Навіть помірне вживання алкоголю може збільшити ризик розвитку діабету та ожиріння
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, показало, що навіть легке або помірне споживання алкоголю може збільшити ризик розвитку таких захворювань, як ожиріння та діабет другого типу, пише Healthline.

Наразі в Дієтичних рекомендаціях для американців йдеться: якщо людина вживає алкоголь, їй слід дотримуватися помірності. Це означає, що дорослі чоловіки можуть випивати не більше ніж дві порції алкоголю протягом дня. Жінкам рекомендується обмежити вживання до одного напою або менше.

Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) визначають "стандартний напій" як такий, що містить 17 грамів чистого алкоголю.

Переважно така кількість чистого алкоголю знаходиться в: 340 грамах пива, 226 грамах солодкого лікеру, 141 грамі вина, 43 грамах 80-пробного (40% вміст алкоголю) дистильованого спирту або міцного алкоголю (наприклад, джин, ром, горілка, віскі).

Надмірне вживання алкоголю пов’язане з різними проблемами зі здоров’ям, включно з такими хронічними захворюваннями, як: гіпертонія, захворювання печінки, хвороба серця.

За словами провідного автора дослідження, доктора філософії Тяньюань Лу, науковці довго обговорювали вплив помірного вживання алкоголю. "Деякі попередні дослідження показали, що легке або помірне вживання алкоголю було пов’язане зі зниженим ризиком ожиріння та діабету другого типу, — зазначив він. — Але ці результати можуть бути упередженими через плутанину чи зворотний причинно-наслідковий зв’язок".

Команда дослідників застосувала більш строгий метод аналізу під назвою "рандомізація за Менделем", щоб оцінити потенційні наслідки вживання алкоголю в міру зростання кількості випитого алкоголю.

Для дослідження науковці вивчали дані 408 540 осіб, які вживають алкоголь. Фахівці виявили: ті, хто випивав понад 14 напоїв на тиждень, мали більшу жирову масу та вищий ризик розвитку ожиріння та діабету другого типу.

Зокрема, цей зв’язок був сильнішим для жінок, ніж для чоловіків.

Доктор Девід Ху, віцепрезидент і медичний директор Zinnia Health додав, що раніше вважалося, що вживання легкого та помірного алкоголю може мати певну користь для здоров’я.

Однак "ці переваги затьмарюються підвищеними ризиками для здоров’я, наприклад, випадкові травми, діабет і навіть рак", — додав лікар.

Ху також зазначив, що отримані результати цього дослідження узгоджуються з недавніми аналізами, які показують, що будь-які переваги від легкого чи помірного вживання алкоголю або дуже незначні, або взагалі відсутні.

Проте він визнав, що ризики для здоров’я, пов’язані з помірним вживанням алкоголю (в середньому один напій на день або менше), є невеликими та набагато менш проблематичними, ніж вживання тютюну чи інших наркотиків.