Департамент культурної спадщини схвалив реставрацію 110-річного будинку на Рейтарській
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА підтримала реставрацію на вулиці Рейтарській, 37, зі зносом дворової частини. Про це повідомив заступник директорки Департаменту охорони культурної спадщини Дмитро Перов.

Керівник компанії НЕСТ Еміль Соловйов презентував проєкт реставрації фасаду. Частину будівлі, яку зносили, пропонують зберегти й повісити на ній табличку. Водночас у департаменті вказали, що забудовнику потрібно отримати погодження від ЮНЕСКО.

Фото: Дмитро Перов / Facebook
Фото: Дмитро Перов / Facebook

Відповідне рішення було підтримано, попри протести присутньої громадськості, що наголошувала на необхідності збереження всього комплексу історичної забудови, додав Перов.

На місці памʼятки архітектури на вулиці Рейтарській, 37, девелоперська компанія НЕСТ планує звести бутиковий бізнес-центр Reiter Hall. Роботи планують завершити в другій половині 2025 року.

Фото: Ксенія Семенова / Facebook
Фото: Ксенія Семенова / Facebook

У травні 2023 року будівельна компанія НЕСТ почала зносити 130-річний флігель під виглядом реставрації, але спробу руйнування пам’ятки на той момент зупинили.

Тоді Департамент територіального контролю призупинив дію картки на порушення благоустрою, а Національна поліція відкрила кримінальне провадження за фактом руйнування об'єкта культурної спадщини.

Однак забудовник продовжив роботи. Вони були зупинені Національною поліцією 8 вересня, але знову відновлені за кілька днів — 12 вересня.

Будівля за адресою вул. Рейтарська, 37, має 110-річну історію, на території садиби була розташована Київська повітова земська управа, надалі тут жив та працював відомий український громадський діяч і письменник Микола Шаповал.

Зокрема, вона має статус памʼятки історії та архітектури. Земельна ділянка, на якій заплановане нове будівництво, належить до памʼятки археології національного значення "Культурний шар міста Ярослава XI–XIII століть". А також історична будівля розташована в буферній зоні обʼєкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: собор Святої Софії й прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра".