умовах пандемії: все, що потрібно знати

До речі, на сайті можна придбати не тільки авіаквитки, але і квитки на поїзд, автобус, забронювати готель і оформити страховку. Все це просто і безпечно завдяки сервісу онлайн оплати TASPAY від ТАСКОМБАНКУ. В процесі оформлення покупки вас також чекає приємний сюрприз: на ваш бонусний рахунок зараховується 1% від суми покупки, які можуть бути використані в якості знижки на наступні покупки авіаквитків.

Кому не можна подорожувати?

Авіакомпанії роблять усе можливе, щоб політ пройшов безпечно для всіх пасажирів, але кожен повинен зробити свій внесок. Це означає, що при будь-яких симптомах коронавирусу ви повинні залишатися вдома або звернутися до лікарні. Будь ласка, уникайте поїздок, якщо:

  • у вас є хоча б один із симптомів ГРВІ (або був протягом останнього тижня до рейсу);
  • ви сидите на самоізоляції через погане самопочуття;
  • ви живете разом або особисто спілкуєтеся з кимось, у кого були симптоми коронавірусу протягом останніх 14 днів;
  • лікар наказав піти на самоізоляцію після огляду.

Головні симптоми COVID-19 – постійний кашель, висока температура і втрата або помітна зміна сприйняття смаків і запахів. Навіть якщо це банальна застуда, краще перестрахуватися.

Зрештою тільки вам вирішувати, чи відчуваєте ви правильним подорожувати зараз. Зокрема людям з груп ризику (старше 70 років, із захворюваннями легенів, мозку або нервової системи, з астмою або тим, хто приймає ліки, що впливають на імунну систему) однозначно варто відкласти будь-які поїздки.

Нові правила безпеки в аеропорту для захисту від COVID-19

У різних аеропортів можуть бути свої правила щодо коронавірусу, тому завжди надійніше звірятися з офіційними сайтами аеропортів вильоту і прильоту. Але певні захисні заходи діють на всіх повітряних вокзалах світу. Ось деякі з них:

Маски для обличчя. Вам точно потрібно буде носити маску під час всього перельоту, а деякі аеропорти вимагають, щоб дорослі і діти були в масках з того моменту як входять в термінал, і не знімали їх аж до приземлення в пункті призначення.

Вимірювання температури. Температуру вимірюють у всіх, хто входить в будівлю терміналів: співробітників, пасажирів, членів екіпажу, зустрічаючих і так далі.

Менше терміналів. Багато великих аеропортів закривають частину терміналів, щоб забезпечити більш ефективні заходи безпеки в умовах пандемії.

Соціальне дистанціювання. Авіакомпанії змінюють розсадження в салонах літаків, пропонують самостійний чек-ін замість реєстрації на стійках і перебудовують систему черг, щоб дотримуватись правил безпечної відстані між пасажирами. У деяких аеропортах ввели "односторонній рух" по терміналах, щоб обмежити контакти між людьми.

Скорочено торгові точки. Не думайте, що вдасться скупитися в дьюті-фрі, як у старі добрі часи. Багато магазинів і ресторанів в аеропортах нині закриті, за винятком хіба що аптек. Звичайно, у міру збільшення чисельності рейсів все буде відкриватися знову, але поки маємо що маємо краще брати щось перекусити з дому.

Умови скасування бронювання авіаквитків при коронавірусі

Зараз стільки неясностей щодо приблизно кожного аспекту життя, що особливо важливо чітко розуміти, на що ви маєте право, якщо ваш рейс скасували. Через COVID-19 багато авіакомпаній ввели гнучкі правила скасування бронювання. Пропонують повне повернення коштів, можливість безкоштовно перебронювати квиток або отримати ваучер на майбутні перельоти. Деякі навіть додають 15-20% знижки на наступні рейси. Завжди читайте умови конкретного перевізника перед покупкою авіаквитків.

