Деменцію та хворобу Паркінсона можуть спричинити погані сни в дитинстві  —  дослідження
Фото: Unsplash

Абідемі Отайку, доктор неврології в Університеті Бірмінгема, провів дослідження, що вивчає вплив жахів на розвиток когнітивних розладів у старшому віці.

Він дослідив, що діти віком від семи до одинадцяти, яким регулярно сняться погані сни, мають вдвічі більше шансів на розвиток деменції до 50 років. І також у 7 разів більша ймовірність отримати діагноз хвороби Паркінсона до того ж віку.

Для своєї праці Отайку використав дані британського дослідження 1958 року, яке відстежує життя всіх дітей, народжених в Англії, Шотландії та Уельсі протягом тижня: з 3 до 9 березня.

Коли дітям було сім (1965) і 11 (1969), їхні матері відповіли на низку запитань про їхнє здоров'я, включно з тим, чи мали вони погані сни за попередні три місяці.

Лікар погрупував 6991 дитину на основі того, наскільки часто їм снилися жахіття. Потім він використав статистичне програмне забезпечення, щоб визначити, чи діти з регулярними кошмарами мають більшу ймовірність розвитку когнітивних розладів до віку 50 років (2008).

Дослідження показало, що порівняно з дітьми, яким ніколи не снилися погані сни, у тих, кому вони постійно снилися, — на 76% більша ймовірність розвитку когнітивних розладів і на 640% більша ймовірність діагностування хвороби Паркінсона.

За словами Отайку, не варто лякатися цим даним, оскільки з майже 7000 дітей, тільки 268 (4%) мали постійні кошмари. Серед цих дітей лише у 17 розвинулися когнітивні порушення чи хвороба Паркінсона до 50 років (6%).

Тому, ймовірно, більшість людей, яким в дитинстві снилися погані сни, не будуть мати ранню деменцію або хворобу Паркінсона.

Однак ризик розвитку захворювань головного мозку істотно зростає в похилому віці. Розуміння того, що кошмари впливають на можливість мати когнітивні захворювання у старшому віці, допоможе людям зробити кроки до зниження цих ризиків.

Наступний етап дослідження Отайку — використовуючи електроенцефалографії (методика вимірювання мозкових хвиль), дослідити біологічні причини поганих снів у дітей.

На основі цих досліджень доктор неврології хоче розробити нову методику лікування для людей, яких турбують кошмари, а також зменшити ймовірність розвитку деменції чи хвороби Паркінсона в старшому віці.