Умови скасування бронювання готелю під час пандемії

Якщо коронавірус продовжить підкидати сюрпризи, багатьом готелям доведеться закритися. Зазнавати збитків не хочеться нікому, тому на етапі планування краще вибирати готелі, які вже перейшли на гнучку політику скасування бронювання. У цьому випадку легко повернути гроші, навіть якщо знімаєш бронь за 24-48 годин до в'їзду. Особливо цей варіант актуальний, якщо ваш рейс скасували або напередодні вильоту ви виявили у себе симптоми і вирішили відкласти поїздку.

Як захиститися в подорожах під час пандемії?

Коли навколо стільки невизначеності, витрачати гроші на подорож, яку може бути скасовано в будь-який момент, – величезний ризик. Але є кілька способів його знизити.

1. Оформіть туристичну страховку

2. Вибирайте гнучкі умови скасування бронювання

3. Не сподівайтеся на одну тільки страховку – завжди краще бронювати авіаквитки, готель і машину у компаній, які самі пропонують адекватні умови скасування.

4. Вивчайте правила відмови від броні перед оплатою: гнучких опцій зараз дуже багато – ви не зобов'язані обирати драконівські тарифи без можливості повернення коштів або перебронювання. Більшість компаній дозволяють змінити або скасувати замовлення навіть за добу до поїздки – читайте дрібний текст.

5. Носіть на обличчі маску

Хто б міг подумати, що наймоднішим аксесуаром цього року стане захисна маска для обличчя? У різних країнах – різні правила про те коли і де носити маску, тому перевіряйте місцеві вимоги перед поїздкою.

Майже всюди в Європі є обов'язковим носіння маски в громадському транспорті.

Не дивно, що і в літаку потрібно бути в масці до самої посадки. Знову ж – правила авіакомпаній різняться, але абсолютна більшість не пускає на рейс без захисту на обличчі.

Всесвітня організація охорони здоров'я випустила інструкції щодо носіння масок.

Що взяти в поїздку при пандемії?

Якщо часто подорожуєте, напевно, у вас вже чорний пояс зі збору речей у поїздку. Але в 2021 році свій звичайний список речей в дорогу доведеться поповнити.

Кілька масок на всі дні відпустки: вдома їх легко купити в магазині або замовити в інтернеті, але за кордоном це може виявитися складніше і дорожче.

Електронний термометр: лихоманка – один із симптомів COVID-19, і якщо вчасно помітити високу температуру в поїздці, можна швиденько самоізолюватись і знизити ризик поширення вірусу.

Одноразові рукавички: не забувайте викидати їх у бак, що закривається, якщо до чогось торкалися і не чіпайте обличчя руками в рукавичках.

Антисептик для рук: санітайзером зручно обробляти руки в будь-який момент поїздки.

Антибактеріальні серветки: ними потрібно протирати поверхні, до яких збираєтеся торкатися (наприклад, крісло в літаку або ручка валізи).

Ліки: якщо взяти пігулки від головного болю, алергії та розладів шлунку з дому, можна не бігти в аптеку, якщо "прихопить" у дорозі, і не піддавати себе зайвому ризику зараження.

Нешвидкопсувні продукти: якщо доведеться самоізолюватись у подорожі.

Збережіть документи (авіаквитки, броні готелів і т.д.) В електронному вигляді, щоб не тягати папірці. Те ж саме з грошима: готівкові при пандемії – зайвий ризик. Мультивалютні картки з електронними гаманцями дозволять уникнути комісії при конвертації, а безконтактні платежі набагато безпечніше використання купюр і монет.

Зараз в українців є дивовижна можливість подорожувати і побачити світ, витративши на переліт менше бюджет, завдяки  E-Bilet. Само собою, не кожен готовий відправитися в подорож прямо зараз. Летіти або не летіти, вирішувати тільки вам.

Ліцензія НБУ №84 від 25.10.2011.